ANIMATIE GRAFICA: cum s-a produs accidentul in care trei soldati au murit. Soferul ar fi declarat ca a ramas fara frane

×
Codul embed a fost copiat

Pachetul Militar a deschis un dosar penal dupa moartea celor trei membri ai Batalionului 30 "Vanatorii de munte". Militarii, care fusesera si in misiuni in Afganistan, si-au gasit sfarsitul pe drumurile din tara.

Joi seara, camionul lor s-a rasturnat intr-o rapa din Arges, iar cei trei eroi, antrenati sa invinga pe campul de lupta, n-au mai putut fi salvati. Alti 9 soldati au fost grav raniti si sunt in grija medicilor. Soferul camionului ar fi spus ca a ramas fara frane, dar oficialii au evitat sa vorbeasca despre masinile foarte vechi si uzate cu care sunt transportati soldatii pregatiti sa apere tara.

Filmul accidentului

Echipele de interventie si ambulantele au fost alertate de un apel care anunta ca un camion plin cu militari s a rasturnat intr o rapa din culoarul Rucar-Bran. Imediat a fost activat codul rosu de interventie. Soferul camionului in care se aflau cei 13 vanatori de munte a pierdut controlul volanului intr-o curba periculoasa. Vehiculul militar a rupt parapetul de beton si a cazut in gol.

Camionul militar facea parte dintr-un convoi care se intorcea acasa la Campulung, de la un exercitiu in poligonul de la Cincu. Intr o curba foarte periculoasa, de 180 de grade, numita "ac de par", cand abia incepuse coborarea pe culoarul Rucar Bran, camionul aflat ultimul de in convoi a iesit de pe sosea si s-a rostogolit in rapa aproape 40 de metri.

Citește și
accident Dambovicioara
Un camion cu militari s-a rasturnat intr-o rapa adanca de 40 de metri, in Arges. 3 oameni au murit si 9 au fost raniti
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

In ajutorul militarilor de la batalionul 30 "Vanatori de Munte" Dragoslavele au sarit imediat colegii lor. Au ancorat cu un cablu camion, care era in pericol sa se prabuseasca in prapastie, si i-au ajutat pe raniti sa urce. A fost o situatie limita, in care pregatirea lor militara a fost vitala.

Martor: "Am auzit trosnind si o bubuitura si tipete dupa-aia. Ei s-au ajutat intre ei, au coborat si s-au scos cativa de acolo. In momentul impactului, din ce-am inteles de la ei, cand a dat in parapet si a sarit, au sarit si militarii din caroserie. Erau pe marginea santului acolo, nu erau grav, ce-i care i-au scos aici. Comunicau, vorbeau. S-a dus direct asa, nu stiu... o fi ramas fara frane, cine stie."

Din pacate, trei militari nu au putut fi salvati. Doi dintre ei au pierit striviti in cabina, iar al treilea a fost gasit fara viata, proiectat la zeci de metri de camion. Aveau 32, 38 si 40 de ani, iar doi dintre ei fusesera in misiuni in Afganistan.

Cat despre camionul care i-a strivit in rapa, oficialii din cadrul Ministerului Apararii se feresc sa vorbeasca despre gradul de uzura si daca a cedat sistemul de franare, asa cum ar fi declarat chiar soferul. Acesta a scapat cu viata pentru ca s-a aruncat din camion in clipa in care si a dat seama ca a pierdut controlul volanului. Camionul de tip DAC 665T a fost construit in anii '80 si era destinat printre altele si tractarii pieselor de artilerie.

Doua macarale de mare tonaj au fost duse la locul accidentului pentru a scoate camionul care va fi suspus unei expertize tehnice.

Ceremonii religioase in toate garnizoanele din tara

Dimineata a inceput cu ceremonii religioase de comemorare in toate garnizoanele din tara. Colegii celor trei militari care au pierit in accident au fost cu sufletul alaturi de rudele acestora, atat de greu incercate de soarta. Medicii legisti urmeaza sa finalizeze autopsiile, iar familiile vor putea lua acasa trupurile neinsufletite. Pe de alta parte cei 9 raniti sunt monitorizati cu maxima atentie in cele 3 spitale militare din Bucuresti, Brasov si Pitesti.

Batalionul 30 vanatori de munte si-a omagiat vineri dimineata camarazii de arme care au murit in accident. Soldatii au prezentat onorul, iar in curtea unitatii militare a rasunat imnul national.

Cu capetele descoperite si privirile atintite in pamant, militarii au pastrat apoi un moment de reculegere. S-au gandit la bravii lor colegi, care au supravietuit misiunilor din Afganistan si au sfarsit tragic, intr-un accident de circulatie, pe culoarul Rucar Bran.

Caporalul Petre Cristian Toader, era cel mai tanar dintre ei. Avea doar 32 de ani, si era deja un veteran in teatrul de operații din Afganistan. Lucra in cadrul armatei din 2008 era casatorit si avea si un copil. Alaturi de el a luptat in Afganistan in doua misiuni importante si Plutonierul-major Mihai Ionuț Toma in varsta de 38 de ani, angajat al armatei din 2002. Cel mai in varsta dintre cei ucisi a fost Caporalul George-Emilian Catană. Avea 40 de ani, era casatorit si avea si el un copil care va creste de acum fara tata.

