Firea, dupa scandalul de la Primaria Capitalei: Erau violenti, se voia linsarea mea; ma gandesc sa cer protectie SPP

×
Codul embed a fost copiat

Scandal urias in Primaria Capitalei. 14 activisti civici au vrut sa participe la sedinta Consiliului General. Nu au fost insa lasati sa intre in sala, iar din aceasta cauza s-a produs o busculada.

Vizitatorii s-au imbrancit cu politistii locali pana cand au fost lasati sa intre. Trei agenti ar fi fost raniti usor si a fost chemata o ambulanta, asa ca primaria a facut plangeri penale. In apararea lor, activistii sustin ca inca din noiembrie au cerut sa asiste la sedintele Consiliului, dar au fost refuzati de fiecare data.

In doar cateva secunde lucrurile au degenerat. Din interior, un consilier USR le cerea politistilor sa deschida usa. Intr-un final, usa a fost deschisa, iar oamenii au intrat. Cei de la SMURD si de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti i-au verificat apoi pe cei prinsi in busculada.

Printre ONG-istii nu au fost victime. Activistii si ONG-istii le-au cerut angajatilor primariei sa se ridice de pe locurile alocate de Regulamentul Consiliului General bucurestenilor care vor sa asiste la sedinte. Cei din conducerea Consiliului le-au luat apararea sefilor de directie.

Irina Zamfirescu:"Oricine are un conflict de opinie cu autoritatea publica centrala nu are acces la aceste sedinte."

Citește și
Organizatia Salvati Copiii doneaza Maternitatii Giulesti un incubator de transport performant pentru copiii nascuti prematur, miercuri
Ajutor de 2.500 de lei pentru fiecare copil care se naste in Bucuresti. Ce conditii pune insa Primaria Capitalei
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Orlando Culea, presedintele Consiliului General: "Daca dumnealor nu se regasesc pe aceste liste, inseamna ca nu au depus cerere. Va rog, nu vorbim in contradictoriu.”

Locurile nu erau ocupate doar de angajatii primariei, ci si de cetateni care se pare ca au avut mult mai mult noroc.

Gabriela Firea a parasit sala, iar locul i-a fost luat de viceprimarul Aurelian Badulescu.

Aurelian Badulescu: "Mai multe persoane din randul celor care lucreaza la politia locala au fost ranite, motiv pentru care la iesire persoanele respective vor fi legitimate."

Potrivit reprezentantilor serviciului de ambulanta Bucuresti un politist a acuzat un traumatism toracic, adica a fost lovit cu o umbrela in piept. Reprezentantii primariei au anuntat ca au facut trei plangeri penale.

Firea, dupa scandalul din CGMB: Erau foarte violenti, se voia linsarea mea; ma gandesc sa cer protectie SPP

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, la Antena 3, ca ia in calcul sa solicite protectie din partea SPP ca urmare a scandalului de la sedinta Consiliului General. Firea a afirmat ca USR si cele trei ONG-uri care au intrat in conflict cu politia locala sunt ”entitati fasciste sau cu apucaturi fasciste”.

Gabriela Firea a sustinut ca incidentele de la sedinta de joi a Consiliului General au fost o actiune organizata, concertata si au avut o strategie in spate.

Primarul general nu a exclus ca cei implicati in altercatia cu politistii locali sa fi vrut ”linsarea” ei. ”Cand am vazut ambuscada, eu m-am ridicat in picioare si am vrut sa ma retrag, iar tot acest grup violent si agresiv se indrepta spre mine, deci eu eram cea vizata. Se dorea probabil linsarea primarului general, dar au fost impiedicati sa ajunga in proximitatea mea. Imi pun intrebarea: mai pot sa vin la serviciu sa-mi desfasor activitatea sau trebuie sa umblu cu SPP, bodyguarzi sa ma apere de trei ONG-uri finantate de Soros?”, a spus Firea.

Intrebata daca are de gand sa solicite protectie din partea SPP, Firea a spus: ”Nu intentionez sa apelez la SPP dar, probabil, la un moment dat, orice om rezonabil s-ar gandi la acest lucru. Vazand ca USR impreuna cu trei ONG-uri s-au transformat in entitati fasciste sau care au apucaturi fasciste, va trebui sa luam si astfel de masuri.”

Gabriela Firea crede ca motivul altercatiei este faptul ca ”anumiti clienti nu mai au aceleasi favoruri”. ”Mi s-a transmis si direct, si prin intermediari, ca nu voi fi lasata sa-mi duc mandatul la bun sfarsit. Ati vazut ca se strang si semnaturi pentru demiterea primarului general”, a mai precizat Firea.

Gabriela Firea a spus intr-o interventie telefonica la Antena 3, in care a spus ca, in urma incidentelor, trei politisti locali au fost raniti, drept pentru care vor fi facute plangeri penale. Firea a afirmat ca, in urma scandalului de joi, trei politisti locali au fost raniti, drept pentru care vor fi facute plangeri penale.

"De la inceputul mandatului si pana acum consilierii USR au facut numai scandal la sedintele de Consiliu General, acum nu le mai este suficient faptul ca ei nu propun nimic pentru Bucuresti, se opun la toate celelalte propuneri ale noastre si fac scandal, acum au adus inca 20 asa-zisi cetateni independenti, de fapt sunt tot ONG-uri afiliate USR si membri USR, unii dintre ei, care au fortat intrarea intr-o institutie publica. Vom face plangere penala", a afirmat Firea, la Antena 3.

