Reactia urmasilor detinutilor politici dupa aflarea sentinei lui Visinescu: Poate va medita in celula si va cere iertare

Ultimul update: Sambata 13 Februarie 2016 07:03
Data publicarii: Miercuri 10 Februarie 2016 12:51
Categorie: Actualitate
Alexandru Visinescu

Anca Cernea, fiica fostului detinut politic Ioan Barbus, a declarat miercuri ca nu doreste ca tortionarul Alexandru Visinescu sa sufere in inchisoare si spera ca acesta sa mediteze in celula si poate va cere iertare pentru ceea ce a facut.

"Noi nu ne dorim sa sufere Visinescu. Daca vrea Dumnezeu, poate acolo in celula o sa mediteze si poate cere iertare, macar asa in secret in sufletul lui si se mantuieste. Ideea este ca in fata societatii romanesti sa fie puse clar niste delimitari, cine sunt modelele si cine sunt criminalii", a declarat Cernea, imediat dupa ce judecatorii de la instanta suprema l-au condamnat definitiv pe Alexandru Visinescu la 20 de ani inchisoare.

Anca Cernea a precizat ca a fost socata de faptul ca unul dintre cei trei judecatori a considerat ca Visinescu nu ar trebui condamnat, pe motiv ca faptele de care este acuzat s-au prescris."Pentru noi conteaza mult mai mult faptul ca crimele lui Visinescu au fost definite drept crime de catre instanta suprema. Ce este socant pentru noi este opinia separata. Nu m-am asteptat ca o astfel de mentalitate sa fie inca prezenta in justitia romana. Din fericire, opinia separata a fost minoritara. Visinescu nu a fost chiar ca un gardian obisnuit. El are o anumita reprezentativitate pentru acel regim criminal si este foarte importanta condamnarea lui, nu pentru anii de puscarie efectiv. Faptul ca el a cerut sa i se mentina gradele militare arata ca el nu a inteles nimic din partea morala, asta e cel mai dureros. Asta este tragedia lui", a mai spus Anca Cernea.

Fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 20 de ani de inchisoare pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici.Instanta suprema a respins atat apelurile declarate de Alexandru Visinescu, de cele trei parti civile - Nicoleta Eremia, Elena Iacob si Anca Cernea, cat si de partile responsabile civilmente - Ministerul de Interne, ANP si statul roman prin Ministerul Finantelor Publice, fiind mentinuta condamnarea data in iulie 2015 de Curtea de Apel Bucuresti.

Judecatorii au dispus degradarea militara a lui Alexandru Visinescu, acesta avand de platit, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si ANP, despagubiri de 300.000 euro catre trei parti civile, urmasi ai detinutilor inchisi la Ramnicu Sarat: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro si Anca Cernea - 150.000 euro.

Visinescu si-ar putea petrece restul vietii dupa gratii. Cum au reactionat rudele victimelor la pedeapsa primita de tortionar

Unul dintre cei trei judecatori ai completului a facut opinie separata, in sensul admiterii apelului declarat de Alexandru Visinescu si incetarii procesului penal in cazul acestuia, ca urmare a prescrierii faptelor.Procurorii sustin ca, in perioada 1956 - 1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii politici incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate.

 

Alexandru Visinescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Tortionarul Visinescu, condamnat definitiv la inchisoare cu executare. Unde si-ar putea ispasi pedeapsa

Tortionarul Visinescu, condamnat definitiv la inchisoare cu executare. Unde si-ar putea ispasi pedeapsa

accident Timisoara

Accident grav la Timişoara, din cauza unui şofer de 70 de ani

SRI a transmis comunicări oficiale despre alegerile din 2009, arhiva SIPA și declarațiile lui Dragomir

Poluarea omoară mai mulți oameni decât războiul sau foametea. 11,8 % din români sunt victime

Bucureştenii vor primi permisele de conducere prin poştă

40.000 de lei, pentru instalarea de camere de supraveghere într-un parc pustiu

CCR: Nu există nicio diferență între partenerii căsătoriți și cei aflați într-o uniune consensuală

Rosii

Românii vor putea consuma roșii cultivate în țară, de Crăciun

Scandal la Academia de Poliție: acuzații privind note modificate și titulaturi date cu dedicație

Cursă ilegală de mașini, încheiată dramatic, în Mamaia

Momente dificile pentru familia unei învățătoare, după ce a rămas fără locuință

Șofer sârb, care transporta 600 de baxuri de țigări, reținut de polițiști

Românul care a jefuit peste 1000 de case a fost condamnat definitiv