Săvârșin, locul pe care Regele Mihai l-a îndrăgit toată viața. Poveștile localnicilor care l-au cunoscut în tinerețe

×
Codul embed a fost copiat

Dincolo de istoria fascinantă a Pelesului, numele Casei Regale rămâne, indiscutabil, legat de o altă zonă de poveste, Castelul de la Săvârșin.

Reședința de suflet a reginei Elena, mama regelui Mihai, superba construcție a fost cumpărată de suveran în 1943.

Așa cum spun membrii familiei regale, Săvârșinul este locul în care regele s-a simțit mereu acasă și unde, de multe ori, și-a petrecut și sărbătorile de iarnă.

"Castelul de la Săvârşin este locul cel mai apropiat sufletului meu, pentru că, de fiecare dată, trăiesc sentimentul prezenţei Reginei Elena, care l-a amenajat, l-a îngrijit şi l-a iubit atât de mult", spunea Principesa moştenitoare Margareta.

Cu o istorie legată de vechea nobilime din Transilvania, Săvârșinul a fost construit între anii 1650-1680 de familia de grofi Forray. Incendiat și devastat peste aproape 100 de ani de răsculații lui Horea, în 1781, construcția a fost ulterior refăcută și intră în proprietatea altei familii, care extinde clădirea și domeniul.

Citește și
regele mihai
Copilăria Regelui Mihai I. Un băiat modest și educat, pasionat de tehnică și automobile
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În anul 1870, castelul ia forma actuală, în stil neoclasic, ce aduce mai mult cu un conac mai mare. După moartea ultimului proprietar, în 1932, contele Hunyady, domeniul a devenit societate listată la bursă.

În primăvară lui 1943, Regele Mihai a cumpărat tot stocul de acțiuni la prețul de peste 66 de milioane de lei de atunci, o suma ce echivalează, potrivit specialiștilor, cu peste 7 milioane de dolari la nivelul zilelor noastre.

Ioan Vodicean, primar Săvârșin: "Venind familia regală în vizită o dată, au rămas impresionați de frumusețea împrejurimilor, de aerul curat de aici, de gingășia oamenilor și portul popular frumos și aflând că la Săvârșin e de de vânzare un domeniu, Domeniul Forray, au hotărât să îl cumpere."

A fost un loc în care familia regală s-a simitit mereu acasă. Mai ales Regina Elena, mama Regelui Mihai și soția lui Carol al II-lea, fascinată de frumusețea domeniului.

Regina mamă iubea frumoasa grădină și îi plăcea ca în fiecare dimineață să miroasă a flori proaspete. De acest obicei avea grijă grădinarul domeniului, al cărui nepot a rămas la Săvârșin.

Ionel Pavel, nepotul fostului grădinar al Castelului Savarsin:  "Parcul castelului, de care bunicul meu se îngrijea, de asemenea de seră de flori... Pentru că bunicul a fost adus de Regina mama de la castelul Peleș."

Imediat după cumpărarea castelului, în 1943, au început lucrările de renovare care au costat, în plus, peste 50 de milioane de lei adică 6,8 milioane de dolari în zilele noastre.

Amenajările au fost făcute de firma reputatului arhitect Emil Prager și au inclus, printre altele, un șemineu monumental în holul salon, o uzină electrică, o instalație de stingere a incendiilor, încălzire centrală, apă caldă, calorifere, o instalație de condiționare a apei potabile și un hidrofor.

Si partea de instalații electrice este impresionantă: telefoane și radio, castelul fiind iluminat cu lămpi electrice și paisprezece felinare de fier forjat. Ca modalități de distracție există o popicărie, o cameră de scrima și o sală de cinema.

Regele Mihai venea la castel cu avionul, având amenajată în apropiere o pistă de aterizare. Marta Cătană este una dintre puținele persoane care mai trăiește la Săvârșin și l-a cunoscut pe rege în tinerețe.

Marta Cătană, localnică: "Cu avionul mergea... Știam când vine, că vedeam avionul. Ce acrobații facea..."

Corneliu Toma, localnic: "Avea o mașină din aia tip sport și amfibie. Trecea prin Mureș, s-a împotmolit, îmi amintesc, pe malul ăla era ceva noroi. A tras-o cu cineva cu cai sau boi, au tras-o afara... Au venit oamenii să-l ajute. Unul era mai drăcos așa, și zice: ”Cine te-a băgat pe aici? Dracul te-a băgat pe ține prin apa?” Pe Rege l-a umflat râsul, dar zice: ”Voi știți cu cine vorbiți?” Iar oamenii: ”Dar cu cine? Cu un șofer.” ”Șoferul ăsta e Regele vostru... ”Vaaaaai, iertati."

Istoria castelului este la fel de tulburătoare ca și cea a destinului ultimului suveran al României: după abdicarea regelui, domeniul a fost repartizat Ministerului de Interne, iar obiectele de lux au ajuns, în mare parte, la Muzeul de Artă din București.

Degradată în timp, clădirea a fost renovată de Nicolae Ceaușescu, fostul dictator având în zonă și un teren de vânătoare. Administrat după Revoluție de RAPPS, în 2001, castelul de la Săvârșin redevine, în urmă unei hotărâri judecătorești, proprietatea Regelui Mihai.

Chiar dacă a stat zeci de ani în exil, când s-a întors acasă, regele a fost primit cu brațele deschise de localnici, urmașii celor care l-au slujit în tinerețe.

Carmen Constantin
, localnică: "Majestatea a fost mereu un om simplu. Și din poveștile pe care bunicul le spunea umbla tot timpul printre oameni, modestia îl caracteriza."

Iar cei mai în vârstă știau de la părinții și bunicii lor ce mâncare
ii place cel mai mult regelui.

Corneliu Toma, localnic: "O plăcintă cu brânză. Am știut că le place la Majestățile lor. "

Au urmat mulți ani în care familia regală și-a petrecut aici sărbătorile de iarnă. Au primit colindători și, mai ales, au ajutat oameni nevoiasi.

Regele Mihai a venit ultima dată aici în 2013, când avea 92 de ani.

Reporter: În fiecare an veniți să le aduceți copiilor și oamenilor sărmani cadouri.
Regele Mihai I al României: Da, nu le e ușor! Din păcate, nu pot să vin mai des. Noi venim 3-4 zile sau o săptămâna. Ar trebui mai mult: o luna.

Îmbrățișat și iubit de oameni. Aceasta este adevărata istorie a unui monarh și a locului pe care l-a îndrăgit toată viață: Săvârșinul.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Femeile din viaţa Regelui Mihai. Principesa Elena a Greciei şi Danemarcei, mama care şi-a dedicat viaţa fiului ei
Femeile din viaţa Regelui Mihai. Principesa Elena a Greciei şi Danemarcei, mama care şi-a dedicat viaţa fiului ei

"O mamă care mă făcea să râd". Aşa o descria Mihai pe principesa Elena a Greciei şi Danemarcei. O femeie bună, generoasă, sensibilă, dar mai ales o mamă care şi-a dedicat viaţa fiului ei.

Copilăria Regelui Mihai I. Un băiat modest și educat, pasionat de tehnică și automobile
Copilăria Regelui Mihai I. Un băiat modest și educat, pasionat de tehnică și automobile

La Sinaia, amintirile legate de regele Mihai I al României sunt foarte vii. 

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.