Crinuta Dumitrean a fost retinuta de procurorii DNA. Fosta sefa a ANRP este implicata in dosarul de coruptie al Alinei Bica

×
Codul embed a fost copiat

Fosta sefa a ANRP, Crinuta Dumitrean, a fost retinuta, luni seara, de procurorii DNA, in dosarul Alinei Bica, privind acordarea unei despagubiri pentru un teren supraevaluat din Capitala.

Dumitrean va fi dusa in arestul Politiei Capitalei, urmand sa fie prezentata, marti, cu propunere de arestare preventiva la ICCJ, potrivit Mediafax.

Dumitrean este acuzata de abuz in serviciu, dupa ce a facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, care, in 2011, a acordat o despagubire de 377.282.300 de lei pentru un teren din Capitala supraevaluat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro).

Zi neagra pentru Alina Bica

Alina Bica a fost suspendata, luni, din Magistratura, iar presedintele Traian Basescu i-a semnat decretul de eliberare din functia de sef al DIICOT.

Citește și
Alina Bica
Alina Bica, arestata preventiv in dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat, a demisionat de la sefia DIICOT
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Deciziile vin la 48 de ore dupa ce Bica a fost arestata preventiv. Tot luni, procurorii DNA i-au adus la audieri in acelasi dosar pe fosta sefa a Asociatiei Nationale de Restituire a Proprietatilor, Crinuta Dumitrean, si pe deputatul Florin Teodorescu.

Amandoi au facut parte din comisia de despagubiri care a aprobat un dosar in valoare de 377 de milioane de lei, pentru un teren supraevaluat.

Crinuta Dumitrean a fost adusa la DNA ca sa i se aduca la cunostinta ca este acuzata de abuz in serviciu in acelasi dosar cu fostul procuror Alina Bica. Femeia a fost chiar sefa comisiei Centrale pentru Desbagubiri, comisie care a aprobat suma de 377 de milioane de lei pentru omul de afaceri Stelian Gheorghe. Banii erau oferiti in schimbul unui teren pe care in prezent se afla parcul Plumbuita si care ar valora, in realitate, 114 milioane de lei.

Procurorii au notat ca "….la nivelul Comisiei Centrale pentru Despagubiri, Crinuta Dumitrean si Bica Alina, reprezentanta MJ, actionau concertat, iar in situatia in care una dintre ele nu era de acord cu vreun dosar, era sustinuta de cealalta… "

Anchetatorii arata ca Alina Bica, fosta sefa a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, lua decizii impreuna in interes lor personal. Bica a fost eliberata luni din functie, la cererea ei, de presedintele Romaniei. Iar CSM a suspendat-o.

"Sectia de procurori a CSM a dispus suspendarea din functia de procuror, pana la solutionarea cauzei, a doamnei procuror sef, ca urmare a luarii masurii preventive fata de aceasta", a spus Gheorghe Muscalu, vicepresedinte CSM.

Procurorii anticoruptei l-au audiat si pe deputatul Florin Teodorescu, si el membru al comisiei care a acordat o despagubire cat toate daunele date de ANRP intr-un an intreg.

Si tot luni, anchetatorii au adus-o la audieri pe Oana Vasilescu, membra in aceeasi comisie. Femeia, citata in Marea Britanie, a fost retinuta pentru abuz in serviciu. Procurorii spun ca in acest dosar privind acordarea de despagubiri pentru un teren in Capitala prejudiciul adus statului este de 61 de milioane de euro.

_________________________

Masura vine ca urmare a arestarii acesteia in dosarul despagubirilor aprobate pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro. "Sectia de procurori a CSM a dispus suspendarea din functia de procuror, pana la solutionarea cauzei, a doamnei procuror sef, ca urmare a luarii masurii preventive fata de aceasta. De asemenea, Sectia de procurori a dispus incetarea activitatii la Directia de Investigarea a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a doamnei Bica Alina, la cererea dumneaei, si continuarea activitatii la Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unitate de unde dumneaei a provenit la momentul accederii in DIICOT, respectiv din 1 decembrie 2004", a anuntat vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Gheorghe Muscalu.

Acesta a precizat ca ministrul Justitiei a solicitat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii un aviz pentru demararea procedurile de revocare din functia de conducere de procuror sef al DIICOT a Alinei Bica. "A fost o solicitare venita prin posta, vineri dupa-amiaza, si am inregistrat-o dimineata. Nu am luat-o in discutie pentru ca doamna procuror sef si-a dat demisia din functia de conducere, demisie asupra careia se va pronunta, fiind un act unilateral de vointa, presedintele Romaniei, cel care a numit-o, potrivit prevederilor legale", a adaugat Gheorghe Muscalu.

Vicepresedintele CSM a mai spus ca, in perioada suspendarii, orice procuror sau judecator are un loc asigurat. "Este o suspendare provizorie, pana la momentul solutionarii definitive. Locul dumneaei nu mai este in structura specializata, la DIICOT", a precizat Muscalu.

