Noi proteste in tara: 1000 de oameni au iesit in strada, la Timisoara: "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati"

proteste

Pentru a doua seara la rand, au fost organizate proteste in mai multe orase din tara. Oamenii au iesit din nou in strada pentru a manifesta impotriva proiectului de lege privind gratierea.

La Timisoara, Brasov, Ploiesti si Iasi, au infruntat frigul patrunzator si au denuntat actuala clasa politica, scandand lozinci antiguvernamentale si pro DNA. Protestatarii se mobilizeaza pe retelele de socializare si au anuntat ca vor vor iesi din nou in strada, in numar si mai mare, pana cand Guvernul va renunta la cele doua proiecte

O mie de persoane au protestat, joi seara, in Piata Victoriei/Operei din Timisoara, fata de proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse si modificarea Codurilor penale, declarandu-se nemultumiti ca astfel ar putea scapa de raspunderea penala oameni politici, oameni de afaceri sau demnitari care au probleme cu legea.

Joi, numarul manifestantilor din Timisoara a fost mult mai mare fata de miercuri seara, cand in Piata Victoriei s-au adunat in jur de 150 de persoane.

Si joi seara, ei au purtat pancarte cu mesaje precum ''Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati'', ''In democratie, hotii stau la puscarie'', ''Vrem democratie fara amnistie'', ''DNA sa vina sa va ia'', ''Penalii la puscarie'', ''Spunem nu amnistiei si gratierii'', ''La inchisoare, nu la guvernare'', ''Coruptia ucide''.

Citește și
protest universitate
Cum s-au vazut protestele din tara in presa internationala: "Aceste masuri ar putea sa slabeasca lupta impotriva coruptiei"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Manifestantii au pornit intr-un mars in jurul Pietei Victoriei, apoi cu totii au revenit pe platoul din fata Operei, unde au mai scandat mesaje de sustinere a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

Participantii au promis sa revina in Piata Victoriei si in serile urmatoare, in acelasi scop, tot de la ora 18,00.

Primul protest a fost spontan, apelul fiind lansat pe retelele de socializare. La ora 20,00, protestul s-a incheiat fara incidente.

Si la Ploiesti, aproximativ 100 de persoane s-au strans in centrul orasului, avand steaguri tricolore si scandand ”Jos coruptia!”, ”Jos penalii!”, ”La puscarie, Dragnea!”, ”Sa vina DNA sa va ia!”.  Unul dintre protestatari a declarat ca este de acord cu gratierea, dar numai pentru acei condamnati care au furat fiindca nu aveau ce sa manance.

Proteste au loc si la Brasov, unde aproximativ 100 de oameni s-au adunat in fata Prefecturii. Unii dintre manifestanti au pancarte pe care sunt desenati elefanti rosi sau sunt scrise mesaje precum: ”In democratie hotii stau la puscarie“, ”DNA vine sa va ia“ sau ”La inchisoare, nu la Guvernare“.  ”Nu se poate sa iti bati joc asa de munca sistemului de justitie din Romania. S-au chinuit sa ii prinda, sa intrumenteze dosare, iar acum ei vor sa le dea drumul. Nu este normal asa ceva“, a spus unul dintre protestatari.

Si la Sibiu protesteaza, in Piata Mare, aproximativ 200 de persoane, care au pornit in mars pe bulevardul pietonal din centrul orasului. Ca si la protestul de miercuri seara, sibienii au pancarte pe care se poate citi ”Ei gratiati, noi furati” si canta ”Doi elefanti se leganau pe o panza a gratierii”.  Protestul de la Sibiu este autorizat sa se desfasoare pana in 1 februarie.

Peste 150 de ieseni, majoritatea tineri, protesteaza, joi seara, in Piata Unirii din centrul municipiului, ei scandand ”Legea gratierii, rusinea tarii” si strigand lozinci impotriva premierului Sorin Grindeanu si a liderului PSD, Liviu Dragnea. Manifestantii au plecat in mars spre sediul PSD Iasi, situat la cateva sute de metri distanta, dupa care se vor intoarce in Piata Unirii.

Iesenii spun ca vor iesi in strada in fiecare seara pana cand guvernantii vor renunta la ordonantele vizand gratierea si modificarile Codului penal.

Duminica sunt anuntate proteste pe aceeasi tema in mai multe orase din tara, intre care Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu.

Aproximativ 3.000 de persoane au protestat, miercuri seara, la Bucuresti, fata de proiectele de gratiere si modificare a Codului penal elaborate de Ministerul Justitiei. Protestul a inceput in Piata Universitatii, initial participand cateva sute de persoane. Dupa aproape doua ore, manifestantii au plecat in mars spre Palatul Victoria, iar pe drum li s-au alaturat sute de oameni. Proteste similare au avut loc in mai multe orase din tara, intre care Bucuresti, Timisoara, Craiova si Sibiu, la acestea participand sute de persoane.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Noi proteste fata de legea privind amnistia si gratierea, anuntate pentru duminica. Actiuni in Bucuresti si in alte orase
Noi proteste fata de legea privind amnistia si gratierea, anuntate pentru duminica. Actiuni in Bucuresti si in alte orase

Noi proteste fata de proiectele de ordonante de urgenta privind gratierea si Codul penal, promovate de Ministerul Justitiei, sunt anuntate pe Facebook, pentru duminica, la ora 17.00, in Bucuresti si mai multe orase din tara, dar si la Copenhaga.

Cum s-au vazut protestele din tara in presa internationala:
Cum s-au vazut protestele din tara in presa internationala: "Aceste masuri ar putea sa slabeasca lupta impotriva coruptiei"

Presa internationala scrie despre protestele care au avut loc miercuri seara la Bucuresti si in mai multe orase fata de intentiile Guvernului de a amnistia si gratia mii de detinuti, relateaza news.ro.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.