România s-a sufocat. La Timișoara s-a depășit recordul din 1938. În alte zone, furtunile au făcut dezastru

×
Codul embed a fost copiat

România s-a sufocat joi, la peste 30 de grade Celsius. Valul de căldură tropical a colorat harta țării în trei culori: roșu, portocaliu și galben.

Toată țară se află până vineri, sub amenințarea unor temperaturi extreme, care aduc un disconfort termic accentuat. În Timișoara, s-a depășit recodul de temperatura, pentru luna iunie - în vigoare din 1938.

Arșița, i-a dus pe mulți oameni în spital, pe șantiere s-a redus programul de lucru și unele orașe au fost pustii. Iar după căldura insuportabilă, în multe locuri au venit vijeliile, care au inundat case, au format viituri periculoase și au ucis animale prin gospodării.

Temperatura resimțită de 44 de grade

 

Cel mai fiebinte loc din România a fost Calafat - Dolj. La ora 14 temperatura resimțită a fost de 44 de grade Celsius.

Citește și
Coduri galbene, portocalii și roșii în toată țara. Furtuni, caniculă și disconfort termic accentuat
Coduri galbene, portocalii și roșii în toată țara. Furtuni, caniculă și disconfort termic accentuat
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

În orașul vecin - Bechet - cele 34 de grade înregistrate la stația meteo - au părut 43 pentru localnici. După-amiază, orașul părea părăsit.

În șapte județe din vest este cod roșu de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit accentuat. În Oltenia și Transilvania este cod portocaliu, iar în restul țării un cod galben a adus un val de aer cald periculos.

Cei mai în vârstă au fost primii care au avut de suferit. Pentru echipajele de urgență din Baia Mare a fost o zi de foc.

O femeie de 85 de ani avea nevoie de ajutor. Căzuse secerată de căldură în piață.

"E foarte cald în mijlocul zilei, bunica, nu-i bine să ieșiți. O să vă ducem la Urgență", au spus cei de pe echipajul ambulanței.

În Timișoara, a fost depășit recordul de temperatură - de 38, 6 grade Celsius - întregistrat în 1938. Acum s-au înregistrat 39.

În fața unei cișmele din oraș a fost toată ziua aglomerație. În autobuze și tramvaiele vechi, fără aer condiționat, unii nu au suportat căldura.

Într-o ambulanță se afla un bărbat în vârstă de 60 de ani, căruia i s-a făcut rău în autobuz, iar medicii au intervenit de urgență și i-au acordat primele îngrijiri medicale.

Ca să se ferească de cele 50 de grade înregistrate la nivelul solului, unii oameni au căutat răcoare în bisericii. Alții, în parcuri.

Pentru un bărbat, un tub de beton - a fost soluția să se ferească de soare.

În Alba Iulia, Crucea Roșie a înființat mai multe puncte de prim ajutor pentru cei care au suferit din cauza caniculei. 200 de persoane le-au cerut ajutor voluntarilor în orele fierbinți ale amiezii.

Și autoritățile din Oradea au instalat 3 containere în care oamenii să se răcorească.

Pe unele șantiere din oraș a fost redus programul de lucru. La fel și în Timiș. Oamenii spun că se descurcă bând multă apă și luând pauze des.

Aerul a fost sufocant și în Cluj-Napoca.

Alte zone din țară, lovite de furtuni

 

Însă, în alte locuri din țară, au fost ploi violente. Un bărbat a surprins momentul în care o viitură formată pe râul Geoagiu ajunge în dreptul unei localități din Alba.

În alt loc, râul care parcă fierbe a rupt un drum. Bucăți de asfalt de pe o distanță de 30 de metri s-au prăbușit în apă.

În Palanca - Bacău clopotele de la biserica au anunțat dezastrul. Viitura a adus pe drum bușteni și a inundat 90 de gospodării. Mai multe vaci au fost suprinse de torent.

