Sorin Oprescu cere referendum pe tema eutanasierii maidanezilor. "Voi face asa cum vor bucurestenii"

×
Codul embed a fost copiat

ProTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa sustinuta de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Edilul Capitalei va convoca joi o sedinta cu primarii de sector si prefectii.
 

Update 19:40: Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat ca a convocat, pentru joi, la ora 12.00, o sedinta la care a invitat primarii de sector, liderii de grup si prefectii Capitalei si judetului Ilfov pentru a stabili masuri imediate în problema cainilor comunitari.

"Maine voi organiza o sedinta la care am convocat primarii de sector, liderii de grup din Bucuresti si Ilfov si prefectii din Bucuresti si Ilfov pentru a stabili impreuna masuri imediate pentru cainii comunitari", a declarat Oprescu.

Edilul a mai spus ca a cerut si o ancheta administrativa si un audit pe ultimii 10 ani la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA).

"In 7 zile voi veni in fata dvs. si va voi prezenta raportul. Nimeni nu-si doreste sa ajunga în situatii tragice", a mai spus Oprescu.
 

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu, la externarea Elenei Basescu si a nepoatei sale: "Drama lui Ionut m-a marcat"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Sinteza declaratiilor primararului Sorin Oprescu:

"Declaratia aceasta este pentru parintii lui Ionut: sunt alaturi de dumneavoastra, sper sa aveti puterea sa treceti peste asta, inteleg ce simtiti. Sunt doctor si am avut rol de salvator, m-am luptat cu moartea. Acest eveniment ne arata cat de grava este problema.

Cer declansarea unui referendum, pentru a afla pararea populatiei despre eutanasierea cainilor fara stapan. Vineri, 6 septembrie, voi organiza o sedinta speciala, de urgenta, la sediul Primariei.

De maine dimineata incepe ancheta la Autoritatea pentru Protectia Animalelor, care va viza activitatea institutiei pentru ultimii ani. Raportul va fi prezentat presei in termen de 7 zile.

Cu totii am crezut ca exista si alta cale, am respectat legea, am facut ce am crezut ca va fi bine, iata ca viata ne arata ca nu este asa.

Ma simt vinovat, alaturi de toti ceilalti care au lucrat la aceasta lege si sper sa se simta si ei la fel.

Timp de 5 ani de zile am incercat toate metodele propuse. Am incercat cu adoptii, am sterilizat cu o rata destul de mica. Rata de prindere este de 40 de caini pe zi, este foarte putin, noi speram sa ajungem la 140.

Nu putem pune in balanta viata unui om cu pastrarea acestor caini. Pana acum, eutanasierea s-a aplicat conform legii. Cainii agresivi nu au mai fost returnati in teritoriu, dar este posibil sa fie mai multi caini agresivi, care nu au fost luati.

Promit ca o sa respect parerea bucurestenilor, in urma acestui referendum. Nu vreau sa mai astept sa puna altii legea in discutie si apoi sa astepte sa se uite aceasta tragedie.

De ce sa-mi dau demisia? Daca as sti ca pot aduce copilul inapoi, plec in 5 secunde, dar eu nu pot sa-l aduc inapoi. Mereu aratati cu degetul Primaria...Eu nu spun ca totul este perfect. Stiti la fel de bine ca si mine, 95% dintre oameni nu vor acesti caini, restul de 5% sunt mai vocali, se cred europeni. Ce sa fac, eu sunt intre ciocan si nicovala!

Proprietarii de terenuri trebuie sa le tina izolate cu gard. Eu mereu am propus asta si mereu s-a respins in cosiliul general. Am dat zeci de amezi pentru asta, puteti verifica.

Eu am iubit si iubesc oamenii, am trei nepoti, putea sa fie unul din ei in locul acelui copil. Iertati-ne pe toti daca puteti! Asta simt acum, in fata dumneavoastra....

O singura intrebare: sunteti de acord cu masura radicala? DA sau NU? Sa vedem ce vor oamenii si eu promit ca voi face exact ce vor locuitorii Bucurestiului.

Oamenii adopta cainii, apoi uita de ei, nu le mai dau mancare, apa, uita de ei si cainii pleaca sa caute hrana.

Sunt masini care vin seara in Bucuresti, dau drumul cainilor la marginea orasului si pleaca. Ii cautam, dar rezultatul este egal cu zero. Cei care au incercat sa prinda cainii au mancat bataie, a trebuit sa chem politia sa stea langa ei.

Voi pune presiune pe Parlament, sa respecte vointa cetatenilor."

Marti, presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta care sa permita eutanasierea cainilor fara stapan, daca acestia nu sunt adoptati.

Un copil a murit luni, muscat de o haita de caini maidanezi

Un copil in varsta de patru ani a murit, luni, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML). Medicul a precizat ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.

Procurorii Parchetului instantei supreme fac cercetari in acest caz, fiind facute si verificari privind respectarea legislatiei legate de gestionarea cainilor fara stapan.

Anchetatorii il audiata, miercuri, pe Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA).

Seful Politiei Locale Sector 2, Aurel Dobrila, si directorul general al DGASPC, Isabela Hurjui, au fost sanctionati pentru lipsa de reactie in realizarea atributiilor, in cazul copilului omorat de caini, primarul Neculai Ontanu propunand Comisiei de Disciplina demiterea acestora.

Administratorul terenului de langa Parcul Tei unde copilul a fost omorat de caini a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ca nu avea plan de paza, iar paznicul care supraveghea proprietatea a fost sanctionat cu 300 de lei pentru ca nu avea atestat, acesta nefiind calificat pentru a presta servicii de paza, potrivit unor surse din Politia Capitalei.

Sase caini au fost ridicati de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei, unul dintre acestia avand urme de sange, a declarat Razvan Bancescu, coordonator de proiect la ASPA.
Cainele care a fost gasit cu sange pe bot fusese sterilizat de ASPA si adoptat de Fundatia Caleidoscop in 2008, a mai spus Bancescu.

O femeie care a fost membra a Fundatiei Caleidoscop si a semnat formularul prin care cainele care a ucis un copil a fost adoptat in 2008 de acest ONG, angajandu-se sa nu il abandoneze, spune ca ceea ce s-a intamplat a fost un accident, iar ea are constiinta curata, potrivit stirileprotv.ro.

Semnatura de pe formular ii apartine Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea si-a asumat raspunderea in numele organizatiei pentru alti opt maidanezi.

Premierul Victor Ponta a spus, miercuri, la inceputul sedintei Guvernului, ca problema cainilor fara stapan este intr-adevar grava si nu mai poate fi uitata, el precizand ca legea pe aceasta tema este in Parlament si spera ca in urmatoarele zile sa se gaseasca "solutia corecta".

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, a declarat, miercuri, ca nu Parlamentul este in culpa pentru ca nu a emis o lege privind cainii fara stapan, deoarece exista in vigoare o lege care a aprobat OUG 155/2001 si care reglementeaza inclusiv eutanasierea.

Ciuca a spus ca OUG 155/2001 care a fost aprobata prin lege prevede conditiile in care cainii pot fi eutanasiati, in 7 zile de la data in care sunt dusi in adaposturi, normele de capturare a cainilor, de sterilizare, de eutanasiere.

"Nu pentru ca nu exista o lege pe aceasta tema s-a intamplat acest lucru, ci pentru ca, eventual, nu se aplica", a spus Ciuca.

CITITI SI:

-► Capitala celor 8 hingheri la 64.000 de maidanezi. Banii alocati se duc pe carburanti si detergenti

-► LISTA celor care ar trebui sa raspunda pentru moartea lui Ionut. Toti se scuza si ridica din umeri

-► "Daca vedeti cum arata copilul, va schimbati opinia despre maidanezi". Raportul cutremurator al IML

-► Tragedia din Parcul Tei. Asociatiile arata cu degetul spre ASPA: "Oprescu n-a vrut sa colaboreze"

-► Marile probleme ale unei Capitale cotropite de maidanezi. Autoritatile ridica iresponsabil din umeri

-► Un copil de 4 ani a fost ucis de maidanezi in Capitala. Ponta: "E o problema extrem de serioasa"

-► Sterilizarea cainilor cu stapan din Capitala se face pe banii Primariei. Ce risca cei care refuza

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Ancheta in cazul copilului ucis de caini in Capitala. Cazul, preluat de Parchetul Instantei Suprem
Ancheta in cazul copilului ucis de caini in Capitala. Cazul, preluat de Parchetul Instantei Suprem

Este adevarat ca Ionut a murit sfasiat de un caine insa vina este a oamenilor.

Traian Basescu, la externarea Elenei Basescu si a nepoatei sale:
Traian Basescu, la externarea Elenei Basescu si a nepoatei sale: "Drama lui Ionut m-a marcat"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a ramas "marcat" de drama lui Ionut, baietelul de 4 ani ucis de caini in Capitala.

Legea maidanezilor, meciul politic de ping-pong in care viata pierde. De ce politicienii au evitat-o
Legea maidanezilor, meciul politic de ping-pong in care viata pierde. De ce politicienii au evitat-o

Tragedia lui Ionut putea fi evitata. Cu o conditie: ca autoritatile locale, parlamentarii, ONG-urile si societatea civila sa nu fi avut o atitudine complice. Dar nu.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.