Nicusor Constantinescu sustine ca se va intoarce de bunavoie in Romania, dupa ce a fost retinut in Turcia

×
Codul embed a fost copiat

Nicusor Constantinescu, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, a fost retinut in Turcia si urmeaza sa fie extradat in Romania.

El a fost dat in urmarire internationala dupa ce instanta a emis in lipsa un mandat de arestare pe numele sau. Baronul de Constanta sustine ca va veni de bunavoie in tara. Constatinescu a plecat acum o jumatate de an ca sa se trateze in Statele Unite, chiar cand DNA, declansase mai multe anchete impotriva lui.

"Vin nesilit de nimeni acasa maine la Bucuresti la ora 12. SUA au respins cererea de extradare e mea, eu am renuntat la radioterapie, diminuandu-mi sansele cu 15 la suta de a nu reveni cancerul de prostata. Am decis sa stopez minciunile DNA care sustin ca am fugit din Romania". Iata mesajul transmis miercuri de Nicusor Constantinescu.

El a fost retinut de autoritatile turce in Istanbul marti si a fost prezentat unui judecator care sa decida daca il extradeaza in Romania. Pe numele lui a fost emis din luna septembrie un mandat international de arestare sub acuzatia de abuz in serviciu.

Dar avocatul presedintelui Consiliului judetean Constanta spune ca se va preda.

Citește și
perchezitii
Perchezitii la firme din Constanta suspectate de spalare de bani. Numele lui Nicusor Constantinescu apare in dosar
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Deja judecatorul a dispus ca domnul Nicusor Constantinescu poate sa plece de bunavoie pentru ca si-a manifestat intentia de a se intoarce de bunavoie in tara", a spus avocatul acestuia.

Avocatul mai sustine ca, joi dimineata, Nicusor Constantienscu va veni singur la Bucuresti, cu o cursa aeriana de linie. Informatia nu a fost confirmata de autoritatile romane. Presedintele consiliului judetean constanta ar fi de cateva zile in Turcia.

Nicusor Constantinscu a plecat in Statele Unite in primavara acestui an, ca sa se trateze de cancer la prostata. In acelasi timp, procurorii anticoruptie deschisesera pe numele lui trei dosare penale in care era acuzat de 24 de infractiuni de abuz in serviciu. Judecatorii i-au cerut sa se intoarca pe 2 iulie in tara, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Nicusor Constantinescu a trimis la Bucuresti mai multe acte conform carora tratamentul medical pe care il facea in SUA nu putea fi intrerupt fara sa ii puna viata in pericol. Instanta a aprobat in septembrie arestarea lui si a apreciat ca: "Nu rezulta din niciunul dintre inscrisurile depuse la dosar ca inculpatul se afla intr-adevar in starea in care sustine."

In acelasi timp au aparut imagini cu demnitarul pe o strada din New York in timp ce fuma.

Nicusor Constantinescu este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi si ca a atribuit ilegal mai multe terenuri. El mai este suspectat si de luare de mita.

Nicusor Constantinescu, retinut in Turcia

Presedintele suspendat al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost retinut de autoritatile din Turcia.

Retinerea vine dupa ce Ministerul Justitiei a transmis documentele privind aducerea lui in tara, pentru a fi arestat preventiv in dosarele in care este judecat, au declarat surse judiciare, potrivit Mediafax.

Nicusor Constantinescu a fost retinut marti, la o sectie de politie din Istanbul, si urmeaza sa fie dus la o instanta, pentru confirmarea mandatului de urmarire internationala emis pe numele lui dupa ce Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea lui preventiva.

Dupa ce autoritatile turce vor incuviinta extradarea lui Nicusor Constantinescu, in baza mandatului de urmarire internationala, acesta va fi preluat de catre politistii romani si adus in tara, au mai spus sursele citate. Ministerul Justitiei a transmis, saptamana trecuta, autoritatilor din Turcia documentelor necesare pentru aducerea in tara a lui Constantinescu, judecat in mai multe dosare. Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta ar fi in Turcia de mai bine de o saptamana. Inainte de a ajunge in Turcia, Nicusor Constantinescu s-a aflat in SUA.

Cererea de extradare a lui Nicusor Constantinescu, formulata ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost insa respinsa de autoritatile din Statele Unite ale Americii, au declarat surse judiciare. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara, la inceputul lunii septembrie, ca exista informatii cu privire la locul in care se afla Nicusor Constantinescu, dar procedurile de extradare nu sunt publice si "orice risc de forma sau de fond risca sa prelungeasca procedura sau sa o anuleze". Nicusor Constantinescu a trimis, la inceputul lui septembrie, un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., in care sustinea ca justitia romana e controlata de DNA si cerea respingerea oricarei cereri de arestare ce va ajunge in SUA pe numele sau.

"Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred ca este primul pe care il primiti din Romania) este menit a va clarifica cu probe asupra faptului ca in aceasta cauza sistemul judiciar din Romania in ansamblul sau este imperfect; jusititia prin institutiile sale nu garanteaza realizarea unui proces echitabil, transparent, independent si impartial incalcandu-se in mod real prezumtia de nevinovatie a clientului meu", a aratat avocatul Catalin Dancu, in preambulul documentului citat. Dancu a mai scris in memoriu ca "intrucat a fost emis un mandat international de urmarire si arestare cu consecinta aducerii sale in tara, va solicit respectuos ca in analiza memoriului si a documentelor anexa sa nu dati curs solicitarii autoritatilor romane de a pune in aplicare pe teritoriul SUA acest mandat si de a refuza executarea mandatului ca urmare a incalcarii legii".

Tribunalul Bucuresti a dispus, in 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care acesta fumeaza la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Solutia a fost mentinuta in 7 august de Curtea de Apel Bucuresti, care a aratat, in motivarea deciziei, ca apararea lui Constantinescu nu s-a bazat pe inscrisuri medicale credibile care sa arate ca "inculpatul se afla internat in stare grava intr-un spital din New York", la momentul cererii Directiei Nationale Anticoruptie.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Surse: Nicusor Constantinescu se afla in Turcia, Ministerul Justitiei a demarat demersurile de aducere a lui in tara
Surse: Nicusor Constantinescu se afla in Turcia, Ministerul Justitiei a demarat demersurile de aducere a lui in tara

Presedintele suspendat al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, se afla de saptamana trecuta in Turcia, iar ministerul roman al Justitiei a demarat procedurile pentru aducerea lui in tara.

Perchezitii la firme din Constanta suspectate de spalare de bani. Numele lui Nicusor Constantinescu apare in dosar
Perchezitii la firme din Constanta suspectate de spalare de bani. Numele lui Nicusor Constantinescu apare in dosar

Procurorii fac 15 perchezitii in Constanta, fiind vizate 80 de firme, pentru evaziune si spalare de bani, dupa ce ar fi achizitionat fictiv diverse produse si servicii.

Tribunalul Constanta a decis arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu. Presedintele suspendat al CJ e in SUA
Tribunalul Constanta a decis arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu. Presedintele suspendat al CJ e in SUA

Tribunalul Constanta a decis, joi, arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu, aflat la tratament in SUA, iar decizia, care a fost luata la solicitarea DNA, nu este definitiva.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.