Romania, in pericol sa plateasca o suma imensa din cauza conditiilor din inchisori. Guvernul a cerut CEDO sa amane decizia

Ultimul update: Vineri 04 Martie 2016 07:06
Data publicarii: Marti 01 Martie 2016 15:24
Categorie: Actualitate
Raluca Pruna, Agerpres

 Guvernul a aprobat un memorandum prin care solicita CEDO amanarea luarii unei decizii pilot privind Romania pe subiectul conditiilor din penitenciare, iar la nivelul Ministerului Justitiei se are in vedere un plan de masuri pe termen scurt si mediu.

 "Guvernul a adoptat in luna ianuarie un memorandum prin care a solicitat CEDO sa amane putin luarea unei decizii pilot, pentru ca aceasta ar insemna un cost foarte mare pentru statul roman. Romania nu ar fi prima tara membra a Consiliului impotriva careia s-ar putea pronunta o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian sa plateasca opt euro pe zi pentru fiecare zi de detentie pentru toate persoanele aflate in condamnare, de la data la care au intrat in condamnare si, inclusiv, retroactiv. Asta inseamna ca statul italian plateste 78 de milioane de euro pe an. Pentru Romania, si daca nu vor fi opt euro pe zi, si daca spunem patru euro pe zi, din calculele pe care noi le-am facut, in functie de populatia aflata in detentie, in jur de 28.000 de persoane, in functie de pedepsele pe care le au de executat, estimarile noastre sunt ca tot cam asa - in jur de 80 de milioane de euro ar avea statul roman de platit", a spus Raluca Pruna, la discutiile din Comisia de abuzuri si petitii din Camera Deputatilor.

Ministrul Justitiei a adaugat ca in memorandum s-a cerut CEDO ingaduinta amanarii pe termen limitat a unei decizii pilot in cazul Romaniei.

"Ne-am adresat Curtii, cerand ingaduinta sa nu se pronunte inca o decizie pilot, timp in care, in opt saptamani, vom trimite un calendar cu masuri exacte, masuri la care ne putem angaja pentru imbunatatirea situatiei la nivelul penitenciarelor din Romania", a precizat Raluca Pruna.

Ea a mentionat, printre masurile pe termen scurt avute in vedere, o mai buna actiune manageriala la nivel de penitenciar care sa prevada si gasirea de solutii prin care condamnatii sa poata munci pe perioada detentiei si astfel sa isi asigure o serie de beneficii ce decurg de aici.

Gruia Stoica, condamnat DEFINITIV la 2 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare. Pedeapsa e mai blanda decat cea initiala

Ministrul Pruna a subliniat, totodata, si importanta sistemului de probatiune si consolidarea acestuia inclusiv prin suplimentarea posturilor de consilieri de probatiune.

''Noi credem ca suplimentarea numarului de posturi la probatiune, care ar permite si judecatorilor din aceasta tara ca, in conditii de siguranta, sa trimita persoanele condamnate sub controlul unui consilier de probatiune in loc sa le trimitem intr-un regim penitenciar, care mai are multe de facut - credem ca asta ar rezolva pe termen scurt si mediu problema", a declarat ea.

In opinia acesteia, solutia pe termen lung ar fi refacerea infrastructurii penitenciare si construirea de noi inchisori.

"Insa cred ca suntem cu totii de acord ca aceasta este o masura pe termen lung, desi, daca am avea astazi un miliard de euro, probabil ca nu o sa avem cele doua penitenciare mai devreme de sapte ani si, chiar daca le-am construi, aceste doua penitenciare ar insemna 2.000 de locuri. Noi avem un deficit in jur de aproape 9.000 de locuri, deci noua ne trebuie noua penitenciare. Aceasta este o solutie pe termen lung. Exista o strategie a sistemului penitenciar data printr-o HG prin care Guvernul Romaniei, acum un an si jumatate, s-a obligat sa construiasca doua penitenciare, deci acesta este lucrul la care Romania, ca stat, prin Guvernul ei, s-a obligat", a aratat Pruna.

Ministrul Justitiei a mentionat ca in prezent penitenciarele din Romania sunt supraaglomerate. Pruna a adaugat ca dovada stau numeroasele decizii indreptate impotriva Romaniei la CEDO - 75 -, urmare a plangerilor formulate in ceea ce priveste conditiile din penitenciare, si cei aproximativ 460.000 de euro platiti de tara noastra celor care s-au adresat Curtii - reprezentand o suma dubla fata de 2014.

Raluca Pruna, Agerpres Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Deputatul PSD Marian Neacsu, condamnat definitiv la 6 luni inchisoare cu suspendare dupa ce si-a angajat nelegal fiica

Deputatul PSD Marian Neacsu, condamnat definitiv la 6 luni inchisoare cu suspendare dupa ce si-a angajat nelegal fiica

Gruia Stoica, condamnat DEFINITIV la 2 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare. Pedeapsa e mai blanda decat cea initiala

Gruia Stoica, condamnat DEFINITIV la 2 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare. Pedeapsa e mai blanda decat cea initiala

Fostul manager al Alexandrei Stan, condamnat la 7 luni de inchisoare. Motivul pentru care nu va sta nicio zi dupa gratii

Fostul manager al Alexandrei Stan, condamnat la 7 luni de inchisoare. Motivul pentru care nu va sta nicio zi dupa gratii

stela popescu

Trupul neînsufleţit al actriței Stela Popescu, depus la capela Mănăstirii Cernica

Andreea Marin, despre ultima apariție a Stelei Popescu: ”Nu suntem doctori”

Carne expirată de 3 ani descoperită la un magazin din Capitală. Marfa, depozitată în spații insalubre

Soluția comercianților pentru a vinde în continuare citrice tratate cu pesticid periculos

Românca abuzată timp de 10 ani în Italia a vorbit cu mama ei. Primele cuvinte pe care i le-a spus

Kovesi, interviu pentru Euronews: ”Atacuri de necrezut” încearcă să deraieze campania anticorupţie. AUDIO

Liviu Dragnea

Dragnea află săptămâna viitoare dacă scapă de sechestrul pe avere

Papa Francisc, membru de onoare al Academiei Române

Două minore din Sighișoara dispărute de 3 zile. Cu cine s-ar fi împrietenit, recent, pe Facebook

Oana Pellea, despre ultima apariție a Stelei Popescu: ”Nimeni din sală nu a înţeles că începuse să moară în faţa lor”

Filmul ultimelor zile din viaţa Stelei Popescu. Cum şi când a murit de fapt actrița

Românca sechestrată și violată în Italia, sub supravegherea medicilor. Copiii, internați într-un centru specializat