Presedintele Iohannis regreta ca romanii din diaspora nu vor sa se intoarca in tara. Coruptia, principala lor nemultumire

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca a constatat cu regret ca putini romani din strainatate au planuri de intoarcere in tara.

Seful statului considera ca diaspora romaneasca poate fi o oportunitate, motiv pentru care a propus un parteneriat pentru transformarea Romaniei intr-un stat prosper si puternic.

Aproape 7 din 10 romani planuiesc sa revina acasa. Asta arata studiul "Romanii din Diaspora" facut de Open I Research pentru Organizatia Romanian Business Leaders. Peste cat timp s-ar intoarce? In mai putin de un an spun 19%, peste 2-3 ani - 20 de procente, iar 46% nu pot estima. Principalul motiv pentru care s-ar intoarce acasa este lipsa celor dragi - 58%. 30% vor sa-si petreaca batranetile aici, dupa ce ies la pensie in strainatate. Evolutia recenta a Romaniei e importanta pentru 16% dintre cei chestionati.

Hai sa vedem si de ce NU s-ar intoarce acasa? Ii opreste Coruptia de la noi pe 83%. Nivelul de trai scazut e pe doi in topul barierelor, iar mentalitatea romanilor pe trei. Lipsa locurilor de munca in Romania sau siguranta din strainatate - sunt exprimate in aproximativ 50% din raspunsuri. Iata ce le-au propus presedintele si premierul"

"chiar astazi de dimineata am citit un email, intamplator sau nu, de la un tanar din Belgia care imi spunea ca nu nivelul de salarizare este neaparat cel care ii tine in afara //cea mai mare teama este calitatea unor servicii publice in Romania”, afirma premierul Dacian Ciolos.

Citește și
protest Iohannis - Agerpres
Protest in Piata Universitatii, dupa declaratiile lui Iohannis despre unirea cu R. Moldova. "Daca taceai, filozof ramaneai"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Premierul a anuntat infiintarea unei agentii de Investitii, care ar trebui sa-i transforme pe romanii din dispora in promotori ai economiei noastre peste hotare. Dar si sa-i faca pe cei din tara sa investeasca acolo. Daca vor sa revina acasa si sa investeasca in agricultura, Guvernul le pregateste fonduri europene dedicate. Ciolos a promis servicii consulare mai putin birocratice, precum si burse pentru copiii lor, daca acestia vor sa studieze in Romania.

 

"Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezinta plecarea romanilor in strainatate. Intr-o alta abordare, insa, putem sa vedem si oportunitatea oferita de prezenta unei diaspore puternice peste hotare. Bine angrenata de un stat atent, aceasta poate deveni o importanta resursa pentru dezvoltarea si modernizarea Romaniei, un adevarat capital care poate fi valorificat. Statul roman trebuie sa-i serveasca deopotriva pe toti romanii, din interiorul si din afara granitelor", a spus Iohannis, marti, la dezbaterea "Diaspora romaneasca - vector de dezvoltare", conform Agerpres.

 

El a adaugat ca un nou cadru, in care atentia fata de diaspora sa devina o prioritate nationala, va trebui transpus in politici publice, programe si proiecte.

"Romanii de peste hotare acumuleaza experienta, poseda expertiza, capata deprinderi si isi construiesc retele de contact pe care nu le-ar fi avut in tara. Acestea reprezinta un capital pretios, ce poate fi valorificat in mod inteligent. Fie ca vorbim de specialisti demni de Premiul Nobel, de romani care exceleaza in profesiile lor si in activitatile lor, care muncesc cu onestitate, romanii din strainatate au ceva util de oferittarii. Ei vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar si 'civic', avand experienta de a trai in democratii consolidate, cu sisteme eficiente in serviciul public", a declarat seful statului.

El a subliniat ca numarul romanilor care se va intoarce in tara va creste pe masura ce abordarea statului se va schimba in cazul lor.

"A doua constatare, pe care o fac cu regret, este ca prea putini romani au planuri concrete de intoarcere in tara. Sunt convins ca numarul lor va creste pe masura ce se schimba abordarea statului fata de cetatenii sai, dar expertiza lor poate fi valorificata si pusa in slujba dezvoltarii Romaniei chiar de acolo unde traiesc ei acum", a afirmat Iohannis.

Seful statului a propus gandirea unor modalitati in care pot fi pusi in contact specialistii romani din strainatate cu cei ramasi in tara pentru conectarea proiectelor antreprenoriale sau de cercetare, prin care se poate facilita accesul la resurse si crea punti de legatura cu institutiile publice.

"Putem valorifica ingeniozitatea si creativitatea romaneasca si beneficia cu totii de transferul de idei si de proiecte in ambele directii, din strainatate catre Romania si invers", a spus el.

Presedintele Iohannis a indicat ca pentru a raspunde asteptarilor romanilor de a se conecta cutara si de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cat mai multe instrumente online - de la informatii disponibile in retea la cursuri si programe educationale si antreprenoriale sau incubatoare virtuale.

"Romania nu isi permite sa iroseasca pretiosul capital uman pe care il reprezinta concetatenii nostri din afara granitelor. Ei sunt nu doar ambasadorii sufletului romanesc si purtatorii de mesaj ai culturii si obiceiurilor noastre, ci au demonstrat si spirit antreprenorial prin insusi destinul pe care l-au ales. Ei sunt surse de proiecte si investitii, de cercetare sau de schimburi artistice si culturale. Pe scurt, sunt vectori de dezvoltare si modernizare pentru tara", a adaugat seful statului.

Banii trimisi anual acasa, potrivit presedintelui, fac din romanii de peste hotare un "adevarat investitor si genereaza o parte importanta din cresterea economica".

"Avem datoria sa le oferim mai mult, si anume oportunitati concrete pentru a-i atrage sa-si investeasca productiv talentul si resursele inapoi acasa", a sustinut Iohannis.

Seful statului a precizat ca romanii de peste hotare sunt "importanti factori de influenta intarile gazda".

"Proiectia Romaniei in lume depinde in mare masura de prezenta, vorbele si actiunile fiecaruia dintre ei. In acest fel, se creeaza o impresie mai vie si mai durabila despre Romania decat prin orice alt instrument de comunicare elaborat de stat. Imaginea Romaniei in lume nu vine doar din realitatea de pe teren, de aici dintara, ci si din cum este ea tradusa de fiecare dintre cei plecati. In acest sens, doresc sa salut efortul oamenilor de afaceri care, in mod voluntar, s-au mobilizat, cutreierand diaspora, pentru a prezenta oportunitatile disponibile in Romania", a declarat el.

Seful statului a anuntat ca Guvernul va propune o foaie de parcurs care sa reflecte importanta strategica acordata diasporei si a remarcat "atentia purtata" informarii cetatenilor despre votul prin corespondenta.

"Stiu ca sunt cateva initiative ce se pregatesc deja si, la coagularea lor, le voi supune discutiei cu insisi beneficiarii lor, romanii care traiesc astazi peste hotare. Astfel, Consiliul Consultativ promis Diasporei va face un prim pas pentru a-si indeplini misiunea", a aratat el.

Iohannis isi doreste ca prezenta romanilor peste hotare sa fie o chestiune de alegere, nu una de necesitate, context in care a propus realizarea unui parteneriat cu acestia.

"Propun romanilor din afara granitelor un parteneriat bazat pe incredere si scop comun: transformarea Romaniei intr-un stat prosper si puternic", a mai declarat el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Klaus Iohannis, primul discurs in fata Parlamentului din 2016.
Klaus Iohannis, primul discurs in fata Parlamentului din 2016. "Nu voi fi un simplu spectator"

Presedintele Klaus Iohannis va adresa luni, in plenul Parlamentului, un mesaj pe teme de politica interna.

Protest in Piata Universitatii, dupa declaratiile lui Iohannis despre unirea cu R. Moldova.
Protest in Piata Universitatii, dupa declaratiile lui Iohannis despre unirea cu R. Moldova. "Daca taceai, filozof ramaneai"

Cateva zeci de persoane au protestat sambata seara, in Piata Universitatii, fata de pozitia exprimata de presedintele Klaus Iohannis in ceea ce priveste unirea cu Republica Moldova.

Iohannis, dupa summit:
Iohannis, dupa summit: "Romania este parte la solutia in cazul crizei imigrantilor". Ce spune despre spatiul Schengen

Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata ca Romania este parte la solutia in cazul crizei migratiei, punctand ca la reuniunea Consiliului European a pledat pentru mentinerea spatiului Schengen.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.