Vicepresedintele CSM a declarat ca, pe perioada suspendarii, Alina Bica nu mai este magistrat, dar are toate drepturile unui cetatean normal si poate desfasura orice alt tip de activitate. "Legea spune ca poate sa desfasoare orice tip de activitate, deci iese din acea cupola a interdictiilor specificie activitatii de magistrat judecator sau procuror, iar la momentul solutionarii definitive a cauzei ei, in functie de solutie, va fi exclusa din magistratura sau va fi repusa in activitatea de magistrat, cu toate consecintele firesti", a spus Muscalu, inainte de discutarea suspendarii din magistratura a Alinei Bica.

Vicepresedintele CSM a adaugat ca faptele de care este suspectata Alina Bica nu au legatura cu activitatea desfasurata la DIICOT, precizand ca institutia este o structura puternica, ce are competenta foarte importanta in zona combaterii criminalitatii grave. "Procurorii DIICOT, sunt convins ca au inteles si inteleg foarte bine menirea lor si cred ca pot trece peste acest moment si sa-si vada in continuare de treaba. Sunt convins ca activitatea se va desfasura in conditii normale si sper ca, intr-o scurta perioada de timp, activitatea DIICOT sa revina la ceea ce a fost anterior si sa depaseasca mult mai usor aceste momente dificile", a declarat Gheorghe Muscalu.

Acesta a adaugat ca Alina Bica nu si-a dat demisia din magistratura, ci a formulat o cerere de revocare din functia de procuror DIICOT.

Potrivit Legii 303/2004, CSM dispune suspendarea din functie a unui procuror daca fata de acesta s-a dispus arestarea preventiva sau arestul la domiciliu. Pe durata suspendarii din functie, procurorului nu i se platesc drepturile salariale, iar aceasta perioada nu constituie vechime in magistratura. In perioada suspendarii din functie, procurorului nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictii si incompatibilitati, putand sa ocupe functii publice sau private, sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse, activitati de arbitraj in litigii civile, comerciale sau de alta natura. De asemenea, in perioada suspendarii din functie, magistratul poate sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome si sa fie membru al unui grup de interes economic, conform prevederilor legale.

Daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de magistrat, suspendarea din functie inceteaza, iar acesta este repus in situatia anterioara, i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functie si i se recunoaste vechimea in magistratura pentru aceasta perioada, mai prevede Legea 303/204.

Alina Bica i-a transmis, vineri, procurorului general al Romaniei, Tiberiu Nitu, demisia de la conducerea DIICOT si din functia de procuror al Directiei. Procurorul general Tiberiu Nitu declara, in aceeasi zi, ca daca Alina Bica nu isi va da demisia, el, in calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza si va solicita revocarea ei din functia de conducere si din DIICOT. Intrebat tot atunci cine va conduce DIICOT in perioada urmatoare, Tiberiu Nitu a spus ca, pentru inceput, conducerea Directiei va fi asigurata de adjunctul DIICOT, Giorgiana Hosu, impreuna cu el.

Alina Bica a fost instalata la sefia DIICOT in mai 2013, fiind numita la propunerea ministrului interimar al Justitiei de atunci, premierul Victor Ponta. Ea a fost arestata preventiv, sambata dimineata, printr-o decizie luata de instanta suprema. Bica este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu despagubirile aprobate in 2011 lui Gheorghe Stelian pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita, supraevaluat cu 61 de milioane de euro. sefa DIICOT era atunci secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al comisieri din ANRP care a aprobat despagubirile.

Aceeasi masura preventiva a fost luata pentru Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu. Cei trei sunt acuzati tot de abuz in serviciu.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Presa internationala despre arestarea sefei DIICOT, Alina Bica.
Presa internationala despre arestarea sefei DIICOT, Alina Bica. "Ironie. Procuror roman arestat pentru coruptie"

Retinerea, apoi arestarea sefei DIICOT, Alina Bica, pentru abuz in serviciu este relatata de principalele agentii straine, care subliniaza intensificarea recenta a eforturilor Romaniei de combatere a coruptiei.

Alina Bica, arestata preventiv in dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat, a demisionat de la sefia DIICOT
Alina Bica, arestata preventiv in dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat, a demisionat de la sefia DIICOT

Alina Bica, arestata preventiv in dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro, a demisionat de la sefia DIICOT, dar si din functia de procuror al Directiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Schema prin care sefa DIICOT, Alina Bica, ar fi aprobat o despagubire ilegala, intr-un dosar cu prejudiciul de 60 mil. EURO
Schema prin care sefa DIICOT, Alina Bica, ar fi aprobat o despagubire ilegala, intr-un dosar cu prejudiciul de 60 mil. EURO

Cutremur in justitie: Alina Bica, procurorul sef al DIICOT, incearca sa ii convinga pe judecatorii Instantei Supreme ca este nevinovata si poate fi lasata in libertate.

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.