Seful ANP refuza sa-si dea demisia. Pe cine da vina pentru aparitia pe banda a "lucrarilor stiintifice"

Ultimul update: Duminica 14 Februarie 2016 07:05
Data publicarii: Joi 11 Februarie 2016 21:58
Categorie: Actualitate

In plina ancheta a DNA in cazul scriitorilor din inchisori, seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor spune ca nu are motive sa-si dea demisia.

La bilantul institutiei, ministrul justitiei a evitat acest subiect. In alte ocazii, demnitarul a criticat modul in care multi detinuti au iesit mai repede din inchisoare dupa ce au scris asa zise lucrari stiintifice.

Catalin Bejan - director ANP: "Nu a fost o solicitare de demisie, adica nu mi s-a cerut demisa, doar mi s-a spus daca iau in considerare sa imi dau demisia, iar raspunsul este ca nu cred ca sunt responsabil de modul in care isi desfasoara activitatea comisile de eliberare conditionata."

Asadar, Catalin Bejan considera ca vina pentru aparitia cartilor sub denumirea de lucrari stiintifice apartine oricui altcuiva mai putin penitenciarelor pe care le conduce.

Catalin Bejan: "Pana se face propunerea de liberare conditionata avem 2 filtre: judecatorul de supraveghere si instant, fiecare pot cere lamuriri suplimentare daca au suspiciuni."

Insa, pentru a publica o lucrare stiintifica, detinutul trebuie mai intai sa faca o cerere la penitenciar, la care sa adauge si recomandarea unui profesor universitar. Dupa ce o scrie, el vine cu cartea publicata la o editura de specialitate. Apoi solicita unei comisii din penitenciar sa-i scada 30 de zile din pedeapsa pentru lucrarea publicata. Membrii comisiei, printre care sunt si sefii de penitenciare, sunt primii care decid astfel ca a fost elaborata o lucrare stiintifica. Daca lucrarea nu trece de comisia din penitenciar, nu poate ajunge in instanta, in consecinta detinutul nu poate beneficia de reducerea pedepsei.

Pe lista campionilor la scris in inchisoare il gasim, cu 10 carti, pe Dinel Staicu. Iar cel mai rapid este Ioan Niculae cu o carte scrisa in doar 7 zile. Gheorghe Copos si Gigi Becali si-au castigat deja 150 de zile de libertate cu cate 5 lucrari stiintifice publicate. Toate acestea nu vor mai fi posibile dupa schimbarea regulamentului pentru executarea pedepsei.

Raluca Pruna, Ministrul Justitiei: "Sa evitam situatia in care ne aflam acum in care aplicam prin dispozitii tranzitorii un regulament mai vechi. Acest tip de masuri as dori sa nu se mai repete."

Lucrarile stintifice scrise in penitenciar sunt anchetate de Directia Nationala Anticoruptie si de Corpul de control al premierului.

Au scris

Au scris "lucrari stiintifice" pe banda in inchisoare, insa nu li se va mai reduce pedeapsa. Decizia luata marti de Guvern

Harta Romania - Egipt

Grâul românesc, la un pas de a primi o mare lovitură la export

200 de persoane cu dizabilități au protestat în fața Ministerului Muncii

Dan Șova ar fi împușcat cu bile de vopsea 2 bătrâni. Scandal cu poliția

Incendiu Bihor

Autoturism, cuprins de flăcări pe un drum public din Bihor

Mesajul transmis de Kovesi Comisiei care anchetează alegerile din 2009

Turiști atacați de ursoaică. Imaginile filmate de un martor