Sefa ANRP, Crinuta Dumitrean, urmarita penal de DNA intr-un nou dosar pentru abuz in serviciu si o mita de 400.000 de euro

Ultimul update: Duminica 31 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Joi 28 Ianuarie 2016 10:59
Categorie: Actualitate
Crinuta Dumitrean - Agerpres

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Crinuta Dumitrean, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Crinuta Dumitrean, fosta presedinta a Comisiei Centrale de Despagubiri, este urmarita penal pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si luare de mita.

Potrivit unui comunicat DNA, in 2011, Crinuta Dumitrean, ar fi primit o mita de 400.000 de euro, pentru supraevaluarea unui teren din Constanta. Valoarea acestuia a fost stabilita la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei, de comisia din care facea parte Dumitrean. In fapt, acesta are o valoare de doar 700.000 de euro, fiind supraevaluat cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat.

In dosarul DNA sunt cercetate si alte persoane. Iata comunicatul integral al DNA:

"La data de 22 octombrie 2009, suspectul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafața de teren situata in municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro. De la acea data, suspectul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societaților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul carora sa urgenteze obținerea despagubirilor prin intervenția acestora la nivelul autoritaților implicate in procedura de retrocedare.

Cererea de urmarire penala a lui Oprea, discutata miercuri la Senat. De ce nu vrea Tariceanu ca decizia sa fie luata rapid

Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspecții Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragoș, Teodorescu Catalin Florin și o alta persoana, in calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, prin exercitarea abuziva a atribuțiunilor de serviciu cu incalcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma in domeniile proprietații și justiției, precum și unele masuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren in suprafața de 25 hectare situat in municipiul Constanța (zona Bratianu - Anadalchioi) a fost stabilita la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de catre suspectul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase.

Concret, membrii Comisiei, luand la cunoștința de concluziile raportului de evaluare, intocmit cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, nu au constatat faptul ca suspectul Dima Alin Horațiu a supraevaluat terenul respectiv, deși aveau cunoștința de faptul ca suprafața respectiva era situata in extravilanul municipiului Constanța și avea destinația de teren agricol.

Mai mult, in cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidențiata poziția exacta a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacții de vanzare, ci doar oferte de vanzare a unor terenuri situate in intravilanul și extravilanul municipiului Constanța care nu aveau categoria de folosința teren agricol.

Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaționale de Evaluare și a Legii nr. 247/2005, de catre suspecta Savu Florentina, cu incalcarea atribuțiilor de serviciu ce derivau din funcția de consilier in cadrul Autoritații Naționale pentru Restituirea Proprietaților – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor. Pentru “ajutorul acordat”, in perioada decembrie 2010 – februarie 2011, suspecta Dumitrean Crinuța Nicoleta a acceptat promisiunea și a pretins, iar in perioada iulie - august 2011, a primit, prin intermediari, de la suspectul Simu Horia suma de 400.000 euro.

In același context și pentru același motiv, in perioada decembrie 2010 - februarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horațiu, a primit prin intermediar de la același suspect suma de 5.000 euro.

In perioada 24.06.2011 – 11.11.2011, suspectul Simu Horia a disimulat adevarata natura a provenienței sumei totale de 5.066.300 euro, obținuta in maniera de mai sus, prin incheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui numar de noua contracte de imprumut, nereale.

Suspecților li s-au adus la cunoștința calitatea procesuala și acuzațiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informații."

Crinuta Dumitrean - Agerpres Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Oprea le cere senatorilor intr-o scrisoare sa-i ridice imunitatea: Nu doresc sa beneficiez de ea. Ma consider nevinovat

Oprea le cere senatorilor intr-o scrisoare sa-i ridice imunitatea: Nu doresc sa beneficiez de ea. Ma consider nevinovat

Cererea de urmarire penala a lui Oprea, discutata miercuri la Senat. De ce nu vrea Tariceanu ca decizia sa fie luata rapid

Cererea de urmarire penala a lui Oprea, discutata miercuri la Senat. De ce nu vrea Tariceanu ca decizia sa fie luata rapid

DNA cere urmarirea penala a lui Gabriel Oprea. Cum se apara fostul ministru, care a mers cu coloana oficiala de 1607 ori

DNA cere urmarirea penala a lui Gabriel Oprea. Cum se apara fostul ministru, care a mers cu coloana oficiala de 1607 ori

bebelus

Rujeola face a 36-a victimă: un copil de un an și o lună, care nu fusese vaccinat

Scandalul citricelor, în faza pe amenzi. Zeci de comercianți nu și-au avertizat clienții

Bărbați trimiși după gratii, după ce au înșelat mai multe persoane, prin metoda accidentul

46 de câini de luptă, găsiți într-o curte la ieșirea din Brăila

Constanțeni păcăliți de o bandă de muncitori falși. Cum erau șantajați oamenii

Suspectul in cazul farmacistului gasit mort, dat in urmarire generală şi internaţională

Cristi Chivu

Sunt peste 75.000 de sms-uri pentru construirea MagicHome. Adelina si Cristi Chivu, alaturi de parintii copiilor bolnavi

Hans Klemm: România ar deveni o ţară mai prosperă, dacă furtul din banul public s-ar opri

Un maxi-taxi a luat foc în mers, în Bucureşti

Doi bărbați, păcăliți de o femeie care a pretins că este reporter. Ea le-a furat 30.000 de lei

S-au luat la bătaie în timpul botezului din cauza unei dedicaţii. Cuvintele jignitoare spuse de lăutari

”Ne-am săturat de struți, de ouă, de veverițe”. Investițiile primarului din Bistrița au scos oamenii în stradă