Copertina Arenei Nationale a primit avizul tehnic. Primarul interimar al Capitalei a anuntat cand va fi deschis stadionul

×
Codul embed a fost copiat

Arena Nationala se va deschide anunta toate autoritatile implicate mai putin Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta care trebuie sa dea avizul final.

Expertiza tehnica facuta in Romania a fost inlocuita cu cea efectuata in Italia care atesta ca membrana acoperisului face parte din clasa B, care inseamna siguranta sporita la foc. Cu toate actele in regula, cel mai modern stadion al Romaniei va putea gazdui meciuri de fotbal chiar din aceasta luna .

Informatia a fost confirmata de primarul interimar, Razvan Sava. Acesta a precizat ca este "o chestiune de zile" pana cand va fi deschis stadionul. Urmatorul pas este acela de a "rentabiliza managementul stadionului", a mai anuntat Razvan Sava, deoarece "anual se pierd doua milioane de lei".

"Am primit astazi agrementul din partea Ministerului Dezvoltarii, in baza solicitarii pe care am trimis-o, insotita de expertiza laboratorului din Italia. Este confirmata incadrarea la categoria B de risc la incendiu, ceea ce inseamna ca acum putem intra in legalitate cu Arena Nationala. Mai asteptam avizul IGSU, dar acesta devine o formalitate in acest moment.

Ma bucur ca domnul Viceprim-ministru Vasile Dancu a inteles, intr-un final, ca aceasta era calea legala de urmat si nu cea sugerata de asa-zis expertii, care ne recomandau sa udam cu apa acoperisul si sa aducem mai multe forte de ordine la stadion in ziua meciurilor. Nu, asta ar fi fost o ”carpeala romaneasca”, pe care IGSU n-ar fi putut sa o accepte, in conditiile legii.

Citește și
Arena Nationala - YT
Acoperisul cel scump si prost al National Arena. Explicatia primariei dupa ce ploaia a "invins" o arena de 234 mil. de euro
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Ma bucur, de asemenea, ca n-am fost nevoiti sa apelam la solutia inlocuirii acoperisului. Ar fi fost costisitor si inutil. Suntem pe drumul cel bun. Avem acum o Arena Nationala moderna, clasificata dupa toate standardele europene, care poate fi deschisa evenimentelor sportive in conditii de siguranta", a scris edilul pe Facebook.

Pe 4 martie, primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, i-a solicitat vicepremierului Vasile Dincu accelerarea procedurilor in urma carora MDRAP sa elibereze agreementul privind materialul din care este realizat acoperisul de la Arena Nationala. Pe 3 martie, el precizase ca, in cazul in care se va lua o decizie favorabila, se poate obtine si autorizatia de risc la incendiu.

"S-au facut niste teste in Romania, din care a rezultat ca acel material este clasificat clasa C, adica arde ca hartia. Producatorul materialului respectiv a facut niste teste intr-un laborator in Italia - un laborator acreditat si notificat la Bruxelles - a venit cu rezultatul testelor pe acel material. A rezultat ca el se clasifica in clasa B. Acest material a fost depus la Ministerul Dezvoltarii pentru obtinerea agreementului, pe data de 24 februarie 2016. Asteptam de la Ministerul Dezvoltarii sa il analizeze si, in functie de decizia pe care o va lua, sa vedem: avem agreement sau nu", a spus Sava.

Tot pe 4 martie, vicepremierul Dincu precizase ca exista toate conditiile pentru ca meciul de fotbal Romania-Spania sa se joace la Bucuresti, pe Arena Nationala, fiind numai problema acceptului Primariei.

MDRAP a mai aratat, pe 6 martie, ca agrementul pentru copertina a fost eliberat inca din 16 februarie si ca, desi in urma testelor efectuate, copertina tip Duraskin a obtinut clasa C de certificare, prin expertiza intocmita in 2014 de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu, s-a concluzionat ca arderea membranei nu afecteaza structura metalica de sustinere, "ca incadrarea in clasa C este acceptabila si, in aceasta situatie, prezinta siguranta pentru utilizatori".

Reprezentantii ministerului explicau ca abia pe 4 martie asocierea JV Max BOGL - Astaldi a solicitat Institutului de Cercetari pentru Echipamente si Tehnologii in Constructii - ICECON SA Bucuresti modificarea agreementului tehnic, iar aceasta cerere va fi analizata pe 14 martie in Comisia de avizare.Tot pe 4 martie, primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava, anunta ca, in cazul in care nu va fi luata in considerare expertiza realizata in Italia, va discuta cu constructorul Max BOGL in vederea schimbarii membranei acoperisului.

Dat fiind ca in acest moment, toate cererile privind securitatea la incendiu sunt indeplinite, in cateva zile Arena nationala va primi autorizarea si acolo vor putea fi organizate spectacole. De mai bine de 5 luni, pe stadionul national nu mai sunt evenimente sau meciuri, pentru ca proprietarul, Primaria Capitalei, nu a vrut sa permita accesul publicului fara autorizarea pompierilor. Felul in care s-au construit arena si acoperisul ei retractabil, in valoare de 84 de milioane de lei, face obiectul unei anchete a DNA.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
National Arena, Sala Palatului si 93% din scoli NU au autorizatie ISU. Amenda ridicola prevazuta in aceste cazuri
National Arena, Sala Palatului si 93% din scoli NU au autorizatie ISU. Amenda ridicola prevazuta in aceste cazuri

Tragedia din Colectiv dezvaluie o situatie uluitoare: constructii care gazduiesc manifestari cu zeci de mii de participanti NU au avizul pompierilor.

Acoperisul cel scump si prost al National Arena. Explicatia primariei dupa ce ploaia a
Acoperisul cel scump si prost al National Arena. Explicatia primariei dupa ce ploaia a "invins" o arena de 234 mil. de euro

Prima ploaie serioasa de toamna a pus la grea incercare cupola Arenei Nationale din Bucuresti. Chiar in timpul partidei dintre Steaua si Voluntari, la imbinarile copertinei, au aparut tasnitori.

Violente in tribunele National Arena la meciul Romania - Ungaria. 46 de spectatori, printre care si copii, au ajuns la spital
Violente in tribunele National Arena la meciul Romania - Ungaria. 46 de spectatori, printre care si copii, au ajuns la spital

A curs sange sambata seara, in tribune la meciul Nationalei Romaniei cu Ungaria. 46 de spectatori, barbati si femei, au ajuns la spital ori in ambulantele trimise la stadion.

Recomandări
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local sâmbătă dimineaţa, notează AFP.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.