Audieri terminate in miez de noapte. Au fost emise primele ordonante de retinere in dosarul vamilor

×
Codul embed a fost copiat

Audierile maraton de la DNA s-au incheiat luni noapte in jurul orei 01:00. Toate persoanele au primit ordonante de retinere si vor ajunge astazi in jurul pranzului in fata instantei cu propunere de arestare preventiva.

 pentru 29 de zile. Aparatorii sustin insa ca acuzatiile aduse clientilor lor vor trebui si probate.

La putin timp dupa incheirea audierilor, in jurul orei 01:30, mai multi mascati descarcau de zor dintr-un camion al jandarmeriei sute de cu saci cu dosare pe care ii duceau in sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Astazi in jurul pranzului dosarele tuturor persoanelor invinuite vor ajunge la Inalta Curte de Casatie si Justitie unde vor fi prezentati toti cu propunere de arestarew preventiva.

 Ancheta Directiei Nationale Anticoruptie are in atentie 40 de persoane care, prin intermediul unor firme, au fost implicate in importuri nelegale de marfuri din diferite tari, prin Portul Constanta, inclusiv prin Oil Terminal, au declarat, luni, surse judiciare.

Potrivit agentiei Mediafax, care citeaza surse judiciare, in dosarul in care este implicat senatorul Mircea Banias apare si Directorul adjunct al Grupului Nave al Politiei de Frontiera Constanta, Adrian Patrascu.

Citește și
Catuse
Directorul adjunct al DGFP Alba si trei functionari au fost arestati
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

El este acuzat de luare de mita in ancheta ce-l vizeaza pe Mircea Banias, fiind banuit ca ar fi urmat sa divulge informatii clasificate ca secret de serviciu, in schimbul unor bunuri din China si bauturi alcoolice. La Directia Nationala Anticoruptie au fost aduse peste 20 de persoane, majoritatea vamesi, pentru audieri. Sunt acuzati ca, alaturi de Mironescu si Banias, s-au folosit de functii si au facut afaceri care le-au adus castiguri de milioane de euro.

Secretarul de stat in Ministerul de Interne Laurentiu Mironescu se afla de ore bune in fata anchetatorilor, care-l acuza de trafic de influenta si evaziune fiscala. Partenerul sau de afaceri, senatorul PDL Mircea Banias, audiat si el astazi, a fost deja pus sub urmarire penala.

Un senator al Romaniei si amicul sau, secretar general in Ministerul de Interne, sunt acuzati ca au incasat ilegal un milion de euro. Procurorii anticoruptie spun ca Mircea Banias si Laurentiu Mironescu au facut trafic de influenta si evaziune fiscala.

Lotul de suspecti, pe care ei l-ar fi coordonat, este mult mai mare. 40 de vamesi, politisti de frontiera si oameni de afaceri din Asia au adus in tara, fara acte, marfuri din China. Statul a pierdut o multime de bani din neplata TVA-ului.

Mircea Banias a declarat ca a fost pus sub urmarire penala de procurorii anticoruptie, dar nu intelege de ce s-a intamplat asta, sustinand ca nu cunoaste absolut nimic despre transportul cu produse din China.

Asemeni prietenului sau Mircea Banias, Mironescu este un om cu stare. Conform declaratiei de avere are terenuri, un apartament in capitala, 5 case, o masina de teren si 55.000 de euro in banca. Pe de alta parte trebuie sa achite pina in 2020 catre banca o datorie de 320.000 de euro. Mironescu este actionar la cinci firme si presedinte in Consiliului National Director al Ligii Navale Române.

Intrebat daca il cunoaste pe Laurentiu Mironescu, senatorul a spus ca e prieten cu acesta, iar din anul din 2005 detin impreuna parti sociale la o societate cu specific maritim.

Senatorul Banias a fost adus de politisti luni, la ora 9.00, la Directia Nationala Anticoruptie, unde i s-au prezentat acuzatiile care i se aduc, parlamentarul iesind de la audiere in jurul orei 11.50.

Potrivit articolului 72 din Constitutie, parlamentarii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor.

Zeci de perchezitii au avut loc luni dimineata in Bucuresti si Constanta, fiind vizata si casa senatorului PDL de Constanta Mircea Banias, precum si locuinta secretarului general al Ministerului Administratiei si Internelor Laurentiu Mironescu.

La descinderi au participa politisti de frontiera coordonati de procurori DNA, actiunea incepand la ora 6.00. Reprezentanti ai Politiei de Frontiera au declarat ca aproximativ 50 de perchezitii au loc in Constanta si in Capitala, intr-un dosar de evaziune fiscala si contrabanda instrumentat de Politia de Frontiera in octombrie 2010.

Perchezitiile - 25 in Constanta si 25 in Bucuresti - vizeaza aducerea la audieri, la sediul DNA, a mai multor persoane, printre care senatorul PDL Mircea Banias, fost director al Administratiei Porturilor Constanta, si secretarul general al MAI Laurentiu Mironescu, au declarat surse judiciare.

Senatorul PDL Mircea Banias a fost invinuit pentru favorizarea infractorului in dosarul privind vanzarea unor motoare industriale de la UCM Resita firmei lui Said Baaklini, achizitie ce a condus la o restituire de TVA in valoare de 60 milioane euro.

Mircea Banias a fost cercetat in acest dosar alaturi de Said Baaklini, Adrian Chebutiu, Coriolan Adrian Preda si Eugen Bogatu.

La inceputul acestui an, procurorii DNA au decis scoaterea de sub urmarire penala a lui Banias.

Mircea Banias este fostul director al Administratiei Porturilor Constanta, devenit apoi senator.

Said Baaklini este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, dupa ce UCM Resita i-a vandut patru motoare nefunctionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un pret de 50 de ori mai mare.

Baaklini, asociat unic si administrator al SC Libarom Agri SRL Bucuresti, este acuzat de evaziune fiscala, evaziune fiscala in forma tentativei si asociere in vederea savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, potrivit DNA.

In aceeasi cauza se fac cercetari si fata de Adrian Chebutiu, presedinte al Consiliului de Administratie si director general al SC UCM Resita SA, si Adrian Preda Coriolan, director executiv al aceleiasi societati, pentru evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala si doua infractiuni de fals intelectual.

Banias: PDL nu a intervenit in numirea sefilor de la Vama Constanta

Cutremur in MAPN.2 generali, 24 ofiteri, 15 subofiteri, acuzati de coruptie

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Sapte persoane, arestate preventiv pentru trafic cu migranti si cu tigari
Sapte persoane, arestate preventiv pentru trafic cu migranti si cu tigari

Sapte din cele 14 persoane, membre ale gruparii destructurate la Iasi de procurorii DIICOT, au fost arestate preventiv, vineri, pentru 29 de zile de magistratii Tribunalului Iasi.

Directorul adjunct al DGFP Alba si trei functionari au fost arestati
Directorul adjunct al DGFP Alba si trei functionari au fost arestati

Directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Alba, Ioan Dobra, si cei trei functionari ai institutiei retinuti, miercuri, de procurorii DIICOT pentru infractiuni economice au fost arestati preventiv.

Banias: PDL nu a intervenit in numirea sefilor de la Vama Constanta
Banias: PDL nu a intervenit in numirea sefilor de la Vama Constanta

Liderul organizatiei judetene a PDL Constanta, senatorul Mircea Banias, afirma ca nu a intervenit in numirea sefilor de la Vama Constanta si ca a lasat institutiile abilitate in acest sens sa-si desemneze conducerea.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.