Parlamentarii vor sa afle daca SRI a "influentat" protestele impotriva legii gratierii. "Situatia o impune"

SRI

Comisia de control al SRI intentioneaza sa discute miercuri, in cadrul audierii directorului SRI, Eduard Hellvig, si despre „influenta” Serviciului asupra protestelor care au avut loc duminica seara in intreaga tara.

Senatorul UDMR, Verestoy Attila, secretar al Comisiei de control al SRI, a declarat luni, pentru News.ro, ca situatia de fata impune ca membrii Comisiei sa solicite informatii de la conducerea Serviciului in legatura cu protestele care au avut loc in tara, in conditiile in care acestia au in vedere si "problemele curente".

Intrebat daca membrii Comisiei vor solicita conducerii SRI, in cadrul audierii de miercuri, informatii despre protestele care au avut loc duminica seara in intreaga tara, Verestoy Attila a spus: "Deocamdata, nu am decis acest lucru, dar situatia o impune. Noi, intotdeauna, avem in atentie si problemele curente. Noi ne orientam sa avem intrebari si la situatiile care au aparut recent". Chestionat in continuare daca membrii Comisiei de control al SRI vor solicita retragerea "acoperitilor" din institutii, asa cum s-a vehiculat in spatiul public duminica seara, senatorul a spus ca deocamdata nu s-a stabilit agenda.

"Eu nu am cunostinta de aceste lucruri, aflam cand ajungem in sedinta Comisiei. Sedinta Comisiei are agenda stabilita si aceasta agenda cuprinde o informare privind situatia care s-a creat in urma acestor dezvaluiri media, care e analiza interna a Serviciului si problemele de buget", a raspuns Verestoy.

Comisia de control al SRI intentioneaza sa discute miercuri, in cadrul audierii directorului SRI, Eduard Hellvig, si despre „influenta” Serviciului asupra protestelor care au avut loc duminica seara in intreaga tara, deoarece aceasta chestiune priveste si „siguranta nationala”, au declarat, luni, surse din Comisie pentru News.ro.

Citește și
proteste gratiere, cover
20.000 de oameni au protestat pasnic in Capitala fata de legea gratierii. Iohannis, prezent la Universitate. VIDEO si FOTO
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Eduard Hellvig a fost invitat, miercuri, la comisie, pe tema scandalului in care a fost implicat Florian Coldea.

SRI a respins, intr-un comunicat de presa transmis duminica seara, "orice incercare de a implica institutia in dispute politice, organizare de proteste sau alte actiuni care nu tin de misiunile asumate potrivit cadrului legal".

"Respingem categoric orice incercare de a implica SRI in dispute politice, organizare de proteste sau alte actiuni care nu tin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Consideram aceste afirmatii denigratoare si menite sa afecteze institutii fundamentale ale regimului democratic. SRI isi reafirma determinarea de a ramane echidistant, neimplicat politic si concentrat pe indeplinirea misiunilor sale cu respectarea stricta a legii", a aratat Serviciul Roman de Informatii.

SRI a mentionat ca aduce aceste precizari "in urma acuzatiilor grave aduse in spatiul public privind implicarea institutiei in organizarea protestului de duminica".

Peste 20.000 de oameni au protestat, duminica seara, in Capitala fata de proiectele de ordonanta ale Guvernului privind gratierea si modificarea codurilor penale. Manifestatia, care a durat patru ore, a inceput in Piata Universitatii, de unde oamenii au plecat in mars spre Piata Victoriei, iar de acolo la sediul PSD.

La manifestatia din Piata Universitatii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, si presedintele Klaus Iohannis, care a fost aplaudat de catre protestatari si i-a fost scandat numele. ”Avem presedinte”, ”Iohannis e cu noi”, ”Romania cere: fara gratiere”, au strigat oamenii.

Seful statului a stat aproximativ un sfert de ora in mijlocul manifestantilor si a spus ca este inadmisibil sa fie schimbate legile in modul in care se intentioneaza si ca oamenii au de ce sa fie indignati. ”O gasca de oameni politici cu probleme penale vrea sa schimbe legislatia din Romania, vrea sa slabeasca statul de drept. Ori asa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil sa se schimbe legislatia si zeci, sute de politicieni certati cu legea sa se gaseasca cu dosarele curate si sa continue faradelegile. Romanii, pe buna dreptate, sunt indignati”, a spus Iohannis la sosire.

Alte cateva zeci de mii de persoane au protestat in mai multe orase.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Dacian Ciolos:
Dacian Ciolos: "Oamenii care au protestat nu au fost adusi in strada de autocare, ci de idealuri". Mesajul sau s-a viralizat

Oamenii care au protestat duminica nu au fost adusi in strada de autocare, ci de "idealuri", care sunt "resorturi mult mai puternice", a reactionat fostul premier Dacian Ciolos.

20.000 de oameni au protestat pasnic in Capitala fata de legea gratierii. Iohannis, prezent la Universitate. VIDEO si FOTO
20.000 de oameni au protestat pasnic in Capitala fata de legea gratierii. Iohannis, prezent la Universitate. VIDEO si FOTO

Zeci de mii de oameni au iesit in strada in Capitala si in mai multe orase din tara. Manifestatiile sunt impotriva proiectului Guvernului de a aproba ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea codului penal.

Mii de oameni au protestat in toata tara impotriva legii amnistiei si gratierii:
Mii de oameni au protestat in toata tara impotriva legii amnistiei si gratierii: "Dragnea nu uita, Romania nu-i a ta"

3000 de persoane au protestat miercuri seara in Capitala fata de intentia Guvernului de a emite ordonante de urgenta vizand gratierea si modificarea Codului penal. Proteste au fost si in tara.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.