Mii de persoane au infruntat vremea rea si au protestat fata de Rosia Montana, blocand circulatia

×
Codul embed a fost copiat

Fie ploaie, fie vant, protestele fata de proiectul Rosia Montana au continuat si duminica seara in Capitala.

Pentru a patra duminica la rand, oamenii pregatiti cu lozinci si pancarte au marsaluit pe strazile din Bucuresti.

Manifestantii s-au adunat la statia de metrou Titan, de unde au plecat in mars spre Universitate, in jurul orei 18.00, blocand mai multe artere din oras.

Coloana de protestatari, in care se aflau initial cateva sute de persoane, s-a marit la peste 2.000, conform estimarilor Jandarmeriei, odata cu apropierea de centrul Capitalei.

La Piata Universitatii, manifestantii au blocat temporar circulatia, dupa care, incadrati de jandarmi si de politisti de la Rutiera, s-au grupat la rond, catre trotuar.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu despre Rosia Montana, privatizarea CFR sau criza din USL. EMISIUNEA INTEGRALA
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Protestul s-a incheiat fara incidente, in jurul orei 23.00, circulatia rutiera in zona fiind reluata.
 

 

Ora 23:15 Protestul din Piata Universitatii s-a incheiat fara incidente, circulatia rutiera a fost reluata

Ora 21:15 Protestatarii din Bucuresti au ocupat Piata Universitatii, traficul rutier fiind blocat partial in rondul de la Universitate.

Ora 21:00 Mai multe persoane care protesteaza, duminica seara, la Cluj-Napoca fata de proiectul minier de la Rosia Montana si care au blocat traficul rutier s-au imbrancit cu jandarmii, iar la un moment dat s-a creat o busculada, jandarmii folosind un spray lacrimogen.

Ora 20:51 Numarul persoanelor care protesteaza in Capitala, duminica seara, fata de proiectul minier de la Rosia Montana a crescut la peste 2.000 in jurul orei 20.15, cand coloana de manifestanti aflata in mars spre Piata Universitatii a ajuns in zona Unirii.

 

Zeci de oameni sunt din nou pregatiti cu lozinci si pancarte si deja marsaluiesc pe strazile Capitalei.

Cei care protesteaza impotriva proiectului de la Rosia Montana s-au strans la metroul de la Titan inca de la ora 16.

Oamenii au plecat in mars catre Piata Universitatii inca de la ora 18.

Sunt insotiti de jandarmi, la fel ca in fiecare seara de protest, pentru a se evita orice fel de incidente.

Ei cer interzicerea mineritului pe baza de cianura in Romania si demisia premierului Victor Ponta.

De aproape trei saptamani protestatarii ies in strada, de cand proiectul de lege, privind Rosia Montana, a fost trimis de guvern in Parlament.

Documentul se afla acum in dezbatere parlamentara.

1.200 de persoane au iesit in strada in Cluj

Peste 1.200 de persoane au iesit, duminica seara, in centrul orasului Cluj-Napoca, in semn de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, iar cativa protestatari au aruncat cu rosii intr-o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au ancorat-o de un cadru din lemn.

Peste 500 de persoane s-au adunat, duminica, in jurul orei 17.00, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, avand pancarte pe care scrie "Aurul in tara, Gabriel afara", "Rosia Montana ne priveste, nu stati in casa", "Rosia Montana versus Rosia Pontana", "Rosia Montana, inima Romaniei".

Mai multi protestatari au adus o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au scris "Barbarul - Ministrul sfarsitului culturii" si au aruncat in ea cu rosii, cerand demisia ministrului si scandand "Hotii, hotii".

"Am aruncat cu rosii pentru ca Daniel Barbu nu vrea sa semneze includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, pentru ca minte si ascunde documente oficiale, pentru ca ia cu copy-paste declaratiile RMGC, pentru ca inca mai este ministru. Daniel Barbu face lobby pentru RMGC. Ii cerem demisia", a spus Mihai Gotiu, unul dintre protestatari.

Proteste si in Iasi si Alba Iulia

Cateva sute de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au protestat, duminica seara, si la Alba Iulia, Campeni si Iasi.

La Alba Iulia, aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminica seara, in Cartierul Cetate din municipiu si au pornit pe jos intr-un mars pe mai multe strazi, scandand "Uniti salvam Rosia Montana" sau "Romania, trezeste-te!".

Oamenii, care si-au dat intalnire pe retelele de socializare, au purtat steaguri tricolore si pancarte cu mesaje precum "Indiferenta ucide. Spuneti NU cianurii", "Pastrati Apusenii bogati si curati!", "Nu vrem poluare”, "Opriti proiectul minier de la Rosia Montana” sau "Nu corporatia face legislatia”.

Un protest similar a avut loc si la Campeni, unde peste 300 de oameni s-au adunat in centrul orasului, cerand sa nu fie aprobat proiectul minier de extragere a aurului si argintului de la Rosia Montana.

La Iasi, aproximativ 250 de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana s-au adunat, duminica seara, in Piata Unirii, scandand "Uniti salvam Rosia Montana", "Rosia Montana nu e de vanzare" si "Nu corporatia face legislatia”.

In Piata Unirii, mai multi tineri au scris pe ciment, cu creta: "Un fluviu de oameni este mai puternic decat un lac de cianuri".

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
"Protestul din Piata e curat, cel de la Rosia Montana e fabricat". Presedintele, pe "pozitie neutra"

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, intr-o emisiune a Pro TV, ca vrea sa isi pastreze o pozitie de neutralitate in proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana.

Traian Basescu despre Rosia Montana, privatizarea CFR sau criza din USL. EMISIUNEA INTEGRALA
Traian Basescu despre Rosia Montana, privatizarea CFR sau criza din USL. EMISIUNEA INTEGRALA

PROTV NEWS a transmis LIVE: Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost primul din seria invitatilor de prestigiu cu care telespectatorii Pro Tv se vor intalni in noul sezon al emisiunii “Dupa 20 de ani”.

Zi lunga si agitata la Rosia Montana unde au ajuns ieri parlamentarii din Comisia Speciala
Zi lunga si agitata la Rosia Montana unde au ajuns ieri parlamentarii din Comisia Speciala

Localnicii i-au primit cu fluieraturi, iar pe Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier, l-au imbrancit. Deputatul a venit in zona si a incercat sa li se alature colegilor sai din comisie, chiar daca nu face parte din ea.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.