Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Rosia Montana, clasata pe o raza de 2 kilometri ca sit in categoria A. Noua zona de protectie. FOTO

Rosia Montana

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a prezentat pe contul sau de Facebook noua zona de protectie a Rosiei Montana, dupa ce a fost clasata ca sit in categoria A.

'Intreaga localitate Rosia Montana, pe o raza de 2 kilometri, a fost declarata monument istoric de interes national', a declarat Adrian Balteanu, consilier al ministrului Culturii pentru probleme de Patrimoniu. 'Pe un astfel de sit orice exploatare miniera est exclusa', a adaugat Adrian Balteanu.

 

Noua zonă de protecție a sitului arheologic de la Roșia Montană, în urma clasării întregii localității Roșia Montană pe...

Posted by Vlad Alexandrescu on Saturday, January 16, 2016

Decizia reprezinta o noua lovitura pentru compania Gabriel Resources care intentiona sa extraga de la Rosia Montana aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint pe o perioada de 16 ani, prin utilizarea a 12.000 de tone de cianura pe an.

Potrivit expertilor, acest proiect prezinta riscuri de poluare si risca sa distruga o serie de galerii miniere care dateaza din epoca romana, unice in Europa.

'Ministerul Culturii se ocupa in sfarsit de protectia patrimoniului', a declarat profesorul de istorie Ioan Piso, unul din oponentii proiectului anuntat de Gabriel Resources. Potrivit lui Ioan Piso, Rosia Montana a figurat pe lista monumentelor istorice pana in 2004, cand sit-ul a fost scos de pe aceasta lista, una din numeroasele ilegalitati care au avut loc pe parcursul acestui proiect.

Contactati de AFP, reprezentantii companiei Gabriel Resources nu au dorit sa comenteze decizia autoritatilor de la Bucuresti.

Dupa ce a asteptat timp de 15 ani o autorizatie a Ministerului Mediului care i-ar fi permis sa demareze lucrarile, in luna iulie a anului trecut compania canadiana a anuntat ca a demarat procedura de arbitraj international in dosarul Rosia Montana pentru a cere despagubiri din cauza 'multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii'.

Compania Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/ intentioneaza sa dezvolte la Rosia Montana cea mai moderna mina din Romania. Compania a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, actionari fiind compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31% si Gabriel Resources - cu 80,69%.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 17 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: Rosia Montana, sit istoric, Vlad Alexandrescu,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed