Romania plateste in noiembrie prima rata pentru rachetele Patriot dupa ce trece prin Parlament o lege speciala

sistem patriot
Getty

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat miercuri, referitor la achizitia rachetelor Patriot, ca va exista un acord intre Guvernul Romaniei si cel al SUA, fiind necesar totodata sa se adopte o lege speciala in Parlament.

„Aceste achizitii se fac in interesul asigurarii nevoii de securitate a Romaniei, dar si respectarii angajamentelor guvernamentale asumate in relatia cu structurile NATO. Vom urmari achizitia unor echipamente moderne, care sa satisfaca pe deplin nevoile de securitate. Programul este inca in stadiul de analiza si la momentul cand vom avea toate detaliile o sa le aducem la cunostinta public. Programul Patriot are si o componenta de comuniune a tuturor tarilor implicate si suntem interesati pentru dezvoltarea in Romania a unor facilitati de productie a unor componente ale acestui sistem atat pentru nevoile noastre, cat si pentru export, insa suntem prea devreme pentru a intra in detalii”, a spus ministrul Apararii, relateaza news.ro.

Adrian Tutuianu a explicat ca este necesara achizitia sistemului de rachete Patriot, in conditiile in care rachetele sol-aer aflate in prezent in dotarea Romaniei sunt in mare parte depasite fizic si moral.

„De ce aceasta optiune? Riscurile si amenintarile in spatiul aerian al Romaniei ne determina sa procedam la o inzestrare corespunzatoare. Sistemele de rachete sol-aer aflate in prezent in dotarea Romaniei cu bataie mica si medie sunt in mare parte depasite fizic si moral, cea mai mare parte dintre ele sunt de productie sovietica si resursele de functionare tehnica sunt spre limita maxima, cu posibilitati reduse si nesustenabile de modernizare. Optiunea cea mai potrivita a fost identificata in sistemul Patriot in cea mai moderna configuratie, afirmatiile care se fac nu sunt corecte. Luam cea mai moderna configuratie PAC 3 Plus, cu o perioada estimata de utilizare in serviciu de 30 de ani”, a explicat el.

Ministrul a sustinut ca „Romania se alatura in acest fel altor cinci tari NATO care detin sisteme Patriot - SUA, Germania, Spania, Grecia si Olanda - si intr-un efort comun menit sa imbunatateasca securitatea europeana”. Tutuianu a mai spus ca in luna noiembrie se va efectua prima plata in contul achizitiei rachetelor Patriot.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis a cucerit Facebook-ul cu aparitia de la Baza Militara Kogalniceanu. Reactia Primei Doamne la pozele presedintelui
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

„Avem aprobarea Departamentului de stat, suntem intr-o faza intermediara. Este nevoie de aprobarea Congresului SUA. Este nevoie ca echipele tehnice sa detalieze exact ce se cumpara. Va fi un acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul SUA. Vom promova o lege speciala in Parlament pentru achizitia acestui sistem si apreciem ca, daca lucrurile merg asa cum sunt planificate undeva la sfarsitul lunii octombrie, sa putem sa avem un rezultat final pe care sa-l comunicam opiniei publice. Legat de buget estimam ca am putea in luna noiembrie sa facem o plata in contul acestei achizitii necesare inzestrarii militare”, a completat ministrul Apararii.

Intrebat cand ar putea ajunge in Romania rachetele Patriot, ministrul Apararii a afirmat: „Un prim sistem anul viitor, mai departe contractul va avea o esalonare in timp si pe partea de intrari de componente, si pe partea financiara. Mai departe implica negocieri, acestea se pot face dupa ce Congresul SUA aproba acest transfer. Noi am estimat luna octombrie pentru ca am luat in calcul termenele prevazute de legislatia din SUA, si cat ne e noua necesar sa pregatim proiectul de lege. Textul e gata, apoi Camera Deputatilor, Senat, promulgare, de acolo sa ajungem la semnare si o plata in acest an”.

Intrebat in continuare daca a spus cu subiect si predicat ca vom cumpara rachete Patriot, in conditiile in care este primul oficial al statului care anunta asa ceva, ministrul a raspuns afirmativ. „Demersul de a obtine un accept de la Departamentul de stat este al Ministerului Apararii. Aprobarea primita de la Departamentul de Stat ne-a fost comunicata. Am facut evaluarile necesare si tinem cont de toate lucrurile care urmaresc mai mult securitate nationala. Nu suntem la faza unor negocieri de detaliu pe conditiile de natura financiara si conditiile legate de capabilitatile tehnice complete”, a explicat el.

Chestionat daca nu are in vedere o alta oferta si daca isi canalizeaza energiile pentru Patriot, Adrian Tutuianu a raspuns scurt: „Corect”.

Achizitia de rachete Patriot va oferi protectie in cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru Romania, ci indirect va contribui si la apararea tarilor vecine si a intregii Aliante Nord-Atlantice, a declarat ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, intr-un interviu pentru TVR. Intrebat ”daca exista vreun risc ca acest lucru sa creasca tensiunile cu Rusia”, diplomatul american a spus ca ”nu exista absolut niciun motiv ca acest lucru sa se intample”, intrucat capacitatile pe care Romania le achizitioneaza sunt ”strict defensive”.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, in 15 iulie, ca achizitionarea rachetelor Patriot se face pentru ca Romania sa aiba o armata dotata mai bine si mai eficient, in scop defensiv, si pentru a garanta securitatea romanilor. "Trebuie sa vedem pentru ce se fac aceste achizitii, noi nu ne pregatim sa atacam pe nimeni. Noi ne pregatim sa fim mai bine dotati, ca armata noastra sa beneficieze de dotari moderne, eficiente, (...) pentru a garanta securitatea romanilor", a spus Iohannis, la Cincu.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Rachetele Patriot nu ofera protectie doar pentru Romania". Ce riscuri sunt sa creasca tensiunile dintre Romania si Rusia

Achizitia de rachete Patriot va oferi protectie in cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru Romania, ci indirect va contribui si la apararea tarilor vecine si a intregii Aliante Nord-Atlantice, a declarat ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm.

Iohannis a cucerit Facebook-ul cu aparitia de la Baza Militara Kogalniceanu. Reactia Primei Doamne la pozele presedintelui
Iohannis a cucerit Facebook-ul cu aparitia de la Baza Militara Kogalniceanu. Reactia Primei Doamne la pozele presedintelui

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Baza Militara Mihail Kogalniceanu, intrebat daca armata va cumpara rachete Patriot, ca ”este o chestiune un pic mai greu de discutat in fata publicului general.

Romania s-ar putea dota cu rachete Patriot, care sa apere atat tara noastra, cat si Europa de Est.
Romania s-ar putea dota cu rachete Patriot, care sa apere atat tara noastra, cat si Europa de Est. "E un contract foarte bun"

Daca parlamentul aproba in aceasta toamna, Romania ar putea sa devina a 15-a tara din lume a carei aparare aeriana este asigurata de sistemul american anti-racheta Patriot.

Romania, cu un pas mai aproape de cumpararea sistemului american de rachete Patriot. Mesajul transmis de la Pentagon
Romania, cu un pas mai aproape de cumpararea sistemului american de rachete Patriot. Mesajul transmis de la Pentagon

Potrivit Pentagonului, Departamentul de Stat si-a dat acordul pentru posibila vanzare a rachetelor catre tara noastra, iar Congresul a fost notificat.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.