In timp ce unii isi plang mortii, altii se roaga pentru sanatatea celor raniti. In total 9 militari au ajuns pe paturile spitalelor militare. 6 dintre ei sunt internati in Bucuresti si au fost adusi la ora 4 dimineata cu un elicopter si mai multe ambulantele.

Dr Mariana Jinga, directorul medical al spitalului Militar: "Au fost investigati de echipa multidisciplinara, politraumatism, s-au internat 3 la chirurgie toracica, fracturi costale si de stern car enu sunt severe, sunt in stare buna sunt monitorizati. Alti 2 cu traumatism cranio-cerebral si vertebro-medular, nu sunt severe nu au deficite motorii, nu au nevoie de interventii chirurgicale. Altul s-a internat la ortopedie cu fracturi de oase lungi, in aceasta dimineata s-a intervenit chirurgical, totul a decurs bine si deja pacientul e in stare buna."

Pe langa rude, la spitalul militar din Bucuresti a venit sa se intereseze de starea militarilor si noul ministru al Apararii Adrian Tutuianu. Acesta sustine ca va lua masuri ca astfel de tragedii sa nu se mai intample.

Ministrul Apararii, despre declaratiile lui Carmen Dan privind franele stricate: Astept sa se pronunte procurorii militari

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat, raspunzand unei intrebari despre declaratia ministrului de Interne, Carmen Dan, potrivit careia accidentul din Arges s-ar fi produs din cauza franelor stricate, ca el asteapta ”sa se pronunte procurorii militari”.

Intrebat daca accidentul din judetul Arges in care a fost implicat un camion in care se aflau 13 militari, trei dintre acestia pierzandu-si viata, s-a produs din cauza franelor camionului care s-au stricat, asa cum a declarat ministrul Carmen Dan, Tutuianu a spus ca procurorii militari fac o ancheta in acest caz.

”Aseara a fost sesizat Parchetul Militar, s-au deplasat procurorii la locul incidentului. La Institutul de Medicina Legala din Pitesti au fost dusi cei trei decedati pentru autopsie. Concluziile privind cauzele si imprejurarile in care s-a produs accidentul vor fi aduse la cunostinta publica atunci cand vor exista date concrete”, a spus ministrul Apararii.

El a precizat, la insistentele jurnalistilor, ca asteapta ”sa se pronunte procurorii militari” in acest caz si ca nu poate face alte declaratii.

”Cand vom avea concluziile de la procurorii militari, o sa va informam cu privire la cauzele producerii accidentului”, a adaugat ministrul.

De asemenea, intrebat daca a plecat din Bucuresti spre locul accidentului impreuna cu Mircea Dusa si Raed Arafat, Tutuianu a raspuns afirmativ.

”Am plecat cu un elicopter militar, am fost insotiti de un al doilea elicopter cu facilitati sanitare, care i-a si adus pe doi care erau in stare mai grava”, a spus el.

Premierul Mihai Tudose s-a declarat nemultumit joi seara de modul in care Raed Arafat a gestionat situatia si de faptul ca acesta a ajuns cu intarziere in Arges, iar Tutuianu a reusit sa se deplaseze mai repede.

”Supararea premierului venea de la lipsa de mijloace si facea referire la elicoptere care sa permita interventia la locul accidentului pe timpul noptii”, a precizat Tutuianu, mentionand ca un elicopter ar fi permis o interventie mai rapida.

El a mai spus ca exista un program pentru achizitia de camioane noi pentru armata cu incepere din acest an.

Unul dintre cei sase raniti in accidentul din Arges adus la Bucuresti a fost operat

Conform directorului medical adjunct al Spitalului Militar Central, medicul Mariana Jinga, militarul operat a fost internat la Sectia Ortopedie, avand fracturi de oase lungi. El a fost supus vineri dimineata unei interventii chirurgicale.

Alti doi militari raniti in accident sunt internati la Sectia de Chirurgie toracica, starea lor fiind buna.

Inca doi dintre cei aflati la Spitalul Militar Central prezinta traumatisme cranio-cerebrale si vertebro-medulare, dar acestea nu sunt severe si nu provoaca deficiente motorii.

Mihai Tudose: Ranitii, dusi cu elicopter de transport, nu cu unul dedicat operatiunilor de cautare-salvare pe timp de noapte

Premierul Mihai Tudose a insistat vineri, ca nu avem elicoptere SMURD pentru interventii de noapte, in conditiile in care militarii raniti in accidentul din Arges au fost transportati la spitale cu un elicopter de transport nu cu unul de cautare-salvare pe timp de noapte, ceea ce reprezinta un alt segment de dotare.

