Scandal intre intelectuali. Cum reactioneaza seful ICR dupa afirmatia ca Liiceanu si Patapievici merita sa fie "impuscati"

Gabriel Liiceanu - AGERPRES

Scandal mare intre intelectualii Romaniei. Seful Institutului Cultural Roman, Radu Boroianu, a anuntat ca s-ar putea 'desparti' de academicianul Nicolae Breban, dupa afirmatiile acestuia, care au provocat revolta unor scriitori.

Totul a pornit dupa ce Radu Boroianu a afirmat intr-o sedinta la Academia Romana ca Gabriel Liiceanu si Horia Roman Patapievici ar merita sa fie "impuscati", conform Evenimentul Zilei.

Acum, seful ICR, Radu Boroianu, a anuntat ca se gandeste sa se desparteasca institutional de academicianul Nicolae Breban, dar fara sa spuna cand exact se va aplica aceasta masura.

"Din pacate, Academicianul Nicolae Breban a crezut de cuviinta sa rastalmaceasca propunerea mea de a conduce onorific un consiliu consultativ, repet, consultativ, al Presedintelui ICR, si s-a inchipuit instalat ca Despot al institutiei. Oricat de luminati, despotii nu pot fi acceptati ca ambasadori culturali. Oricat te-as pretui, oricat m-as fi opus si altor excluderi aberante aparute din orgoliile altora si citez excluderile lui Mihai Eminescu, Adrian Marino, Cezar Ivanescu, Augustin Buzura, Nicolae Breban si Liviu Antonesei sau Corneliu Baba, si chiar Horia Bernea, ma despart si de atitudinea Domniei Tale. Si de oricine care a ridicat sau va ridica sabia ca sa reteze! Voi continua sa cred in valoarea operei tale scriitoricesti si in special in informatia ta enciclopedica, Nicolae Breban!"

(....)

Citește și
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu a renuntat la titlul de membru al USR: "Nu pot sa fiu coleg cu oameni care murdaresc hartia"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Sa ma despart, in sensul noician, de consultantul pe care-l anuntasem! Cu durere prieteneasca, din considerente institutionale si din atasament fata de notiunea de solidaritate a valorilor, in afara disputelor, ar fi o posibilitate.", spune Radu Boroianu intr-un text publicat pe site-ul ICR.

Scandal intre oamenii de cultura

Dupa afirmatia scandaloasa a lui Nicolae Breban, numerosi oameni de cultura au reactionat, exprimandu-si dezaprobarea.

Mai intai insa, unul dintre cei vizati direct de afirmatii, Gabriel Liiceanu, a tinut sa precizeze ca "a impusca" nu poate fi o metafora. El a trimis o scrisoare deschisa academicianului Ionel Valentin Vlad, presedinte al Academiei Romane, sub titlul "Nu vreau sa fiu impuscat": "Cuvantul „a impusca”, cand se aplica la oameni, nu poate fi o metafora, cum am auzit ca a incercat sa se explice ulterior Breban. Poți, metaforic, sa impusti un ban, dar niciodata un om. Care e metafora cand ceri, dintr-un fotoliu al Academiei, impuscarea cuiva numai pentru faptul ca n-a ajuns sa te vada cum te vezi tu pe tine in visele tale de smintita marire?".

La randul sau, Andrei Plesu a scris un editorial care se numeste "PETITIE Domnule academician, vreau si eu sa fiu impuscat!".

"Aud ca dl Nicolae Breban a cerut, intr-o sedinta de sectie a Academiei Romane, ca domnii Patapievici si Liiceanu sa fie impuscati pentru lipsa de patriotism. il rog pe dl. academician sa ma adauge si pe mine micului grup ce urmeaza a fi dus in fata plutonului de executie. Ma simt nedreptatit: nu cred ca am facut mai putin rau culturii romanesti decit colegii mei. Lucram de o viata pentru subminarea valorilor nationale, desi, ca sa pacalim lumea, ne-am prefacut ca le slujim. Gabriel Liiceanu a incercat sa anihileze poporul roman sufocindu-l cu 30 de milioane de carti, Horia Patapievici s-a ocupat vreme de 7 ani, in mod spectaculos, cu propagarea culturii autohtone in strainatate, desigur, un simplu camuflaj pentru a o ponegri. " -  a scris Andrei Plesu.

O reactie prompta a avut si Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii. El a scris pe pagina sa de Facebook ca Academia Romana trebuie sa se delimiteze de scandaloasele declaratii facute de academicianul Nicolae Breban.

"Il felicit pe Radu Boroianu, presedintele ICR, pentru delimitarea neechivoca de scandaloasele declaratii ale lui Nicolae Breban din ultima vreme. Astept acelasi gest din partea conducerii Academiei Romane dupa apelul la asasinat lansat in plina sedinta a sectiei de filologie si literatura: Patapievici si Liiceanu, a spus el, ar trebui impuscati. Daca Nicolae Breban ar delira pe cont propriu, ar fi un caz relativ banal de dementa senila cu puseuri de violenta verbala dusa la extrem. Dar nu e acceptabil sa angajeze institutii precum Institutul Cultural si Academia Romana." - a scris Theodor Paleologu.