Câțiva pui de pisica s-au refugiat în ultimul moment în podul casei, iar câteva mașini au fost îngropate în aluviuni.

Lucica Popovici, localnică: "Ne-au murit animalele. Nu putem să intrăm la ele. A intrat și în casă".

La Galați, codul roșu de vreme severă a început cu grindină. Un cuplu a fost surprins de ape în mijlocul șoselei. Într-o altă zonă, canalizarea a refulat și a inundat parcarea.

În total - în Galați - 30 de străzi au fost inundate și 140 de gospodării. Într-un restaurant din centrul orașului Galați, apa a refulat prin vasele din grupurile sanitare. Distrugeri sunt și la sediul unei firme.

Mai mult, vijelia a rupt mai mulți arbori. Unii au căzut peste mașini și le-au distrus. Dintr-un autoturism un șofer a filmat mai mulți oameni care stăteau la o terasă, în față unui birt, pe o stradă complet acoperită cu apă. Când s-au retras suvoiaele, în unele locuri, în asfalt au apărut gropi adânci. Apa s-a înfiltrat atât de mult încât toată partea asfaltată s-a scufundat pur și simplu, la mai bine de trei metri adâncime.

9 case și 30 de curți din trei comune din Harghita au fost inundate în urmă unui cod roșu de ploi. În Brașov, un arbore amenință să rupă un podet - pe râul Olt, iar pe malul unui râu din Buzău - trei vaci au rămas îngropate în nămol. Pomipierii le-au salvat cu ajutorul unui excavator.

Cum facem față caniculei

 

Iar în aceste zile de foc e bine să evităm expunerea la soare la amiază, să bem lichide și să avem grijă de copii și vârstnici. Așa ne recomandă ministerul Sănătății, în condițiile în care valul de caniculă acoperă toata țara. Pentru vineri sunt anunțate temperaturi și mai ridicate, de 37-39 de grade, inclusiv în Capitală.

La 33-34 de grade, câte au fost joi în Capitală, ne-am simțit afară ca într-o seră, pentru că temperatura resimțită din cauza umidității a trecut de 36 -38 de grade. Iar pentru vineri se anunță 37 de grade, iar disconfortul termic va fi foarte ridicat.

Și vineri, dar și sâmbătă va fi cod roșu de caniculă în mare parte din țară, temperaturi de 39-41 de grade vor fi în Caraș Severin Timiș, Bihor ori Maramureș - aici vor fi temperaturi record pentru această perioadă, iar cele resimțite vor fi cu mult peste 41-42 de grade. În restul țării, va fi cod portocaliu și galben de caniculă.

În acest context, ministerul Sănătății ne avertizează să nu stăm la soare între orele 11 și 18 și să folosim aerul condiționat corect: aparatul trebuie reglat doar cu 5 grade diferența față de temperatura de afară.

De asemenea, să nu folosim ventilatoarele dacă temperatura este mai mare de 32 de grade, să bem lichide la fiecare 15 minute, dar nu cafea, alcool și sucuri carbogazoase, să facem cât mai multe dușuri pe zi și să avem grijă de persoanele sensibile: copii, varstinici și persoane cu dizabilități.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Codul roșu de caniculă a pus ambulanțele în mișcare. Intervenții la oameni care leșină pe stradă
Codul roșu de caniculă a pus ambulanțele în mișcare. Intervenții la oameni care leșină pe stradă

Este apogeul codului roşu de caniculă din vestul țării, spun meteorologii, care anunță că pot fi chiar şi 41 de grade la umbră, plus disconfort termic accentuat.

Coduri galbene, portocalii și roșii în toată țara. Furtuni, caniculă și disconfort termic accentuat
Coduri galbene, portocalii și roșii în toată țara. Furtuni, caniculă și disconfort termic accentuat

Meteorologii au actualizat avertizările transmise, până joi seara urmând să fie Cod galben de furtuni în zonele de munte, în Dobrogea, Moldova şi Muntenia.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.