Românii au ieşit în stradă pentru greva globală împotriva schimbărilor climatice

×
Codul embed a fost copiat

Cel mai mare protest din istorie împotriva schimbărilor climatice are loc vineri, mai bine de 4.600 de manifestații fiind organizate în 139 de state. În România, demonstrații au loc în București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Târgu Jiu și Craiova.

UPDATE 19:00 Porniţi în marş de la Biblioteca Naţională până la Ministerului Mediului, sute de oameni din Capitală au cerut autorităţilor să se trezească până nu este prea târziu. Bucureştiul este al şaptelea cel mai poluat oraş din Europa.

Pentru măsuri împotriva schimbările climatice au ieşit pe străzi şi cei din Iaşi, cel mai poluat oraş din ţară, dar şi timişorenii.
România s-a alăturat astfel celui mai mare protest pentru protejarea mediului, inspirat de adolescentă suedeză Greta Thunberg.

UPDATE 16.30. Mai multe persoane s-au strâns în fața Bibliotecii Naționale din Capitală. Se pleaca imediat in marș către Ministerul Mediului. “Vrem aer curat, nu poluat”, ”Vrem schimbări politice, nu climatice”, “Trăim intr-o criza climatică” câteva mesaje din mesajele manifestamților.

Aproape 1.000 de persoane și-au anunțat prezența la Global Climate Strike numai în București.

Citește și
Taxi
Orasul din Romania care vrea sa introduca taxiuri electrice. Reactia soferilor
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Sub sloganul „Împreună suntem mai vocali!”, organizatorii îi îndeamnă pe oameni să vină de la ora 16.00, în fața Bibliotecii Naționale a României, pentru a participa la cea mai mare grevă climatică din istorie.

„Ne propunem un marș până la Ministerul Mediului, un minister pasiv în fața problemelor de mediu care pun în pericol viitorul nostru ca specie. Aduceți-vă prietenii, părinții și bunicii, pe orișicine vrea să lupte pentru viitorul său. Prezența noastră în spațiul public este vitală pentru a ne face mesajul auzit. Trebuie să ne implicăm în protejarea planetei, a casei noastre. Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai vocali!”, anunță organizatorii pe pagina de Facebook special creată pentru eveniment.

Aceștia atrag atenția că efectele schimbărilor climatice ne vor afecta pe toți: „Schimbările climatice și încălzirea globală sunt adevăruri demonstrate științific, ce trebuie să fie urgent tratate ca atare! Fenomene meteo extreme, topirea ghețarilor și diminuarea biodiversității sunt printre efectele deja vizibile ale acestei crize. Și tot ce va urma ne va afecta pe toți, fără excepție, dacă nu redresăm situația”.

Care sunt obiectivele protestului din Timișoara:

„Vrem sa atragem atentia iar si iar asupra problemei, sa facem trecatorii curiosi de problematica si sa-i determinam sa se implice activ in prevenirea incalzirii globale. Sa fim vizibili. Foarte sumar, cu cat interesul public creste vizibil pentru acest domeniu (energia verde, produse econome, bunuri alternative eco friendly, etc) cu atât mediul de afaceri privat va oferi mai mult din aceste alternative și va investi mai mult în această direcție. Politic, oamenii de la putere actioneaza in functie de dorinta publica (sau asa e ideal), iar asta inseamna ca trebuie sa fim vocali cu lucrurile care ne preocupa, cu lucrurile cu care vrem ca ei sa se ocupe. Sa învățăm alți oameni. Ca toate lucrurile astea să aibă efect, tot mai mulți oameni trebuie sa afle despre acest subiect, și asta vom face mâine! Vom stârni curiozitatea oamenilor, și le vom răspunde la întrebări. Vom informa în legătură cu problema, cauzele, și soluțiile care le sunt la îndemâna pentru a se implica activ în procesul de schimbare”.

În Cluj, organizatorii au pregătit o serie de ateliere educative si interactive, pentru înțelegerea crizei climatice și măsurile de luat la nivel individual, dar și colectiv.

