SUA vor să livreze Ucrainei rachete antinavă performante. „Kievul ar putea elimina cele mai mari nave ruseşti”

Rachetă antinavă
Profimedia

Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri oficiali de la Washington, citaţi de Reuters.

Decizia vine pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.

Ucraina nu face un secret din faptul că doreşte capabilităţi americane mai avansate dincolo de inventarul său actual de artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme. Lista Kievului, de exemplu, cuprinde rachete care ar putea îndepărta marina rusă de porturile ucrainene la Marea Neagră, ceea ce ar face posibilă reluarea transporturilor de cereale şi a alte produse agricole în lumea întreagă.

Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiului din Ucraina, ziua 86

 

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Responsabili americani, foşti şi actuali, precum şi surse din Congres au menţionat obstacole în calea livrării unor arme mai puternice şi cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, printre care se numără cerinţele de instruire îndelungată a personalului ucrainean, dificultăţi în mentenanţa echipamentului până la îngrijorări că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului.

Ce tipuri de rachete antinavă va trimite SUA în Ucraina

Cu toate acestea, trei oficiali americani şi două surse din Congres au declarat că două tipuri de rachete antinavă puternice - Harpoon, fabricată de Boeing, şi Naval Strike Missile, fabricată de Kongsberg şi Raytheon Technologies - sunt luate în considerare pentru a fi trimise fie direct în Ucraina, fie printr-un transfer de la un aliat european care are în dotare astfel de rachete.

În aprilie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski lansase un apel Portugaliei pentru a furniza militarilor ucraineni rachete Harpoon, a căror rază de acţiune ajunge până la circa 300 de kilometri.

Dar o serie de probleme împiedică Ucraina să primească astfel de rachete. Înainte de toate, disponibilitatea platformelor pentru lansarea rachetelor de tip Harpoon de pe ţărm este limitată - o soluţie dificilă din punct de vedere tehnic, potrivit mai multor oficiali - deoarece este în mare parte o rachetă cu lansare de pe mare, potrivit Agerpres.

Doi oficiali americani au declarat că SUA lucrează la potenţiale soluţii care includ scoaterea unui lansator de pe o navă americană. Potrivit experţilor şi unor responsabili din industrie, costul ambelor rachete se ridică la aproximativ 1,5 milioane de dolari per lansare.

Ucraina poate distruge navele rusești din Marea Neagră cu cel mult 24 de rachete

Circa 20 de nave ruseşti, între care submarine, se află în zona de operaţiuni din Marea Neagră, indică Ministerul britanic al Apărării.

Bryan Clark, un expert naval la Institutul Hudson, consideră că între 12 şi 24 de rachete antinavă de tipul Harpoon cu o rază de acţiune de peste 100 km ar fi suficiente pentru a ameninţa navele ruseşti şi ar putea convinge Moscova să ridice blocada.

"Dacă Putin persistă (în menţinerea blocadei), Ucraina ar putea elimina cele mai mari nave ruseşti, întrucât ele nu au unde să se ascundă în Marea Neagră", argumentează Clark.

Rusia a suferit deja pierderi substanţiale pe mare, în special scufundarea crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei sale din Marea Neagră.

De ce au ezitat țările europene să trimită rachete Harpoon în Ucraina

Câteva ţări ar fi dispuse să trimită rachete Harpoon în Ucraina, afirmă oficiali americani şi surse din Congres. Dar nimeni nu vrea să fie prima sau singura naţiune care să facă acest lucru, de teama unor represalii din partea Rusiei dacă o navă ar fi scufundată cu un Harpoon din stocul său, a indicat un al treilea oficial american.

Acest responsabil american a spus că o ţară are totuşi în vedere să furnizeze prima o astfel de rachetă Ucrainei. Odată ce această naţiune, "bine aprovizionată", se angajează să trimită rachete Harpoon, altele ar putea să-i urmeze exemplul, a adăugat el.

Naval Strike Missile (NSM) poate fi lansată de pe coasta ucraineană şi are o rază de acţiune de 250 km. De asemenea, este nevoie de mai puţin de 14 zile de instruire pentru a putea opera cu acest tip de armament.

Sursele Reuters susţin că NSM-urile sunt considerate ca fiind mai puţin dificile din punct de vedere logistic decât Harpoon, deoarece aliaţii NATO ar putea împrumuta lansatoare terestre mobile, care sunt disponibile, şi focoase din Norvegia.

Primii doi oficiali americani şi sursele din Congres au afirmat că SUA încearcă să găsească o modalitate prin care Ucraina să obţină NSM şi lansatoare de la aliaţii europeni.

O altă opţiune ar fi ca Norvegia să doneze NSM Ucrainei, idee susţinută de membrii parlamentului norvegian, conform surselor din Congres.

Ministerul norvegian al Apărării a refuzat să comenteze pentru Reuters dacă ia în considerare o contribuţie suplimentară în arme şi echipamente de apărare pentru Ucraina.

Toate cererile de arme cu licenţă americană, cum ar fi Harpoon şi NSM, ar trebui să fie aprobate de Departamentul de Stat al SUA, care primeşte instrucţiuni de la Casa Albă.

În ultimele săptămâni, administraţia Biden a decis să trimită obuziere tractate M777, care ar putea fi desfăşurate mai rapid şi expediate în cantităţi mai mari, au spus doi dintre cei trei oficiali americani.

Cei doi oficiali americani au mai afirmat că trimiterea M270 sau a unui sistem similar precum M142 HIMARS va fi luată în considerare pentru Ucraina după ce Congresul a aprobat joi un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina (asistenţă militară, economică şi umanitară).

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
O femeie a fost lovită de un cort AUR luat de vânt, în Gura Humorului. A ajuns la spital cu rană la cap. VIDEO
O femeie a fost lovită de un cort AUR luat de vânt, în Gura Humorului. A ajuns la spital cu rană la cap. VIDEO

O femeie din Gura Humorului a fost pusă la pământ, vineri, după ce a fost lovită de un cort AUR luat de vânt.

Drumeție încheiată la spital pentru doi turiști din București. Ce au pățit după ce i-a prins noaptea în Munții Bucegi
Drumeție încheiată la spital pentru doi turiști din București. Ce au pățit după ce i-a prins noaptea în Munții Bucegi

Drumeție încheiată la spital pentru doi turiști din București. I-a surprins noaptea în Munții Bucegi și la coborârea pe Valea Coștilei au alunecat pe stânci și au căzut mai bine de 200 de metri.

O femeie din Piatra-Neamţ a găsit un plic cu 17.000 euro în parcarea unei clinici medicale. Ce a urmat
O femeie din Piatra-Neamţ a găsit un plic cu 17.000 euro în parcarea unei clinici medicale. Ce a urmat

O femeie în vârstă de 34 ani a găsit în parcarea unei clinici medicale din Piatra-Neamţ un plic cu 16.800 euro şi l-a dus la sediul poliţiei, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.