El a reluat afirmatia facuta joi noaptea, conform careia este inadmisibil sa nu poata fi facute zboruri pe timp de noapte cu elicopterul SMURD. "Din pacate, nu inteleg de ce dupa 27 de ani nu putem efectua zbor pe timp de noapte, maine vom verifica. Este impradonabil pentru o tara in anul 2017", a spus Tudose la putin timp dupa ce un vehicul militar s-a prabusit intr-o rapa in judetul Arges, trei militari pierzandu-si viata, iar alti 9 fiind raniti.

Intrebat vineri dimineata a cui va fi responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca vehiculul in care se aflau militarii a avut probleme la sistemul de franare, prim-ministrul a spus ca trebuie sa asteptam expertiza tehnica.

"Asteptam expertiza tehnica, nu ne pronuntam inainte, ca inteleg ca unii stiau de azi-noapte ce s-a intamplat”, a raspuns prim-ministrul la Antena 3.

Chestionat in continuare de ce a fost necesara prezenta ministrilor la locul accidentului, Tudose a spus ca "pentru o mai buna coordonare”.

”Pentru o mai buna coordonare si atunci s-a luat decizia ca o parte din membrii Cabinetului sa se deplaseze acolo. Domnul ministru Bodog a asigurat din Bucuresti coordonarea pe linie de servicii medicale, doamna ministru de Interne, Carmen Dan, la minister”, a explicat prim-ministrul.

De asemenea, intrebat daca exista un elicopter care putea sa zboare noaptea, Mihai Tudose a sustinut ca "sunt elicoptere care zboara noaptea, dar sunt de transport”, el insistand asupra faptului ca nu avem elicoptere SMURD pentru interventii de noapte.

"Acei militari au fost transportati cu un elicopter, azi-noapte, pana la ora 3.00 - 3 si ceva noaptea. Acela e un elicopter de transport, eu nu am vorbit de elicoptere de transport, vorbim de elicoptere dedicate operatiunilor de cautare si salvare si descarcerare pe timp de noapte, care reprezinta cu totul si cu totul alt segment de dotare”, a completat premierul.

Iohannis, condoleante pentru familii

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de condoleante familiilor celor trei militari decidati in accidentul din Arges si ureaza insanatosire grabnica ranitilor. Seful statului afirma ca Armata este si va continua sa fie o "institutie fundamentala", care merita recunostinta romanilor.

"Imi exprim intreaga compasiune pentru pierderea vietii celor trei militari, vanatori de munte, care participau la activitati de pregatire profesionala si pentru ranirea altor noua, intr-un accident de circulatie din judetul Arges. Armata este si va continua sa fie o institutie fundamentala a natiunii noastre, care merita recunostinta si pretuirea tuturor romanilor", afirma presedintele.

"Condoleante familiilor indoliate si insanatosire grabnica tuturor celor raniti!”, se arata in mesajul sau.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cine sunt cei trei soldati morti in accidentul din Arges. Ceremonii de comemorare la toate unitatile militare din tara
Cine sunt cei trei soldati morti in accidentul din Arges. Ceremonii de comemorare la toate unitatile militare din tara

Cei trei militari morti dupa ce un camion s-a rasturnat intr-o rapa, in judetul Arges, aveau 32, 38 si 40 de ani, iar doi dintre ei fusesera in misiuni in Afganistan.

Un camion cu militari s-a rasturnat intr-o rapa adanca de 40 de metri, in Arges. 3 oameni au murit si 9 au fost raniti
Un camion cu militari s-a rasturnat intr-o rapa adanca de 40 de metri, in Arges. 3 oameni au murit si 9 au fost raniti

Accident grav joi seara pe DN 73, in judetul Arges, in zona localitatii Dambovicioara. Un camion plin cu militari a cazut intr-o rapa extrem de adanca. 

Nou bilant al incendiului din Pakistan: 148 de morti. Victimele adunau petrol deversat din cisterna cu tigarile aprinse VIDEO
Nou bilant al incendiului din Pakistan: 148 de morti. Victimele adunau petrol deversat din cisterna cu tigarile aprinse VIDEO

Un camion cisterna care transporta petrol a luat foc duminica, in centrul Pakistanului, si a ucis cel putin 148 de persoane. Alte 100 de persoane au fost ranite, potrivit unui oficial local, relateaza AFP.

Sfarsit tragic pentru o femeie din Bistrita Nasaud, care a fost izbita de un camion in timp ce se afla pe trecerea de pietoni
Sfarsit tragic pentru o femeie din Bistrita Nasaud, care a fost izbita de un camion in timp ce se afla pe trecerea de pietoni

Tragedie pe o trecere de pietoni din Sieu Magherus, judetul Bistrita Nasaud. O femeie de 66 de ani a murit miercuri dimineata, dupa ce a fost lovita in plin de o masina, chiar in fata dispensarului.

Recomandări
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei. 

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Putem fi în pericol fără să ne dăm seama când mâncăm aceste alimente. Medicii trag un semnal de alarmă
Putem fi în pericol fără să ne dăm seama când mâncăm aceste alimente. Medicii trag un semnal de alarmă

Un bărbat de 51 de ani din Urlați, Prahova, este în stare gravă la spital, diagnosticat cu botulism - după ce a mâncat pește din două conserve.