Ea a sustinut ca scandalul a izbucnit la prezentarea ordinii de zi a CGMB si nu cand era prezentat un subiect anume.

"Totul parea normal, o ordine de zi obisnuita, consilierii generali votau punctele de pe ordinea de zi, mai bine spus eram abia la introducerea unor puncte suplimentare, cand s-a auzit foarte mult zgomot, vuiet. Am fost informati ca au patruns in institutie mai multe persoane aduse de catre consilierii USR, au lovit cu un corp contondent un politist local. Am chemat ambulanta, este intr-o stare destul de dificila, la spital. Este incredibil ca intr-o institutie publica sa se patrunda cu forta cata vreme am respectat intru totul legislatia in vigoare si regulamentul pentru organizarea sedintelor de consilii", a spus Firea.

Ea a precizat ca in sala de sedinte exista 40 de locuri disponibile pentru participarea cetatenilor, dintre care 10 sunt ocupate de directorii care urmeaza sa sustina proiectele de pe ordinea de zi. Primarul a aratat ca 30 de cetateni au solicitat in scris participarea la sedintele CGMB.

"Nu sunt persoane aduse de noi, nu sunt rude de ale noastre. (...) Sunt cetateni din Bucuresti care au solicitat in scris sa aiba acces la sedinta de consiliu. In afara de aceste persoane, au mai venit inca aproximativ 20 de persoane in frunte cu un consilier USR si doua institutii media care au fortat intrarea, au lovit politistii locali", a afirmat primarul Capitalei.

La sediul Primariei au sosit un echipaj SMURD, precum si un echipaj de Politie. Gabriela Firea a mai spus ca pe unele dintre persoanele responsabile de incidentele de joi chiar ea le-a invitat la sedinte, insa fie nu au venit, fie au avut un comportament nepotrivit.

UPDATE 13:30 Sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti a fost intrerupta, joi, in urma unui scandal izbucnit dupa ce politistii locali au impiedicat accesul mai multor cetateni care au vrut sa intre la sedinta. In urma scandalului, primarul general, Gabriela Firea, a parasit sedinta.

Scandalul a izbucnit dupa ce mai multor bucuresteni care au venit sa participe la sedinta le-a fost interzis accesul in sala, la un moment dat creandu-se busculada. Oamenii au fost tinuti la usa peste o ora si jumatate, timp in care au existat imbranceli cu politistii locali si cu angajati ai primariei.

"Avem dreptul de a intra in sala de sedinte. Dumneavoastra incalcati legea, au strigat o parte din oamenii tinuti in fata usii inchise", a strigat o femeie din grupul celor care au venit sa participe la sedinta CGMB.

"Daca mai sunt cetateni pe strada care vor sa participe la sedinta noastra, ii poftim in sala", a comentat un consilier PSD, spunand ca "deja i s-a facut greata".

Sedinta a fost interupta pentru aproximativ o jumatate de ora, iar primarul Capitelei, Gabriela Firea, a plecat din sedinta. Viceprimarul Aurelian Badulescu a spus ca oamenii care au reusit in cele din urma sa intre la sedinta vor fi legitimati la iesire.

"Persoanele neautorizate care au patruns in primarie vor fi legitimate la iesire, pentru ca mai multi politisti locali au fost raniti", a spus Badulescu.

Sedinta a fost reluata dupa aproximativ jumatate de ora, fiind condusa de Orlando Culea.

"Regulamentul spune clar ca cei care vor sa participe la sedintele CGMB trebuie sa trimita o cerere la Consiliu cu cel mult 48 de ore inainte. Vreau sa stiu si eu ce reclamatii au", a spus presedintele de sedinta, Orlando Culea.

In replica, o femeie i-a spus ca au facut cereri pentru a participa la sedinta CGMB, dar nu li s-a raspuns. Femeia a fost evacuata imediat din sala de catre politistii locali, la solicitarea lui Orlando Culea.

Odata cu ea, au parasit sedinta si ceilalti cetateni, iar scandalul a reinceput pe holurile Primariei. La sediul Primariei au sosit si un echipaj de Politie, dar si un echipaj SMURD, dupa ce reprezentantii Primariei au reclamat ca trei politisti locali au fost raniti.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Primaria Capitalei vrea sa schimbe programa scolara. Ce materie ar putea fi introdusa la liceu doar in Bucuresti
Primaria Capitalei vrea sa schimbe programa scolara. Ce materie ar putea fi introdusa la liceu doar in Bucuresti

Elevii din clasele a XI-a si a XII-a din Capitala ar putea invata notiuni despre Uniunea Europeana, printr-un program de studiu intitulat "EU in licEU”, pe care municipalitatea vrea sa il implementeze in urmatorii 2 ani scolari.

Ajutor de 2.500 de lei pentru fiecare copil care se naste in Bucuresti. Ce conditii pune insa Primaria Capitalei
Ajutor de 2.500 de lei pentru fiecare copil care se naste in Bucuresti. Ce conditii pune insa Primaria Capitalei

Primaria Capitalei vrea sa acorde familiilor un stimulent financiar de 2.500 de lei pentru nou-nascuti

Primaria Capitalei majoreaza amenzile. Cati bani scoti din buzunar daca arunci gunoi din masina sau nu-ti speli tomberonul
Primaria Capitalei majoreaza amenzile. Cati bani scoti din buzunar daca arunci gunoi din masina sau nu-ti speli tomberonul

Cele mai mari amenzi, de 5.000 de lei, vor fi platite de bucurestenii care arunca zapada din curti pe trotuare sau pe spatiul verde, conform unei hotarari a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.