STENOGRAME DNA. Sorin Frunzaverde: "Suntem in relatii bune cu orice Guvern vine, dar noi dam banii pe 2015-2016"

Sorin Frunzaverde - AGERPRES

Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, a cerut vicepresedintelui CJ Ionesie Ghiorghioni sa discute cu primarii care au plecat de la PDL si PNL, in scopul obtinerii de voturi la alegerile prezidentiale.

Voturile urmau sa fie date candidatul formatiunii sale - Klaus Iohannis, transmitandu-le acestora ca, in schimb, va tine cont la impartirea banilor in 2015, deoarece este "in relatii bune cu orice Guvern vine", se arata in stenogramele din dosarul in care liberalul este cercetat de DNA.

Sorin Frunzaverde este cercetat sub control judiciar de DNA pentru instigare la santaj si folosire a influentei politice in vederea obtinerii unui folos necuvenit, pentru ca intre cele doua tururi de scrutin pentru referendumul organizat pentru alegerea presedintelui din noiembrie 2014 si-a folosit influenta asupra lui Ionesie Ghiorghioni pentru a obtine un numar mai mare de voturi pentru candidatul formatiunii din care facea parte si, implicit, sa-si consolideze pozitia in cadrul acestei formatiuni politice, prin conditionarea repartizarilor bugetare de rezultatul votului.

De asemenea, este acuzat ca l-a determinat pe vicepresedintele CJ sa ii santajeze pe primarii care au parasit partidul politic din care fac parte cei doi, amenintandu-i ca, daca nu vor face demersuri in vederea obtinerii unor rezultate favorabile candidatului PNL la turul doi al referendumului, nu vor primi alocari bugetare de la Consiliul Judetean in anii 2015-2016.

Dupa primul tur de scrutin, in cursa au ramas Victor Ponta, candidatul USL, si Klaus Iohannis, candidatul Aliantei Crestin Liberale, iar, in aceasta situatie, sustin procurorii, la nivel national a existat o mobilizare a sustinatorilor ACL pentru realizarea unui procent cat mai bun.

Citește și
frunzaverde - stiri
Ancheta privind turul II al prezidentialelor. Perchezitii DNA la locuinta si biroul vicepresedintelui PNL, Sorin Frunzaverde
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

DNA arata ca, in acest context, se circumscriu si actele materiale savarsite de Sorin Frunzaverde si Ionesie Ghiorghioni, care, aflati intr-un mediu ambiental impreuna cu Laurentiu Cioban, secretarul judetului, poarta urmatoarea conversatie:

Frunzaverde: Va impartiti primarii care au plecat de la noi. Aici intra si fostii primari PDL si PNL, care au candidat sub PSD. Da? Si maine si poimaine nu va vad la Consiliul Judetean, ma ocup eu de deseuri maine, voi pe teren. Vi-i impartiti de comun acord. Da? ..(n.n.- nu se intelege)...la Sasca, acolo il trimit pe Secasan, da, ca acolo are.... (n.n.- nu se intelege)...Deci ideea este urmatoarea: ... (n.n.- nu se intelege)... suntem in relatii bune cu orice Guvern vine, dar noi dam banii pe 2015, 2016. Discutiile au loc intre voi intre patru ochi. Fiecare cu primaru ... (n.n.- nu se intelege)...: vin din partea domnului presedinte cu rugamintea de a vota Iohannis. Vom tine cont la impartirea banilor in 2015, ... (n.n.- nu se intelege)... Da? Intre patru ochi! Voi cu primaru, da? Tu de maine ... tu belesti... prin Consiliu Judetean...

Interlocutor: ... (n.n.- nu se intelege)...

Frunzaverde: Da. Maine si poimaine esti pe teren si te intalnesti cu fiecare secretar, afara de cei de la primariile PNL. Deci acolo unde avem primari nu te duci la secretari. Cu fiecare... Da? Intre patru ochi! Pe Dorin sa-l scoti din birou, da? Ce probleme sunt... hai... (n.n.- nu se intelege)... ce probleme sunt si atunci: domnu presedinte va roaga sa incercati sa-l ajutati, importanta e si pozitia domniei sale, ca ... (n.n.- nu se intelege)... al judetului si sa determinati oamenii sa voteze Iohannis. Da? E foarte bine pentru un echilibru care trebuie creat la nivel national. Da? La toti secretarii, mai putin la cei care sunt... care sunt...a...din primariile unde exista ... (n.n.- nu se intelege)... Da?

Interlocutor:... (n.n.- nu se intelege)... Da. Trebuie sa ne impartim... (n.n.- nu se intelege)... (posibil)

Ghiorghioni: Da... (n.n.- nu se intelege)...de exemplu Bozovici...vorbim si cu el sau... ca asta (n.n.- nu se intelege)... cu LALA.... (...)

Frunzaverde: ... Auzi? ... (n.n.- nu se intelege)...intra si la ala la Bozovici, intra si la ala(?). Spune-i ca noi am inteles, ca oricum raman cu noi, dar vrem ... (n.n.- nu se intelege)... acum un ajutor in turul doi. Da? Important pentru noi ca si judet, pentru mine(?)... bagati-ma si pe mine(?) daca vreti, da? ... (n.n.- nu se intelege)... cont. Sa se stie ca... (n.n.- nu se intelege)... mai ales voi doi.

Interlocutor: Anu viitor... (n.n.- nu se intelege)...

