Imagini alarmante surprinse din satelit. Unde îşi trimite Rusia forţele împotriva NATO

Racheta nucleara
Getty

Noi imagini din satelit distribuite în exclusivitate canalului CNN arată că Federatia Rusă pare să-şi modernizeze patru instalaţii militare în Kaliningrad, avanpostul strategic al Moscovei la porţile NATO.

Kaliningrad este un teritoriu rusesc situat între Polonia şi Țările Baltice, deconectat de restul Rusiei, care de-a lungul timpului a fost un punct sensibil de tensiuni între Federatia Rusă şi Occident.

La începutul acestui an, au apărut imagini aeriene ce sugerau că ruşii au modernizat semnificativ un buncăr de stocare a armelor nucleare în Kaliningrad.

Acum, imaginile de satelit şi analizele făcute de firma ImageSat International par să confirme că o modernizare majoră este în curs de desfăşurare în cel puţin patru locaţii din întreaga regiune.

Citește și
vladimir putin
Când își va folosi Rusia armele nucleare. Anunțul făcut de Vladimir Putin
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Foto: Rachetă balistică intercontinentală rusească RT-2PM2 Topol-M

Aceste modernizări includ noi activităţi la ceea ce analiştii au identificat drept situl de stocare a armelor nucleare de la Kaliningrad. Imaginile obţinute între 19 iulie şi 1 octombrie indică desfăşurarea unor activităţi discrete la un buncăr aflat în renovare.

Un alt set de imagini arată 40 de noi buncăre în construcţie, crescând capacitatea într-o zonă de stocare militară de lângă Primorsk, cel de-al doilea mare port rusesc la Marea Baltică. Noile buncăre înconjoară buncăre mai vechi şi mai mici în centrul sitului. Imaginile din 18 iulie arată buncărele aflate în construcţie, în timp ce 10 săptămâni mai târziu, buncărele par a fi finalizate.

La o distanţă scurtă la nord de Kaliningrad, imaginile par să arate upgrade-uri la baza aeriană Chkalovsk, inclusiv o nouă cale ferată şi instalarea unui sistem de ghidaj la aterizare ce ar permite aeronavelor să aterizeze în condiţii meteorologice nefavorabile.

Un set final de imagini arată modernizări la Chernyakhovsk, o bază ce găzduieşte Brigada 152 de rachete a armatei ruse. În februarie, baza a primit rachete Iskander cu capabilităţi nucleare, determinând un oficial din cadrul apărări Statelor Unite să o numească "cea mai mare mişcare pe care am văzut-o" în ceea ce priveşte militarizarea rusă a regiunilor baltice.

Armata rusă nu a răspuns imediat cererii CNN de a face comentarii cu privire la noile dovezi de modernizare militară din Kaliningrad, dar guvernul rus şi-a apărat în mod constant dreptul de a amplasa acolo arme.

Kaliningradul contează datorită locaţiei sale strategice.

"Este foarte important pentru ei (ruşii - n.r.), pentru că acesta este portul lor la Marea Baltică", a declarat amiralul James G. Foggo III, comandantul forţelor navale americane Europa-Africa şi şeful Comandamentului Forţelor Aliate Întrunite de la Napoli.

Foggo, care nu a comentat direct noile imagini, a mai declarat că prezenţa Rusiei în enclavă nu descurajează NATO să opereze în regiune.

Foto: Enclava Kaliningrad

"Dacă vor să ne provoace şi noi îi vom provoca. (...) Nu vom fi intimidaţi de sistemele care sunt acolo", a mai precizat amiralul.

Însă oficialii militari americani se declară îngrijoraţi de capacitatea Rusiei de a desfăşura capabilităţi militare ce reduc potenţialul de manevră al NATO în zona Mării Baltice. Acestea includ unele dintre sistemele moderne de arme staţionate în Kaliningrad, printre care rachete anti-navă, sisteme radar şi rachete sol-aer.

Raportul ImageSat International sprijină concluziile din iunie 2018 ale Federaţiei oamenilor de ştiinţă americani (FAS) potrivit cărora Rusia şi-ar fi putut moderniza semnificativ situl de stocare a armelor nucleare începând din 2016. Raportul FAS indică un buncăr subteran care a fost excavat şi adâncit înainte de a fi acoperit din nou, "probabil pentru a reveni în curând la starea operaţională". Noul raport ImageSat indică upgrade-uri la acelaşi bunker.

