Rosia Montana, clasata pe o raza de 2 kilometri ca sit in categoria A. Noua zona de protectie. FOTO

Ultimul update: Miercuri 20 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Duminica 17 Ianuarie 2016 10:07
Categorie: Actualitate
Rosia Montana

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a prezentat pe contul sau de Facebook noua zona de protectie a Rosiei Montana, dupa ce a fost clasata ca sit in categoria A.

'Intreaga localitate Rosia Montana, pe o raza de 2 kilometri, a fost declarata monument istoric de interes national', a declarat Adrian Balteanu, consilier al ministrului Culturii pentru probleme de Patrimoniu. 'Pe un astfel de sit orice exploatare miniera est exclusa', a adaugat Adrian Balteanu.

 

Noua zonă de protecție a sitului arheologic de la Roșia Montană, în urma clasării întregii localității Roșia Montană pe...

Posted by Vlad Alexandrescu on Saturday, January 16, 2016

Decizia reprezinta o noua lovitura pentru compania Gabriel Resources care intentiona sa extraga de la Rosia Montana aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint pe o perioada de 16 ani, prin utilizarea a 12.000 de tone de cianura pe an.

Potrivit expertilor, acest proiect prezinta riscuri de poluare si risca sa distruga o serie de galerii miniere care dateaza din epoca romana, unice in Europa.

'Ministerul Culturii se ocupa in sfarsit de protectia patrimoniului', a declarat profesorul de istorie Ioan Piso, unul din oponentii proiectului anuntat de Gabriel Resources. Potrivit lui Ioan Piso, Rosia Montana a figurat pe lista monumentelor istorice pana in 2004, cand sit-ul a fost scos de pe aceasta lista, una din numeroasele ilegalitati care au avut loc pe parcursul acestui proiect.

Contactati de AFP, reprezentantii companiei Gabriel Resources nu au dorit sa comenteze decizia autoritatilor de la Bucuresti.

Dupa ce a asteptat timp de 15 ani o autorizatie a Ministerului Mediului care i-ar fi permis sa demareze lucrarile, in luna iulie a anului trecut compania canadiana a anuntat ca a demarat procedura de arbitraj international in dosarul Rosia Montana pentru a cere despagubiri din cauza 'multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii'.

Compania Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/ intentioneaza sa dezvolte la Rosia Montana cea mai moderna mina din Romania. Compania a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, actionari fiind compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31% si Gabriel Resources - cu 80,69%.

Rosia Montana Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Rosia Montana Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Ministrul Culturii a sesizat DNA in cazul proiectului de la Rosia Montana. Ce nereguli au fost descoperite

Ministrul Culturii a sesizat DNA in cazul proiectului de la Rosia Montana. Ce nereguli au fost descoperite

scandal spital

Incident tragic la priveghi, după ce un om a fost lovit intenţionat cu maşina

Se înființează o direcție nouă, pe lângă DNA și DIICOT, pentru magistrații penali

București este orașul cu cel mai rău trafic auto din Europa

cutremur Vrancea

Cutremur cu magnitudinea 3,8, în Vrancea

Schimbări în justiție. Președintele României nu va mai numi șef la DNA

Stafilococ, găsit în piureul de cartofi servit copiilor cazaţi la pensiunea din Păltiniş