"Slugi personale" si vizite de seara. Ce a scos la iveala raportul ANP privind regimul "special" a lui Borcea la Poarta Alba

Ultimul update: Duminica 27 Martie 2016 07:03
Data publicarii: Joi 24 Martie 2016 17:55
Categorie: Actualitate
Cristi Borcea

Un raport al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) trimis Avocatului Poporului confirma existenta mai multor nereguli la Penitenciarul Poarta Alba in legatura cu regimul de detentie de care a beneficiat Cristian Borcea.

Potrivit unui comunicat remis joi, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si a demarat investigatii dupa ce un raport al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) a dezvaluit cum gardienii i-au devenit "slugi personale" lui Cristian Borcea.

In urma investigatiei, ANP a transmis Avocatului Poporului deficientele constatate si actele normative incalcate cu privire la regimul de detentie in cazul lui Cristian Borcea.

Cristi Borcea primea pachete si vizite in afara orelor de program, folosea un aparat fitness de tip bicicleta si vorbea la telefon folosind cardul altui detinut.

Astfel, s-a constatat ca Borcea a efectuat convorbiri telefonice in timpul programului de munca, in timpul activitatii de apel, dupa ora de stingere (ora 22,00), si s-a folosit de cardul altui detinut. In acest caz, nu au fost respectate prevederile art.118 din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfasurarea unor activitati in timpul activitatii de apel si a activitatilor de dupa ora 22,00.

Cristi Borcea s-a intors la Jilava, dupa o vizita de 2 ore la DIICOT. Ce s-a intamplat cu milionul primit de la FIFA

Cu privire la exercitarea dreptului la vizita, cumparaturi si pachet, s-a constatat ca intrevederea lui Borcea cu aparatorii s-a efectuat de obicei in timpul saptamanii (atat in timpul, cat si in afara programului de lucru al detinutului), in sectorul de vizita. De asemenea, el a fost prezentat zilnic sau chiar de 2-3 ori pe zi, a primit pachete de la avocat, fara ca acestea sa fie consemnate in fisa de vizita, iar in zilele de duminica Borcea a beneficiat de vizite dupa ora 16,00, desi intervalul orar este 11,00 - 14,30.

Cercetarile au evidentiat faptul ca in interiorul Penitenciarului Poarta Alba exista un aparat fitness tip bicicleta, care apartine lui Cristian Borcea, care a fost primit in data de 7 noiembrie 2014, in baza cererii nr. II 642/07.11.2014. Nu a fost identificat insa un aparat de tip banda de alergare.

Cu privire la introducerea in unitate, prin postul de control nr. 2, gestionat de Penitenciarul Poarta Alba, a aparatului fitness stepper cardio, s-a constatat ca seful postului de control a permis accesul acestuia in sectorul de detinere cu acordul directoarei penitenciarului, iar bicicleta a fost urcata in clubul din sectia E3 de cativa detinuti. Nu s-a stabilit insa cine a adus respectivul aparat, intrucat nu a fost intocmit niciun document in acest sens, deoarece la acea data Borcea nu a fost vizitat de catre apartinatori.

Din verificari a rezultat ca respectivul aparat era folosit si de catre detinutii care participa la activitatile sportive organizate la nivelul unitatii.

Avocatul Poporului arata ca ANP a sesizat "in rem" Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, prin transmiterea acestei note de constatare si a probatoriului avut la dispozitie.

De asemenea, a fost sesizata Comisia de disciplina din cadrul Ministerului Justitiei de catre directorul general al ANP impotriva directorului unitatii, comisar-sef de penitenciare, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate in urma controlului inopinat.

ANP a dispus incetarea imputernicirii comisarului sef de penitenciare din functia de sef serviciu siguranta si regim penitenciar si sesizarea Comisiei de disciplina din cadrul ANP, pentru fapte care constituie abateri disciplinare.

Totodata, la nivelul Penitenciarului Spital Poarta Alba, s-a dispus remedierea deficientelor in termen de 3 luni de la primirea notei de constatare; sesizarea Comisiei de disciplina impotriva persoanelor care s-au facut vinovate de neajunsurile constatate si atentionarea celorlalte persoane responsabile cu privire la deficientele retinute in nota de constatare.

Cristi Borcea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Cristian Borcea a iesit din inchisoare pentru declaratii la DIICOT intr-un nou dosar. Ce a declarat avocatul sau

Cristian Borcea a iesit din inchisoare pentru declaratii la DIICOT intr-un nou dosar. Ce a declarat avocatul sau

incendiu bloc craiova

Bloc cuprins de flăcări în Craiova: 30 de persoane, evacuate

Suma primită de doi pescari care au capturat un morun de 100 kg

Pilotul avionului care a aterizat forțat în Alba a murit la spital

Pieton lovit de un tramvai, în Capitală. Circulația liniei 41, spre Casa Presei, este blocată

Timișorenii se plâng că radarele nu funcționează corect. Robu: Nu arată bordul lor bine sau și-au schimbat roțile

Dosar penal pe numele unui minor beat, după ce a căzut cu bicicleta într-un canal

Traficant heroina

Un tată făcea trafic de heroină în maternitatea în care i s-a născut copilul

Prinţesa Marina Sturdza a murit. A condus Oscar de la Renta şi a fost director UNICEF

Accident grav în judeţul Alba. A fost activat Planul Roşu

Un cioban a descoperit un proiectil din al Doilea Război Mondial, în Tulcea

32 de ani de istorie, pe aceeași scenă. Cinci foști președinți americani au participat la un eveniment caritabil

Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, jefuită. Paguba, până în 1.000 de lei