Hans M. Kristensen, directorul Proiectului informaţii nucleare în cadrul FAS, a declarat anterior că nu este clar dacă armele nucleare sunt sau au fost depozitate în acel obiectiv, dar a sugerat că ele ar putea fi mutate rapid acolo în cazul declanşării unei crize.

Kaliningrad se află la aproximativ 482 de kilometri vest de Rusia continentală şi pe măsură ce tensiunile dintre NATO şi Rusia au crescut, regiunea a devenit o linie de tensiune majoră între Rusia şi Occident. NATO şi-a intensificat prezenţa militară în regiunea Mării Baltice. În plus, preşedintele american Donald Trump a cerut ca membrii NATO să investească mai mult în cheltuielile de apărare.

Dar Kaliningrad nu este singura frontieră a Rusiei cu NATO. Rusia are de asemenea o mică graniţă cu Norvegia, unde puşcaşi marini americani se vor antrena în această lună ca parte a Trident Juncture, un exerciţiu militar major al NATO ce implică 50.000 de soldaţi, 10.000 de vehicule, 150 de aeronave şi 65 de vase.

Trident Juncture este menit să transmită un mesaj clar. Este vorba despre testarea pregătirii NATO de a interveni pentru a restabili suveranitatea unuia dintre membrii săi - în acest caz, Norvegia - după un act de agresiune.

Exerciţii militare de mai mică amploare sunt de asemenea desfăşurate de puşcaşii marini americani, miercuri, în Islanda, înainte de Trident Juncture în Norvegia, cel mai mare exerciţiu NATO de la sfârşitul Războiului Rece.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident au atins cote nemaivăzute după Războiului Rece, pe fondul scandalului Skripal, al acuzaţiilor de amestec al Rusiei în alegerile americane şi al sancţiunilor occidentale asupra Moscovei.

Dar amiralul Foggo, care supraveghează Trident Juncture, a declarat că exerciţiul nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, notând că trupele NATO şi ruse vor fi la o distanţă de peste 700 de kilometri unele de altele în timpul manevrelor. NATO, a adăugat el, a invitat observatori ruşi şi din Belarus să monitorizeze exerciţiul.

"Vreau ca ei să fie acolo pentru că asta transmite puterea Alianţei", a spus Foggo.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Singura întrebare care l-a făcut pe Putin nervos: ”Îmi doresc să schimbăm subiectul”
Singura întrebare care l-a făcut pe Putin nervos: ”Îmi doresc să schimbăm subiectul”

Vladimir Putin a ridicat multe sprâncene cu declarațiile făcute joi la o conferinţă a clubului de discuţii Valdai pe tema ”Lumea în care vom trăi: stabilitatea şi dezvoltarea în secolul XXI”, ce se desfăşoară în aceste zile la Soci.

Când își va folosi Rusia armele nucleare. Anunțul făcut de Vladimir Putin
Când își va folosi Rusia armele nucleare. Anunțul făcut de Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi va folosi armele nucleare doar în situaţia în care va fi atacată, scrie Associated Press.

NATO organizează unul dintre cele mai ample exerciţii militare din ultimii 16 ani
NATO organizează unul dintre cele mai ample exerciţii militare din ultimii 16 ani

NATO se pregăteşte pentru unul dintre cele mai ample exerciţii militare din ultimii 16 ani.

NATO va avea comandament pentru războiul pe Internet.
NATO va avea comandament pentru războiul pe Internet. "Ameninţarea e în creştere"

Un nou comandament cu capacitatea de a contracara și de a lansa atacuri cbernetice ar trebui să fie complet operațional până în anul 2023, a anunțat generalul Wolfgang Renner, în cadrul unei conferințe din Mons, Belgia, citat de Agerpres.

Filmul simulării unui cutremur devastator în țară. Scenariile urmărite de NATO și Comisia Europeană
Filmul simulării unui cutremur devastator în țară. Scenariile urmărite de NATO și Comisia Europeană

Cel mai amplu exercițiu de alarmare și salvare în caz de cutremur din Capitală, din ultimii 20 de ani, este monitorizat de Comisia Europeană și oficiali NATO cu responsabilități în protecția civilă.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.