Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Sute de fermieri au protestat in fata Parlamentului si isi cer subventiile pe anul 2015. Reactia ministrului agriculturii

Embed:

Protest cu incidente in fata Palatului Parlamentului. Fermierii adunati sa-si strige nemultumirile au incercat sa rupa cordonul de jandarmi si sa ajunga in cladirea institutiei.

Oamenii sunt nemultumiti pentru ca nu-si primesc subventiile pe anul 2015 si cer modificarea legislatiei astfel incat sa-si poata vinde mai usor produsele.

''Mai bine il aruncam decat sa il dam cu 50 de bani.'' spune un fermier care varsa laptele din sticla.

lapte aruncat

Fermier: “Nemultumirea este ca subventia nu s-a dat la timp, avem datorie la banci, suntem in faliment"

Fermier: “Nu stim ce facem, plecam din Romania, ii lasam pe ei, N-avem ce face, au adus investitori straini, ne-au acaparat, n-avem ce face.”

jandarmi

Aproximativ 1.000 de fermieri sunt adunati in Parcul Izvor, langa Palatul Parlamentului. Principalele lor nemultumiri sunt legate de faptul ca subventiile sunt prea mici si nu sunt platite la timp.

De asemena, ei cer modificarea legislatiei pentru a-si putea vinde produsele pe rafturi si cer ca produsele romanesti sa fie separate de cele de import. Ei spun ca nu mai bani cu ce sa traiasca, cu ce sa iti hraneasca familiile din cauza faptului ca nu au unde sa isi vanda carnea si laptele.

Oamenii mai spun ca terenurile agricole ajung mult mai usor pe mainile strainilor si cer modificarea legislatiei in acest sens.

Initial, acest protest era programat pentru 1 martie, insa fermierii le-au dat ragaz autoritatilor, dar pana acum totul a ramas la nivel de discutie.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu: "Platile directe pe suprafata vor fi realizate catre fermieri incepand cu data de 8 aprile, iar plata subventiilor pentru animale va fi realizata la sfarsitul lunii mai, adica la timp.''

Lista nemultumirilor este insa mult mai lunga.

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, Claudiu Franc: "Sistarea aplicarii cel putin pe durata unui an de zile a legii vanzarii pamanturilor catre straini, modificarea de urgenta a legii pajistilor, etichetarea laptelui si produselor din lapte. O cerem in regim de urgenta in plen, sa scoatem falsurile din rafturi, sa introducem produsele romanesti in raft."

protest fermieri

Protestatarii s-au ales in final cu niste promisiuni. De la Parlament, oamenii s-au mutat in fata guvernului. Saptamina viitoare se vor relua negocierile.
 

 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 23 Martie 2016
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed