Daniel Chitoiu:"Decizia politica a USL-ului a fost luata. TVA-ul la paine scade la 9% de la 1 iulie"

×
Codul embed a fost copiat

Victor Ponta, vicepremierul Daniel Chitoiu si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustin reducerea TVA la paine, altfel va fi un dezastru pentru industria alimentara,, spune Aurel Popescu, presedintele patronatului din panificatie Rompan.

"Este adevarat ca intr-o prima faza va fi o influenta negativa asupra bugetului, pana cand creste baza de impozitare. Eu am discutat cu vicepremierul Chitoiu, care sustine acest proiect. De asemenea, si premierul, si ministrul Agriculturii sustin reducerea TVA", a declarat agentiei Mediafax Aurel Popescu.

CHITOIU: "DECIZIA POLITICA A FOST LUATA. TVA-UL LA PAINE SCADE LA 1 IULIE DE LA 24 LA 9%"

Contactat telefonic, Daniel Chitoiu a declarat pentru Stirile ProTV ca TVA-ul la paine se va reduce de la 24 la 9% incepand cu 1 iulie, decizia politica in cadrul USL fiind deja luata:

"Decizia politica a USL a fost luata. Incepand cu 1 iulie, TVA-ul la paine se reduce de la 24 la 9%. Urmeaza ca pana la sfarsitul lunii aprilie sa prezentam Ministerului Finantelor Publice in dezbatere publica si Guvernului proiectul de act normativ prvind reducerea TVA. Atunci vom preciza si influentele asupra veniturilor bugetare care intr-o prima perioada de timp, 3, 4 ani de zile, duc la un gol de venituri la bugetul de stat, dar ulterior acest gol se recupereaza din reducerea fraudei fiscale si evaziunii."

Citește și
legume
Incercati sa mancati altfel o data pe saptamana. Consumati vegetale in detrimentul carnurilor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Discutiile cu FMI legate de reducerea TVA la paine s-au purtat de anul trecut si la inceputul acestui an, cu ocazia elaborarii proiectului de buget. Acesta a fost si motivul pentru care Guvernul nu a redus TVA-ul de la inceputul anului, pentrr ca din discutiile purtate am ajuns la concluzia ca vedem daca se imbunatateste colectarea si se reduce evaziunea in primul semestru al acestui an si incepand cu 1 iulie sa putem implementa aceasta masura de reducere a TVA-ului la paine."

"Tot din discutiile purtate in ianuarie, ne-am angajat ca prin masurile de restructurare, reorganizare a administratiei si controlului fiscal, sa reducem evaziunea si sa imbunatatim colectarea in aceasta prima parte a anului, pentru a putea lua aceasta masura in a doua parte a anului."

Un document al Ministerului Finantelor, avand sigla "Ministerul Finantelor Publice-Cabinet Ministru", cu semnatura, stampila si numar de inregistrare din saptamana trecuta, arata ca reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si, desi "cel putin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii in urmatorii ani, pe termen scurt trebuie gasite alte surse de venit care sa compenseze pierderea imediata, surse care insa in prezent nu pot fi asigurate

"Va fi lansat un proiect pilot de reducere a TVA la paine incepand cu 1 iulie. Noi vom demonstra ca pana la sfarsitul anului vor creste incasarile bugetare. Probabil ca o reducere a TVA va avea si o inlfulenta la raft, si pretul painii va scadea. N-as putea accepta sa nu scada TVA. Daca nu se va intampla acest lucru, ar fi un dezastru pentru industria alimentara. Ar fi pierderi, insolvente si zeci de mii de oameni ar intra in somaj", a afirmat Popescu.

In documentul Finantelor, redactat la momentul la care proiectul de reducere a TVA la paine pentru sase luni era anuntat de doua luni, se arata ca identificarea altor surse de venit care sa compenseze sumele neincasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesara pentru a mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale.

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la paine - un angajament politic al Guvernului USL - de la 24% la 9%, si impactul bugetar aferent, iar din analiza a rezultat ca o astfel de masura ar genera un impact bugetar negativ in trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) in 2013, 671,7 milioane lei in 2014, 707 milioane lei in 2015 si 742,1 milioane lei in 2016.

Datele Finantelor, chiar si calculate pentru un an intreg, sunt mai mari decat cele prezentate incepand cu acest an de premierul Victor Ponta si de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care sustineau ca efortul bugetar pe sase luni din acest an se ridica la 200 milioane lei, respectiv la 100 milioane lei.
Ministerul Finantelor arata astfel ca, desi "pentru anii urmatori" anului 2013 cel putin teoretic reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuarii semnificative a evaziunii fiscale, cresterii bazei de impozitare si, implicit, compensarii acestui impact negativ direct printr-o crestere a gradului de colectare a TVA, pe termen scurt insa, pentru a putea mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale, este necesara identificarea altor surse de venit.