Frunzaverde: PSD-ul nu mai are ... (n.n.- nu se intelege)... in bani, ca nu mai are de unde. Au cheltuit tot in anul asta. Pe bugetele din... si 2015 si 2016. Ponta s-a vazut a... cu sacii in caruta, nu mai vad un ban de anul viitor. Sa nu creada ca Mocioalca va aduce vreun ban, nu va aduce nimic! I-au luat pe astia, foarte bine! Dar anunta-i (?) ca-i(?) bugetarea noastra 2015, 2016 si-i rugam acum sa ne ajute si ei. Da? (...)

Frunzaverde: Deci toti primarii care au plecat plus cei care odata au fost la noi . Da? Ala pe care... (n.n.- nu se intelege)... (...)

Frunzaverde: Pe care-i aveti, e clar. Aia de la... (n.n.- nu se intelege)...sunt. Da? Ala de la Lapusnicel s-a mai potolit, deci ne-au furat... (n.n.- nu se intelege)... am facut sub 20%. Da? Ca noi n-am facut decat fie 30 si, fie cu 20, da? Acolo... mai putin Herculanele si cu....Iablanita. Da? Deci aia ... unde sunt 16, 17, 18%, acolo... (n.n.- nu se intelege)... (...)

Frunzaverde: Da? Deci... Cum o sa vorbiti cu ei, da... Luati-i intre patru ochi. Da?... (n.n.- nu se intelege)... (...) (posibil)

Ciobau: Ma duc eu la Moldova, la... (n.n.- nu se intelege)... la Moldova Noua.

Frunzaverde: Opreste-te. (posibil)

Ciobanu: Adica am... (n.n.- nu se intelege)...permisiv.... (n.n.- nu se intelege)...

Frunzaverde: Bine... .... (n.n.- nu se intelege)... la Moldova Noua... .... (n.n.- nu se intelege)...... s-a intamplat urmatorul lucru: Lupu nu si-a dus toate... toti votantii la europarlamentare si am cazut intr-o plasa acolo. Da? .... (n.n.- nu se intelege).....la Moldova Noua, da? Dar discret. ... .... (n.n.- nu se intelege)......Da? (...)

Frunzaverde: ... .... (n.n.- nu se intelege)......sa vina la Resita sau ma rog, la mijlocul drumului, ... .... (n.n.- nu se intelege)...... du-te tu in Moldova Noua. (posibil)

Ciobanu: Am inteles, incerc, ma ... .... (n.n.- nu se intelege)......Bine.

Frunzaverde: Auzi? Daca e, daca nu, nu e... .... (n.n.- nu se intelege)...... (posibil)

Ciobanu: Daca nu, nu.... .... (n.n.- nu se intelege)......Vedem....

Frunzaverde: Deci... .... (n.n.- nu se intelege)......ei ... ei sunt importanti, tre sa le explicati clar: mai vin doua bugete... .... (n.n.- nu se intelege)..... vom tine cont, ei is tot ai nostri. Domnu presedinte a inteles.... .... (n.n.- nu se intelege)...... n-a inteles, da in fine...Domn presedinte a inteles, da, dar acuma e timpul sa dovediti ca ramanem impreuna. Vine 2016, PSD-ul va fi in cadere, pentru ca nu poate sa... .... (n.n.- nu se intelege)......Ponta... .... (n.n.- nu se intelege).....

Anchetatorii arata ca, asa cum rezulta foarte clar din dialog, Sorin Frunzaverde, folosindu-se de autoritatea sa in cadrul partidului, precum si cea de presedinte CJ, cere celor cu care discuta, si in special lui Ghiorghioni, sa poarte discutii in particular cu primarii de alta culoare politica ai localitatilor de pe raza judetului in vederea determinarii electoratului sa voteze cu Klaus Iohannis; motivarea - la acordarea bugetelor pe anii 2015 si 2016 se va tine cont de procentele obtinute in urma scrutinului.

"Se subintelege faptul ca Frunzaverde urmareste prin aceasta modalitate si consolidarea pozitiei sale in ierarhia partidului, dar si in plan administrativ'', se mai arata in documentele de la dosarul cauzei obtinute de AGERPRES.

In consecinta, spun procurorii, Ghiorghioni Ionesie, in datele de 12 noiembrie 2014, respectiv 13 noiembrie 2014, a purtat dialoguri cu primari ai localitatilor din judetul Caras-Severin.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Sorin Frunzaverde, sub control judiciar. DNA: Si-a folosit influenta pentru a obtine voturi la prezidentialele din 2014
Sorin Frunzaverde, sub control judiciar. DNA: Si-a folosit influenta pentru a obtine voturi la prezidentialele din 2014

Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, este cercetat de procurorii DNA sub control judiciar, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Ancheta privind turul II al prezidentialelor. Perchezitii DNA la locuinta si biroul vicepresedintelui PNL, Sorin Frunzaverde
Ancheta privind turul II al prezidentialelor. Perchezitii DNA la locuinta si biroul vicepresedintelui PNL, Sorin Frunzaverde

Procurorii DNA au facut joi perchezitii la locuinta lui vicepresedintelui PNL Sorin Frunzaverde. De asemenea, procurorii DNA au perchezitionat si sediul Consiliului Judetean Caras-Severin, condus de Frunzaverde.

Liderii PNL se reunesc intr-o sedinta la sediul partidului. Surse: Sorin Frunzaverde, nominalizat la sefia MAI
Liderii PNL se reunesc intr-o sedinta la sediul partidului. Surse: Sorin Frunzaverde, nominalizat la sefia MAI

Liderii PNL se reunesc joi la ora 16.00 intr-o sedinta informala la sediul partidului pentru a discuta nominalizarea la sefia MAI, care va fi validata vineri, in discutie fiind numele presedintelui CJ Caras-Severin, Sorin Frunzaverde.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.