La randul sau, Horia Roman Patapievici s-a declarat consternat de afirmatiile academicianului Nicolae Breban:

”Daca tineti minte, in Romania Mare, erau publicate liste cu romani care trebuiau sa fie impuscati. Azi este vorba de o amenintare de transare a unui diferend cultural prin impuscare, ceea ce mi se pare destul de grav. Ceea ce a spus domnul Breban ca nimeni nu a reactionat la scrierile mele sugereaza ca deplange ca nimeni nu a pus mana pe pistol si sa ma impuste. Eu nu zic ca el vrea sa ma impuste, dar exista oameni cu probleme care s-ar putea simti incurajati. Este vorba de campania unor televiziuni care m-au tranformat intr-un inamic public. Acele scrisori sunt o marturie despre acea perioada, nu reprezinta punctul meu stiintific. Mi se face un proces de intentie care este pur si simplu grotesc”, a fost raspunsul lui Patapievici la intrebarea daca s-a simtit amenintat datorita carierei publice la ICR, conform Evenimentul Zilei, care citeaza B1TV.

”Ceea ce mi se pare revoltator este ca o diferenta culturala in fond este transata de acamedicianul Nicolae Breben prin instigare la impuscare si considera ca in Polonia s-ar fi realizat deja. Prin urmare, este regretabil ca nu exista romani care sa fi pus capat vietii mele”, a mai spuns Patapievici.

"Liiceanu sa-si gaseasca alt subiect de propaganda"

Desi Nicolae Breban nu si-a negat spusele, academicianul Eugen Simion spune ca este o minciuna faptul ca Nicolae Breban ar fi cerut moartea lui Horia-Roman Patapievici si a lui Gabriel Liiceanu la o sedinta a Sectiei de Filologie si Literatura din Academia Romana, precizand ca Academia nu este implicata in niciun fel in aceasta chestiune. Mai mult, Eugen Simion i-a recomandat lui Gabriel Liiceanu sa isi gaseasca alt subiect "de propaganda".

"Nici vorba de asa ceva. In Academia Romana nu s-a discutat despre acest lucru. Este o chestie absolut mincinoasa. Domnul Breban a vorbit la televiziune, la Antena 3, a spus ca, daca cineva, un polonez ar fi spus ce a spus domnul Patapievici despre poporul roman, probabil ca l-ar fi impuscat (polonezii, n.r.). Asta a fost ce am auzit eu la televizor. La Academie, el nu a vorbit despre acest lucru. A vorbit despre pozitia lui fata de Institutul Cultural Roman. Asta a fost. Propozitia asta cu impuscarea, asta este o minciuna. Cine scrie chestia asta fabuleaza. Erau 15-16 oameni, membri ai Academiei care pot confirma, inclusiv un vicepresedinte al Academiei. Nici vorba de asa ceva. Domnul Liiceanu sa-si gaseasca alt subiect pentru propaganda lui, dar Academia nu este implicata in niciun fel in aceasta chestiune si acuzatia adusa domnului Breban cu privire la Academie este inexacta", a declarat Eugen Simion pentru Mediafax.

El a precizat ca, in sedinta respectiva, academicianul Grigore Brancus a spus, referindu-se la ce s-a discutat recent intr-o conferinta de presa de la ICR, ca "ar fi bine ca Academia Romana sa nu intre in aceasta polemica joasa".

"Asta a fost replica lui. Ceea ce, ma rog, a fost o replica de bun-simt. Se referea la ce s-a discutat la ICR", a spus Eugen Simion.

Ce spune Nicolae Breban, academicianul de la care a pornit scandalul

Nicolae Breban a declarat pentru Mediafax ca a folosit intr-o sedinta la Academia Romana o metafora, poate nefericita, referitor la Horia-Roman Patapievici si ca a vrut sa arate ca dispretuieste atacurile la adresa neamului romanesc. Nicolae Breban a precizat ca nu s-a referit si la Gabriel Liiceanu.

De asemenea, Nicolae Breban a catalogat ca fiind "folclor" ce se spune despre el.

"Asta este un folclor. Eu am mai auzit tonul asta. La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (intr-o emisiune, n.r.), dar asta cu impuscatul este o varianta din ce am spus (...) am spus ca, daca omul asta, Patapievici, ar fi fost in Polonia si ar fi murdarit si injurat istoria poloneza, probabil ca polonezii l-ar fi impuscat, nu eu. A fost o metafora, poate nefericita, dar arata faptul ca eu dispretuiesc atacurile la adresa neamului romanesc si a istoriei acestui neam. Vroiam sa spun ca probabil polonezii ar fi reactionat foarte dur. Asta vroiam sa spun. Pe cand in Romania nu a reactionat nimeni. Dispretuiesc pe cei care ataca istoria si limba romaneasca. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a declarat Nicolae Breban.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"Istoria literaturii romane pe intelesul celor care citesc". Ce spune un critic despre Liiceanu, Plesu si Eliade

Dan C. Mihailescu prezinta azi cea mai recenta carte a lui Nicolae Manolescu, o varianta “simplificata” a pstoriei sale a literaturii romane

Gabriel Liiceanu a renuntat la titlul de membru al USR:
Gabriel Liiceanu a renuntat la titlul de membru al USR: "Nu pot sa fiu coleg cu oameni care murdaresc hartia"

Gabriel Liiceanu a declarat, marti, ca renunta la calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), pentru ca nu poate fi coleg cu "oameni care murdaresc hartia", facand referire in acest sens la "tinere talente" din organizatie.

Decizia privind trecerea ICR la Senat e constitutionala. Patapievici: Toata conducerea va demisiona
Decizia privind trecerea ICR la Senat e constitutionala. Patapievici: Toata conducerea va demisiona

Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, a declarat ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.