Scandalul SIPA. Sesizarea judecatorului Cristi Danilet a fost trimisa la DIICOT: "Iar eu cu legea ... nu ma joc"

Cristi Danilet
Inquam

Plangerea facuta la Parchetul General de catre judecatorul Cristi Danilet in legatura cu informatiile din articolul privind arhiva SIPA aparut in Evenimentul Zilei a fost trimisa DIICOT.

Potrivit reprezentantilor Parchetului General, sesizarea judecatorului Cristi Danilet a fost transmisa, marti, pentru solutionare, Directiei de Investigare de Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Judecatorul Cristi Danilet a anuntat, pe contul sau de Facebook, ca a sesizat Parchetul General in legatura cu informatiile din articolul privind arhiva SIPA aparut in Evenimentul Zilei, sesizarea sa vizand "detinerea sau dezvaluirea nelegala a unor informatii din arhiva SIPA".

"Cine stia de asa ceva si a tacut pana acum este cel putin complice. Nimeni dintre „curajosii” ce comenteaza in online sau in presa nu a facut pana acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea...eu nu ma joc", scrie Danilet, potrivit News.ro.

In sesizarea adresata procurorului general, el face referire la faptele dezvaluite in articolul aparut in Evenimentul zilei, cu privire la 3000 de dosare din arhiva SIPA.

Citește și
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea anunta infiintarea comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009: Nu cred ca o voi prezida
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Articolul mentioneaza ca in mandatul Monicai Macovei s-au produs "manipulari interesate" ale documentelor din arhiva, ca ar fi fost sustrase si distruse dosare ale unor magistrati, care ulterior ar fi avansat in functii si ca Danilet ar fi fost unul dintre cei care au avut acces la arhiva, fara insa a se supune niciunei reguli privind accesul la dosare.

De altfel, Cristi Danilet precizeaza in sesizare ca in articol se mentioneaza despre "sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informatiilor clasificate", documente la care a avut acces si el in 2007, in virtutea functiei de consilier al ministrului Justitiei insarcinat cu "investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinatia documentelor depozitate in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor".

"Precizez ca nu am sustras, copiat, stocat, dezvaluit informatii cuprinse in notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici in scris, nici oral sau sub orice alta forma", scrie Danilet.

"Fiindca in articolul atasat se fac afirmatii cu privire la fapte ce intra in continutul infractiunii prevazute de articolul 39 din Legea 182/2002, raportat la art. 303 - 304 Cod penal, va sesizez pentru a efectua cercetarile ce se impun", arata Danilet in sesizare.

Presedintele UNJR: SIPA, serviciu secret miliar din MJ, prin care erau santajati magistratii

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) Dana Garbovan defineste SIPA drept un "serviciu secret militar din Ministerul Justitiei", "intesta de securisti" si prin care erau santajati magistrati si apreciaza ca este necesar sa se faca lumina in acest caz, pentru o justittie independenta.

"Se vorbeste, din nou, despre SIPA - serviciul secret militar din cadrul Ministerului Justitiei, ce era intesat de securisti si prin care erau urmariti si santajati magistrati. SIPA este o tema ce apare sistematic in spatiul public, este dezbatuta cateva zile si apoi este iar ingropata, pentru a reveni recurent. E timpul sa se faca lumina in acest caz. De 27 de ani, de la caderea comunismului, continuam sa activam in diverse sectoare din societate, inclusiv in justitie, cu institutii si mentalitati mostenite din oranduirea comunista", scrie Girbovan pe Facebook.

Ea aminteste ca UNJR a avut pozitii constante pentru clarificarea problemei SIPA, adresand numeroase cereri in acest sens institutiilor abilitate.

Dana Girbovan a facut un aprl la jurnalisti "sa faca eforturi investigative vis a vis de acest serviciu si arhiva sa, pentru a intelege ce s-a intamplat cu acest serviciu, incepand cu data infiintarii acestuia si pana in prezent".

Presedintele UNJR precizeaza ca fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna nu a dorit desecretizarea acelei arhive, ci ca informatiile “de interes operativ” culese de SIPA sa fie “transferate institutiilor abilitate”.

"Adica si acele informatii compromitatoare si de santaj la adresa magistratilor sa fie transmise, legal acum, "institutiilor abilitate", fara a se preciza cine ar fi acelea", explica Girbovan.

"Pentru o justitie cu adevarat independenta, avem nevoie inclusiv sa facem lumina in cazul SIPA", conchide ea.

Arhiva SIPA a redevenit tema de discutie in spatiul public dupa ce Dan Andronic a scris ca parte din arhiva - care ar contine de la 10.000 de dosare pana la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistratilor - a fost copiata, iar unele documente au fost sustrase si chiar distruse.

Reactii la scandalul SIPA

Fostul ministru al Justitiei din perioada 2008 - 2012, Catalin Predoiu, sustine ca, in mandatul sau, nu s-a intrat in arhiva SIPA, care a ramas sigilata pe toata durata mandatului.

In mandatul meu nu s-a intrat in arhiva SIPA. Arhiva a ramas sigilata pe toata durata mandatului. Legat de ceea ce s-a intamplat pana in 2008, am cerut comisiei Chiuariu un raport pe care l-am trimis la CSAT”, scrie Predoiu pe pagina sa de Facebook.

