Seful ANP refuza sa-si dea demisia. Pe cine da vina pentru aparitia pe banda a "lucrarilor stiintifice"

Ultimul update: Duminica 14 Februarie 2016 07:05
Data publicarii: Joi 11 Februarie 2016 21:58
Categorie: Actualitate

In plina ancheta a DNA in cazul scriitorilor din inchisori, seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor spune ca nu are motive sa-si dea demisia.

La bilantul institutiei, ministrul justitiei a evitat acest subiect. In alte ocazii, demnitarul a criticat modul in care multi detinuti au iesit mai repede din inchisoare dupa ce au scris asa zise lucrari stiintifice.

Catalin Bejan - director ANP: "Nu a fost o solicitare de demisie, adica nu mi s-a cerut demisa, doar mi s-a spus daca iau in considerare sa imi dau demisia, iar raspunsul este ca nu cred ca sunt responsabil de modul in care isi desfasoara activitatea comisile de eliberare conditionata."

Asadar, Catalin Bejan considera ca vina pentru aparitia cartilor sub denumirea de lucrari stiintifice apartine oricui altcuiva mai putin penitenciarelor pe care le conduce.

Catalin Bejan: "Pana se face propunerea de liberare conditionata avem 2 filtre: judecatorul de supraveghere si instant, fiecare pot cere lamuriri suplimentare daca au suspiciuni."

Dumitru Mironescu, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru ca a ordonat amplasarea unei bombe sub masina unui rival

Insa, pentru a publica o lucrare stiintifica, detinutul trebuie mai intai sa faca o cerere la penitenciar, la care sa adauge si recomandarea unui profesor universitar. Dupa ce o scrie, el vine cu cartea publicata la o editura de specialitate. Apoi solicita unei comisii din penitenciar sa-i scada 30 de zile din pedeapsa pentru lucrarea publicata. Membrii comisiei, printre care sunt si sefii de penitenciare, sunt primii care decid astfel ca a fost elaborata o lucrare stiintifica. Daca lucrarea nu trece de comisia din penitenciar, nu poate ajunge in instanta, in consecinta detinutul nu poate beneficia de reducerea pedepsei.

Pe lista campionilor la scris in inchisoare il gasim, cu 10 carti, pe Dinel Staicu. Iar cel mai rapid este Ioan Niculae cu o carte scrisa in doar 7 zile. Gheorghe Copos si Gigi Becali si-au castigat deja 150 de zile de libertate cu cate 5 lucrari stiintifice publicate. Toate acestea nu vor mai fi posibile dupa schimbarea regulamentului pentru executarea pedepsei.

Raluca Pruna, Ministrul Justitiei: "Sa evitam situatia in care ne aflam acum in care aplicam prin dispozitii tranzitorii un regulament mai vechi. Acest tip de masuri as dori sa nu se mai repete."

Lucrarile stintifice scrise in penitenciar sunt anchetate de Directia Nationala Anticoruptie si de Corpul de control al premierului.

Au scris

Au scris "lucrari stiintifice" pe banda in inchisoare, insa nu li se va mai reduce pedeapsa. Decizia luata marti de Guvern

Protest la Sibiu

Sute de sibieni au adus trolere, la sediul PSD din Sibiu, în semn de protest

Satul fals de la graniţa nord-coreeană. Ce se petrece aici de peste 60 de ani

Poliţia Română a distrus peste o tonă de droguri. Captură uriaşă de frunze "khat"

Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia, vizitat de Tudorel Toader

Jandarmeria îi roagă pe oameni să doneze sânge pentru copila care şi-a pierdut tatăl şi sora în accidentul de la Braşov

Acţiune în forţă a Poliţiei, în Capitală. Zeci de şoferi băuţi sau drogaţi, prinşi în câteva ore

vreme rea

ANM: Informare meteo de ninsori moderate și intensificări ale vântului în regiunile sud-estice

Incendiu de proporţii în Prahova. Pompierii au intervenit cu 6 autospeciale

Accident cu 3 autovehicule, la ieşirea din Balş

Reacţia unui copil, la funeraliile Regelui Mihai. "Regele s-a dus şi am rămas cu comuniştii"

Aproape 70 de persoane, evacuate dintr-o pensiune din Sibiu

Înmormântarea Regelui Mihai, în imagini. Momentele emblematice. FOTO