Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. Cand intra in vigoare

Ultimul update: Luni 01 Februarie 2016 07:00
Data publicarii: Vineri 29 Ianuarie 2016 11:05
Categorie: Actualitate

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea referitoare la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 29 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun", transmite Administratia Prezidentiala.

Actul normativ a fost contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei, insa judecatorii au stabilit ca prevederile modificate respecta Legea fundamentala.

Proiectul de lege prevede interzicerea fumatului in spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului.

Actul normativ a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputatilor, for decizional în acest caz.

Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise, atacata la Curtea Constitutionala de un grup de 33 de senatori

Legea va intra in vigoare dupa 45 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial. De regula in ziua promulgarii se intampla si aparitia in Monitorul Oficial. Asa ca daca vineri se va publica, atunci legea ar urma sa intre in vigoare la jumatatea luni martie - pe 14-15 martie mai exact. Din acel moment va fi interzis fumatul nu doar in institutii, ci si la locul de munca, in curtea scolilor, a spitalelor, in locurile de joaca pentru copii, la piscina, in autobuz, la patinoar sau in taxiuri. In restaurante, cafenele sau in cluburi, tigarile, chiar si cele electronice, sunt interzise, iar cine vrea totusi sa fumeze trebuie sa iasa afara.

Chiar daca legea le da voie fumatorilor sa isi aprinda tigara doar pe strada sau in propria casa, unii avocati spun ca motivarea pe care o vor publica magistratii Curtii Constitutionale, precum si normele de aplicare pot lasa loc unor interpretari mai putin restrictive.

Legea antifumat este constitutionala si merge la promulgare. Cate zile au mai ramas pana cand poate intra efectiv in vigoare

Legea antifumat este constitutionala si merge la promulgare. Cate zile au mai ramas pana cand poate intra efectiv in vigoare

Trenul Regal

Cum arată Trenul Regal, care îl va conduce pe Regele Mihai, pentru ultima dată, la Curtea de Argeș. FOTO

Reţetele de sarmale dezbină românii. În Moldova sunt minuscule, în Ardeal uriaşe şi cu stafide

Regele Mihai, înmormântat în locul considerat de Carol I foarte aproape de cer

Programul funeraliilor Regelui Mihai, pentru ziua de sâmbătă

Restricții de trafic sâmbătă, la funeraliile Regelui Mihai. Străzile care vor fi închise

Recviem pentru Majestatea Sa

traficant droguri

Traficant de droguri din Călăraşi, prins în flagrant cu 1.000 de pliculeţe. Ce avea acasă "Turcu"

A spart un magazin, dar înăuntru a găsit doar legume. Ce a furat în final

Femeia acuzată de crima de la metrou și-ar regreta fapta. Avocat: „La un moment dat, a spus că preferă să fie moartă”

Klaus Iohannis, despre aderarea la zona euro: Este un obiectiv de importanță esențială

Prinţul Harry şi Meghan Markle se vor căsători pe 19 mai anul viitor

Accident în Capitală. O mașină de poliție a ajuns peste un TAXI, doi polițiști au fost răniți ușor