Sute de fermieri au protestat in fata Parlamentului si isi cer subventiile pe anul 2015. Reactia ministrului agriculturii

Ultimul update: Sambata 26 Martie 2016 06:54
Data publicarii: Miercuri 23 Martie 2016 13:53
Categorie: Actualitate

Protest cu incidente in fata Palatului Parlamentului. Fermierii adunati sa-si strige nemultumirile au incercat sa rupa cordonul de jandarmi si sa ajunga in cladirea institutiei.

Oamenii sunt nemultumiti pentru ca nu-si primesc subventiile pe anul 2015 si cer modificarea legislatiei astfel incat sa-si poata vinde mai usor produsele.

''Mai bine il aruncam decat sa il dam cu 50 de bani.'' spune un fermier care varsa laptele din sticla.

Fermier: “Nemultumirea este ca subventia nu s-a dat la timp, avem datorie la banci, suntem in faliment"

Fermier: “Nu stim ce facem, plecam din Romania, ii lasam pe ei, N-avem ce face, au adus investitori straini, ne-au acaparat, n-avem ce face.”

Aproximativ 1.000 de fermieri sunt adunati in Parcul Izvor, langa Palatul Parlamentului. Principalele lor nemultumiri sunt legate de faptul ca subventiile sunt prea mici si nu sunt platite la timp.

De asemena, ei cer modificarea legislatiei pentru a-si putea vinde produsele pe rafturi si cer ca produsele romanesti sa fie separate de cele de import. Ei spun ca nu mai bani cu ce sa traiasca, cu ce sa iti hraneasca familiile din cauza faptului ca nu au unde sa isi vanda carnea si laptele.

Oamenii mai spun ca terenurile agricole ajung mult mai usor pe mainile strainilor si cer modificarea legislatiei in acest sens.

Initial, acest protest era programat pentru 1 martie, insa fermierii le-au dat ragaz autoritatilor, dar pana acum totul a ramas la nivel de discutie.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu: "Platile directe pe suprafata vor fi realizate catre fermieri incepand cu data de 8 aprile, iar plata subventiilor pentru animale va fi realizata la sfarsitul lunii mai, adica la timp.''

Lista nemultumirilor este insa mult mai lunga.

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, Claudiu Franc: "Sistarea aplicarii cel putin pe durata unui an de zile a legii vanzarii pamanturilor catre straini, modificarea de urgenta a legii pajistilor, etichetarea laptelui si produselor din lapte. O cerem in regim de urgenta in plen, sa scoatem falsurile din rafturi, sa introducem produsele romanesti in raft."

Protestatarii s-au ales in final cu niste promisiuni. De la Parlament, oamenii s-au mutat in fata guvernului. Saptamina viitoare se vor relua negocierile.
 

 

Planul lui Ciolos pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate. Cum arata comuna in care s-au investit 20 de mil. de euro

Planul lui Ciolos pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate. Cum arata comuna in care s-au investit 20 de mil. de euro

turista

Operațiune de salvare la cota 2.300, în Făgăraș. Ce a pățit o turistă

Incendiu de vegetaţie în Parcul Natural Văcăreşti

25 de sirieni şi trei călăuze bulgare, depistaţi la frontieră. Unde voiau să ajungă

acc a2

Blocaj pe A2, după ce un șofer băut a intrat în două autovehicule

Tânără de 23 de ani, la spital după ce s-a rănit în timp ce se dădea pe tiroliană

Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude