Seful ANP refuza sa-si dea demisia. Pe cine da vina pentru aparitia pe banda a "lucrarilor stiintifice"

Ultimul update: Duminica 14 Februarie 2016 07:05
Data publicarii: Joi 11 Februarie 2016 21:58
Categorie: Actualitate

In plina ancheta a DNA in cazul scriitorilor din inchisori, seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor spune ca nu are motive sa-si dea demisia.

La bilantul institutiei, ministrul justitiei a evitat acest subiect. In alte ocazii, demnitarul a criticat modul in care multi detinuti au iesit mai repede din inchisoare dupa ce au scris asa zise lucrari stiintifice.

Catalin Bejan - director ANP: "Nu a fost o solicitare de demisie, adica nu mi s-a cerut demisa, doar mi s-a spus daca iau in considerare sa imi dau demisia, iar raspunsul este ca nu cred ca sunt responsabil de modul in care isi desfasoara activitatea comisile de eliberare conditionata."

Asadar, Catalin Bejan considera ca vina pentru aparitia cartilor sub denumirea de lucrari stiintifice apartine oricui altcuiva mai putin penitenciarelor pe care le conduce.

Catalin Bejan: "Pana se face propunerea de liberare conditionata avem 2 filtre: judecatorul de supraveghere si instant, fiecare pot cere lamuriri suplimentare daca au suspiciuni."

Dumitru Mironescu, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru ca a ordonat amplasarea unei bombe sub masina unui rival

Insa, pentru a publica o lucrare stiintifica, detinutul trebuie mai intai sa faca o cerere la penitenciar, la care sa adauge si recomandarea unui profesor universitar. Dupa ce o scrie, el vine cu cartea publicata la o editura de specialitate. Apoi solicita unei comisii din penitenciar sa-i scada 30 de zile din pedeapsa pentru lucrarea publicata. Membrii comisiei, printre care sunt si sefii de penitenciare, sunt primii care decid astfel ca a fost elaborata o lucrare stiintifica. Daca lucrarea nu trece de comisia din penitenciar, nu poate ajunge in instanta, in consecinta detinutul nu poate beneficia de reducerea pedepsei.

Pe lista campionilor la scris in inchisoare il gasim, cu 10 carti, pe Dinel Staicu. Iar cel mai rapid este Ioan Niculae cu o carte scrisa in doar 7 zile. Gheorghe Copos si Gigi Becali si-au castigat deja 150 de zile de libertate cu cate 5 lucrari stiintifice publicate. Toate acestea nu vor mai fi posibile dupa schimbarea regulamentului pentru executarea pedepsei.

Raluca Pruna, Ministrul Justitiei: "Sa evitam situatia in care ne aflam acum in care aplicam prin dispozitii tranzitorii un regulament mai vechi. Acest tip de masuri as dori sa nu se mai repete."

Lucrarile stintifice scrise in penitenciar sunt anchetate de Directia Nationala Anticoruptie si de Corpul de control al premierului.

Au scris

Au scris "lucrari stiintifice" pe banda in inchisoare, insa nu li se va mai reduce pedeapsa. Decizia luata marti de Guvern

Porc mistret

Jandarmii, mobilizați să păzească un porc mistreț, la Vaslui

Copiii care au băut antigel sunt în stare bună şi vor fi externaţi

O femeie a ajuns la spital, după ce a confundat sticla de agheasmă cu diluantul

Putin, despre înarmarea Rusiei: „Am avut prea multă încredere în Occident”

Medicii rezidenți au protestat în Timișoara. „Voi dați afară medicii din țară”

Comună în executare silită, după ce primarul a dat bugetul pe 3 ani pe coşuri de gunoi

Accident Dambovita

Un tractorist, care avea alcoolemie, a provocat un grav accident în Dâmbovița

Sute de credincioși s-au închinat la moaștele Sfintei Filofteia, în Alba Iulia

Groapa de gunoi de la Pata Rât s-a aprins din nou: 10 familii au fost evacuate

Accident grav la Timişoara, din cauza unui şofer de 70 de ani

SRI a transmis comunicări oficiale despre alegerile din 2009, arhiva SIPA și declarațiile lui Dragomir

Poluarea omoară mai mulți oameni decât războiul sau foametea. 11,8 % din români sunt victime