"In aceste conditii, consideram ca masura de reducere a cotei de TVA aplicabila livrarilor de paine la aceasta data nu poate fi implementata decat in situatia identificarii unei alte surse de venit care sa compenseze acest efect bugetar negativ pe termen scurt. Avand in vedere impactul semnificativ negativ rezultat in urma analizei, coroborat cu constrangerile bugetare si acordurile cu institutiile financiare internationale, in prezent nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensarii sumelor neincasate ca urmare a reducerii cotei de TVA", se arata in document. Ministerul Finantelor mai arata ca aceasta problema ramane in atentie "in viitor".

Proiectul de buget pentru acest an a fost construit de Guvern pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, cu venituri de 46 miliarde euro si cheltuielile de 49 miliarde euro, rezultand o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB. In luna mai a anului trecut, imediat dupa preluarea guvernarii, premierul Victor Ponta declara ca reducerea TVA la produsele agricole, in cadrul unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente este restituita producatorului care vinde in mod legal, va fi cuprinsa cel tarziu in bugetul pentru 2013, deoarece scade evaziunea, producatorii agricoli sunt sprijiniti, iar pe termen mediu si lung cresc incasarile la buget.

Si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sustinea atunci ca proiectul bugetului pe 2013 va include cu siguranta o cota de TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata chiar din 2012. Florin Georgescu, ministru al Finantelor, se rezuma la a afirma ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna anului 2012.

Subiectul nu a putut fi insa transat in negocierile cu Fondul Monetar International (FMI), astfel ca masura nu a mai fost inclusa in proiectul de buget pentru acest an. Premierul si ministrul Agriculturii au abordat insa in continuare aceasta tema, in discursurile publice, iar la 28 ianuarie seful Guvernului a afirmat ca Guvernul ar putea reduce TVA la 9% pentru paine de la 1 iulie 2013, pentru un interval de sase luni, ca un proiect-pilot in care sa se constate daca veniturile bugetare cresc astfel incat sa acopere deficitul "de 200 milioane lei" generat de aceasta masura.

Cateva zile mai tarziu, la 1 februarie, ministrul Agriculturii afirma ca reducerea TVA la 9% pentru paine este un angajament politic care ar putea fi aplicat in 2013, in conditia in care efortul bugetar pe sase luni este "de 100 milioane lei". Potrivit premierului Ponta, reducerea TVA ar urma sa fie din nou discutata cu FMI la urmatoarea misiune la Bucuresti. Ideea reducerii TVA pentru alimentele de baza este mai veche, sustinuta si de fostele guverne, dar nu a fost niciodata pusa in aplicare.

 

Sursa foto: Mediafax Foto

Citeste si: Este oficial! A fost lansata masina care "consuma" 2 litri de Cola la 100 de km. GALERIE FOTO

Lovitura sub centura pentru Dacia. Nemtii umplu Europa cu masini intre 7.000 si 10.000 de euro

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
CRIZA IN CIPRU. Situatie disperata pentru oameni: nu mai au cu ce sa isi cumpere nici paine
CRIZA IN CIPRU. Situatie disperata pentru oameni: nu mai au cu ce sa isi cumpere nici paine

Este greu de imaginat ce se intampla acum in Cipru, o tara unde multi europeni bogati isi tin banii. Locuitorii nu mai au cu ce sa-si cumpere paine, iar printre ei sunt si zeci de mii de romani, care au cerut bani de acasa ca sa nu moara de foame.

Incercati sa mancati altfel o data pe saptamana. Consumati vegetale in detrimentul carnurilor
Incercati sa mancati altfel o data pe saptamana. Consumati vegetale in detrimentul carnurilor

Renuntati la carne pentru o zi? Atunci nu o inlocuiti cu grasimi hidrogenate de origine vegetala, paine in exces sau cartofi prajiti. Toate aceste produse sunt mai nocive decat o felie de carne preparata la cuptor.

Aninoasa, orasul unde oamenii si-au transformat frigiderele in sifoniere, pentru ca erau mereu goale
Aninoasa, orasul unde oamenii si-au transformat frigiderele in sifoniere, pentru ca erau mereu goale

Saracia, foamea si deznadejea domnesc la Aninoasa. Candva bogat, orasul de pe Valea Jiului a ajuns dupa inchiderea minelor o ruina in care locuitorii abia isi duc zilele. Din putinele magazine deschise isi cumpara o paine pe credit.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.