„Luna iulie a fost cea mai călduroasă lună din an, iar incendiile majore au acaparat atenția întregii planete. Previziunile sunt sumbre - oceanul se încălzește, ghețarii se topesc, iar biodiversitatea e în constantă scădere. Totodată, climatologii avertizează că aceasta va fi epoca celei de-a șasea mari extincții. Toate acestea au devenit, în ultima vreme, lucruri pe care nu le mai putem nega și care trebuie să ne preocupe. Totuși, în plină campanie electorală acest subiect nu se află pe agenda politicienilor noștri”, atrag atenția și organizatorii protestului din Iași.

Iar cei din Târgu Jiu insistă„prezența noastră în spațiul public este vitală pentru a ne face mesajul auzit. Trebuie să ne implicăm în protejarea planetei, a casei noastre”.

„Aduceți-vă prietenii, părinții și bunicii, pe orișicine vrea să lupte pentru viitorul său!” – este apelul celor din Craiova.

Site-ul dexonline.ro este indisponibil până pe 21 septembrie 2019, ora 00:00

Și dexonline.ro atrage atenția asupra efectelor pe care le au schimbările climatice supra mediului și, implicit, asupra noastră. Site-ul explică în detaliu ce sunt aceste schimbări climatice și cum anume ne influențează existența.

„România este una dintre țările cele mai refractare din Uniunea Europeană în ce privește cauzele, gravitatea și soluțiile problemei schimbărilor climatice. Într-un raport al Comisiei Europene, doar 68% dintre români consideră schimbările climatice ca fiind „o problemă serioasă”, față de 74% media UE și, mai grav, în scădere cu 6% în doi ani.

În același timp, de 30 de ani politica românească se împarte între hoți și cei care încearcă să pună capăt hoției. Rămâne prea puțin loc pentru platforme politice mature și conectate la realitate. Astăzi niciunul dintre partidele mari nu ia în serios schimbările climatice. Toate își trec în program cuvinte-cheie ca „mediu”, „climă” sau „verde”, dar legile întârzie să apară.

Emisiile de CO2 ale României au crescut cu 6,8% în 2017 față de 2016, după câțiva ani de stagnare. Măsurile politice înțelepte ar putea rezolva problema, dar absența măsurilor ne dă semnalul (fals) că ne putem continua nederanjați traiul de până acum”, atrage atenția dexonline.ro.

Administratorii site-ului susțin că, dat fiind că majoritatea vizitatorilor sunt elevi și studenți, „ne simțim datori să participăm la această grevă, să ne închidem porțile pentru o zi și să lipim pe ele acest mesaj - Casa noastră arde”.

De la Londra la New York City şi de la Perth la Paris, activiştii climei vor participa, vineri, la o grevă globală, demonstraţiile fiind aşteptate să fie cele mai ample din istorie.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Proteste la nivel mondial. Sute de mii de oameni au cerut măsuri împotriva încălzirii globale
Proteste la nivel mondial. Sute de mii de oameni au cerut măsuri împotriva încălzirii globale

Sute de mii de oameni, din toată lumea şi din toate categoriile sociale şi profesionale, au ieşit vineri în stradă pentru a le solicita liderilor politici să ia de urgenţă măsuri concrete pentru a împiedica o "catastrofă de mediu", transmite Reuters.

Orasul din Romania care vrea sa introduca taxiuri electrice. Reactia soferilor
Orasul din Romania care vrea sa introduca taxiuri electrice. Reactia soferilor

În multe orașe tot mai sufocate de poluare, autoritățile îi încurajează pe taximetriști, care sunt mereu în trafic, să-și cumpere mașini electrice sau hibride.

Ce loc ocupă Bucureștiul în topul celor mai poluate oraşe din Europa
Ce loc ocupă Bucureștiul în topul celor mai poluate oraşe din Europa

Primăria Capitalei a precizat, joi, că Bucureştiul este pe locul 6 în topul celor mai poluate oraşe din Europa, de aceea sunt necesare măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului.

Moloz aruncat în râuri și lacuri. Șofer: ”Dacă am văzut mașinile că răstoarnă aici”
Moloz aruncat în râuri și lacuri. Șofer: ”Dacă am văzut mașinile că răstoarnă aici”

Românii continuă în ritm susţinut să demoleze clădiri vechi şi să construiască altele moderne, iar şantierele generează anual peste un milion de tone de moloz.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.