Romania a invins lejer Croatia si s-a calificat in grupele principale la Campionatul European de handbal

handbal

Victorie fara emotii si calificare lejera in grupele principale de la EURO 2016 pentru Romania dupa 31-26 cu Croatia.

URMARITI AICI ROMANIA - CROATIA LIVE TEXT 

Nationala feminina de handbal a Romaniei a obtinut o victorie categorica in duelul cu Croatia de la Campionatul European. S-a impus cu scorul de 31-26 si a obtinut asadar calificarea in grupele principale de la turneul final. Romania a inceput disputa cu Croatia tot cu Denisa Dedu in poarta, dupa ce aceasta a avut o prestatie de exceptie in victoria impotriva campioanei olimpice, Rusia (22 de interventii).

In tribune, fanii tricolori s-au animat imediat dupa intonarea imnurilor, plini de incredere in capacitatile favoritelor de a trece de adversara pentru calificarea in grupa principala II. Cristina Neagu a deschis scorul cu o aruncare de pe inter dreapta, Romania avand-o pe Szucs eliminata, dar Croatia a ripostat chiar la urmatorul atac, 1-1. Trei minute mai tarziu, Croatia a preluat conducerea, desi era in inferioritate, 2-3, echilibrul fiind readus de Manea.

Apararea Romaniei nu era insa la fel de agresiva ca in partida cu Rusia, iar Croatia a profitat de fiecare culoar, reusind sa se distanteze la trei goluri, 3-6 (min. 9), astfel ca Ambros Martin a cerut time-out, vorbindu-le jucatoarelor chiar depsre problemele din aparare. ”Fetelor, nu avem ritm, haideti sa tragem un pic de noi”, a spus si capitanul Cristina Neagu, iar strigatul echipei nu a mai fost ca la Mondiale, ”Pentru cine luptam noi? Pentru noi”, ci ”Romania”.

Citește și
Ramona Farcau
"Vreti medalii, dar ne tratati ca pe niste sclavi. Respectati-ne!" Mesajul dur al unei handbaliste catre autoritati
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Au urmat cinci goluri consecutive ale tricolorelor, Buceschi, Manea si Neagu de trei ori, 8-6 (min. 16), iar Croatia a dat primele semne de neputinta in fata unei echipe a Romaniei care s-a asezat mult mai bine in aparare, iar in ofensiva nu a iertat nimic. Penezici a marcat abia dupa 9 minute pentru echipa sa (8-7), fiind cea mai incomoda adversara, dar pana la pauza tot tricolorele au dominat partida, 11-8 (min. 22) si 13-11 (min. 26). Dupa 30 de minute, scor 15-13.

La reluare, in poarta a intrat Paula Ungureanu, iar primul atac a apartinut Romaniei, insa Buceschi a ratat de la 7 metri. Neagu si Udristoiu s-au ”revansat”, 17-13 (min 35), obligand Croatia sa intre la time-out. Apararea a mers bine pentru fetele lui Ambros Martin, care au recuperat astfel mingi pretioase si le-au transformat in goluri dupa doar cateva pase (19-14, min. 38), Neagu fiind imposibil de oprit de defensiva croata.

Ritmul de joc al Romaniei a mai scazut spre mijlocul reprizei secunde (21-19, min. 44), dar fetele nu au cedat nicio clipa in pofida inversunarii adverse, 26-19 (min. 51) si 29-22 (min. 54), trecandu-si in cont poate cea mai pretioasa victorie din grupa, cea care le-a adus calificarea in grupa principala II. Cristina Neagu a fost, vineri seara, nu doar capitanul care si-a asumat rolul suta la suta, principala marcatoare si MVP-ul partidei, ci motorul intregului angrenaj, pasele sale decisive punand in valoare toate coechipierele si acordand incredere maxima jocului Romaniei.

Marcatoarele Romaniei au fost Neagu 10 goluri, Buceschi 7, Udristoiu 4, Manea 3, Iuganu 2, Zamfir 2, Chiper 2, Zamfirescu 1, iar pentru Croatia s-au remarcat Penezici 8 si Marici 7 reusite.
Ultimul meci din grupa D va avea loc vineri seara, de la ora 21.45, intre Norvegia si Rusia, dar rezultatul nu mai poate afecta calificarea Romaniei in grupa II, in care tricolorele vor porni cu 2 puncte obtinute in victoria cu Rusia din etapa a II-a. Norvegia, Romania si Rusia sunt echipele calificate mai departe din grupa D, Croatia (0 puncte) fiind eliminata din competitie.

In grupa D, Romania a obtinut urmatoarele rezultate: 21-23 (11-13) cu Norvegia, 22-17 (11-9) cu Rusia si 31-26 (15-13) cu Croatia, iar tricolorele incheie cu 4 puncte in clasament. Grupa principala I (se va juca la Goteborg) este formata din echipele Suedia si Serbia, ambele pornind cu 3 puncte in clasament, Germania, Franta si Olanda, cate 2, Spania 0.

Prima etapa din grupa I programeaza meciuri sambata, intre Serbia – Germania, Suedia – Olanda si Spania – Franta. Ultimele partide au loc in 14 decembrie, iar in urma acestora primele doua clasate se vor califica in semifinale, iar echipa de pe locul 3 va juca pentru clasarea finala pe locurile 5-6 cu formatia de pe aceeasi pozitie din grupa II.


Semifinalele si meciul pentru locurile 5-6 vor avea loc in 16 decembrie, iar finalele in 18 decembrie. Echipa Romaniei participa pentru a 11-a oara la un turneu final de Campionat European, din 12 editii care au avut loc, incepand cu 1994, singura data cand nu a fost prezenta fiind in 2006. Tricolorele au obtinut in acesti ani o singura medalie, bronzul, in 2010, cu Radu Voina pe banca tehnica, celelalte clasari fiind urmatoarele: 1994 (locul 10), 1996 (5), 1998 (11), 2000 (4), 2002 (7), 2004 (7), 2008 (5), 2012 (10) si 2014 (9).

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Romania - Rusia 22-17. Victorie de exceptie contra campioanei olimpice la Campionatul European. Primele reactii dupa meci
Romania - Rusia 22-17. Victorie de exceptie contra campioanei olimpice la Campionatul European. Primele reactii dupa meci

Nationala feminina de handbal a Romaniei a obtinut o victorie de senzatie in fata echipei Rusiei, campioana olimpica en titre, cu scorul de 22-17 (11-9), miercuri seara, la Helsingborg, in Grupa D a Campionatului European - EURO 2016 din Suedia.

"Vreti medalii, dar ne tratati ca pe niste sclavi. Respectati-ne!" Mesajul dur al unei handbaliste catre autoritati

Fosta golghetera la Olimpiada de la Beijing, handbalista Ramona Farcau a lansat un mesaj dur la adresa autoritatilor.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.