El mentioneaza ca, ulterior, a facut o consultare scrisa interinstitutionala, o dezbatere publica si un proiect de lege, care prevedea preluarea arhivei SIPA de catre Arhivele Statului si pe care l-a trimis Secretariatului General al Guvernului.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a aratat ca nu cunoaste ca cineva sa fi copiat dosare ale unor magistrati din aceasta arhiva, insa va verifica daca s-a intamplat acest lucru, iar in caz ca vor fi gasiti vinovatii, acestia ar trebui sa raspunda.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca nu prim-ministrul este responsabil de arhiva fostului serviciu secret al Ministerului de Justitiei (SIPA), ci ministrul, el spunand ca nu isi aminteste daca a existat un raport trimis CSAT in perioada in care el era premier, iar Catalin Predoiu era ministru al Justitiei. Tariceanu a sustinut ca Ministerul Justitiei ar trebui sa faca o comisie de ancheta pe acest subiect si sa vada ce contine aceasta arhiva, pentru ca este un subiect care trebuie rezolvat.

Senatoarea PNL Iuliana Scantei, fosta membra in comisia de verificare a arhivelor serviciului secret al Ministerului justitiei (SIPA) in mandatul de ministru al lui Tudor Chiuariu, a declarat ca niciun membru al comisiei nu avea acces singur in arhiva, ci trebuia mereu insotit de un coleg, lucru care nu era insa valabil si in cazul comisiei de verificare de pe vremea Monicai Macovei.

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a negat ca ar fi beneficiat de copii din arhiva SIPA, calificand drept minciuni dezvaluirile din presa.

"Spun inca o data foarte ferm: nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras si distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informatie despre judecatori sau procurori din dosarele SIPA", a scris ea pe Facebook.

Macovei a precizat ca ea a decis desfiintarea acestui serviciu secret, "intrucat existau informatii in spatiul public ca facea abuzuri".

"Justitia nu avea nevoie de un serviciu secret. Am decis sa desfiintez SIPA, iar arhiva sa fie inventariata si predata Administratiei Penitenciarelor. Am fost singurul ministru care a decis desfiintarea unui serviciu secret", sustine Macovei.

Fostul ministru Raluca Pruna califica drept "fumigena" informatia referitoare la SIPA.

"Cu arhiva neinventariata de 10 ani, lucru care a generat mituri urbane intretinute uneori chiar de asociatii de magistrati. Ca ministru nu am putut promova o hotarare de guvern pentru a inventaria arhiva SIPA, desi am pus in dezbatere publica un proiect, care relua o initiativa a ministrului Pivniceru. CSM nu a dat aviz, iar ICCJ nu vroia sa prezideze comisia de inventariere. Mai mult, asociatiile de magistrati cu pricina au cerut public retragerea proiectului", scrie Pruna pe Facebook.

"Sub legislatia actuala, fara inventarierea arhivei, si peste 10 ani vom fi in acelasi punct. Al speculatiei si invocarii SIPA cand ne impiedicam cu urmarirea penala pe scari. Magistratura, prin asociatiile care o reprezinta si prin CSM, trebuie sa se decida ce vrea. Arhiva nu poate fi arsa asa cum, spre stupoarea mea, cereau unii magistrati, ci trebuie inventariata", adauga Raluca Pruna, argumentand ca, in caz contrar, "o data pe an vreun andronic va tipa ca ceva e putred in Danemarca si ca de vina e SIPA".

Presedinta instantei supreme, Cristina Tarcea, a declarat marti, inainte de sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca arhiva SIPA ar trebui desecretizata pentru a inlatura suspiciunile care planeaza asupra acestor documente de 15 ani

De asemenea, judecatoarea Gabriela Baltag a cerut, in plenul CSM, suplimentarea ordinii de zi a Consiliului cu propunerea de a formula o adresa catre Ministerul Justitiei in care sa se ceara explicatii privind situatia arhivei SIPA.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Dobrovolschi, a declarat, marti, pe tema informatiilor aparute in presa privind arhiva SIPA, ca exista legi in vigoare care trebuie aplicate in acest caz si "persoane indreptatite" care pot analiza dezvaluirile, iar legislatia trebuie respectata in litera ei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Scandalul campaniei prezidentiale din 2009. Dan Andronic a fost audiat in aceeasi zi atat la DNA, cat si la Parchetul General
Scandalul campaniei prezidentiale din 2009. Dan Andronic a fost audiat in aceeasi zi atat la DNA, cat si la Parchetul General

Dan Andronic a fost audiat, joi, atat la Directia Nationala Anticoruptie, cat si la Parchetul General, in scandalul privind campania prezidentiala din 2009.

Liviu Dragnea anunta infiintarea comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009: Nu cred ca o voi prezida
Liviu Dragnea anunta infiintarea comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009: Nu cred ca o voi prezida

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, ca in sedinta plenului reunit de marti va fi votata constituirea comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

Parchetul Instantei Supreme a deschis un dosar penal privind alegerile prezidentiale din 2009. Reactia lui Traian Basescu
Parchetul Instantei Supreme a deschis un dosar penal privind alegerile prezidentiale din 2009. Reactia lui Traian Basescu

Parchetul instantei supreme a deschis dosar penal privind alegerile prezidentiale din 2009 si face cercetari pentru abuz in serviciu si falsificarea documentelor si evidentelor electorale.

DNA a inceput urmarirea penala a lui Dan Andronic, pentru minciuna:
DNA a inceput urmarirea penala a lui Dan Andronic, pentru minciuna: "In Saptamana Patimilor se poate intampla orice"

"In Saptamana Patimilor se poate intampla orice.." E declaratia lui Dan Andronic, cand a sosit la DNA, unde a fost audiat.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.