Secretul ascuns de un arbust plin de tepi si cu fructe acre. Un fermier a investit sute de mii de euro in cultivarea lui
Romanii au inceput sa descopere valoarea fructelor de catina - atat ca medicament natural, cat si ca investitie.
Un constantean a realizat la Tortoman una dintre cele mai mari culturi de catina de la noi din tara. A cheltuit 400 de mii de euro in plantare, in linia de productie a concentratului, dar si in camere frigorifice moderne, unde este depozitat produsul finit.
Nicolae Bratosin a investit intr-o cultura de opt hectare de catina in localitatea Tortoman, judetul Constanta. Campul este acum portocaliu, semn ca se apropie recoltarea. Fiind vorba despre un fruct folosit in medicina naturista, operatiunea de strangere incepe abia dupa obtinerea unui buletin de analize privind calitatea catinei.
"Sunt parguite, aproape de a fi coapte”, spune Nicolae Bratosin. “Cred ca in zece zile pot fi culese, gustati si o sa vedeti ca o sa va sperie putin ca este acra. Asta inseamna ca este vitamina C intr-o proportie foarte mare."
Arbustii sunt plini de tepi, iar recoltarea se face cu ultilaje speciale. Aceste bobite galbene cu proprietati terapeutice miraculoase pot fi consumate atat in stare naturala cat si sub forma de ulei, suc sau pulbere. Sunt recomandate in tratamentul naturist pentru mai multe boli, fiindca au un continut foarte mare de vitamine, minerale dar si betacaroten.
Secretul in afacerea cu catina nu este vinderea fructelor, ci a produsului finit. Nicolae Bratosin a investit aproape 400 de mii de euro in linia de productie, dar si in spatii frigorifice unde este depozitat concentratul, care nu e pasteurizat si nu contine nici conservant,
Potrivit cultivatorului, cei care vor sa inceapa o afacere cu catina nu trebuie sa se astepte la profit peste noapte. Banii investiti pot fi recuperati in cativa ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, catina, fructe, fermier, vitamine, cultura,
Dată publicare:
30-08-2015 09:47