Reactia Romaniei dupa ce Porosenko a anuntat invazia Rusiei. Corlatean: "Suntem extrem de ingrijorati"

Titus Corlatean

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca s-ar impune convocarea CSAT in contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a subliniat ca acesta este atributul presedintelui.

Intrebat daca se impune convocarea CSAT in urma evenimentelor din estul Ucrainei, Titus Corlatean a precizat ca, desi nu este un risc de securitate direct la adresa Romaniei, "s-ar impune" o convocare a CSAT.

"E atributul presedintelui, e cazul sa anunte Presedintia", a mai spus Corlatean.

Traian Basescu: "Situatia este ingrijoratoare"

Presedintele Traian Basescu a primit-o joi, la Palatul Cotroceni, pe Catherine Ashton, Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate, cei doi analizand situatia de securitate din estul Ucrainei pe care o considera a se mentine extrem de ingrijoratoare.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu si Catherine Ashton au analizat situatia de securitate din estul Ucrainei, pe care o considera a se mentine extrem de ingrijoratoare.

Citește și
Cover Ucraina
Porosenko s-a razgandit: "Situatia este dificila, dar sub control". SUA trimit forte armate in Europa de Est. LIVE UPDATE
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Traian Basescu a vorbit, totodata, si despre faptul ca Uniunea Europeana trebuie sa sprijine in modul cel mai ferm solutionarea crizei de securitate prin restabilirea controlului autoritatilor legitime ucrainene in regiunile ocupate de grupurile inarmate ilegale.

”In opinia celor doi inalti oficiali, reuniunea Consiliului European din 30 august a.c. de la Bruxelles (Regatul Belgiei) va permite reafirmarea vointei politice comune a statelor membre in sensul sustinerii acordate Ucrainei in respingerea agresiunii la care este supusa incepand cu ultimele luni”, precizeaza comunicatul de presa.

Presedinte Traian Basescu i-a adresat multumiri lui Catherine Ashton pentru modul constructiv in care a promovat interesele comune ale Uniunii Europene in procesele de solutionare a crizelor sau conflictelor internationale.

In plus, seful statului a apreciat ca meritul de a sustine afirmarea Uniunii ca actor global este cu atat mai mare cu cat situatia de securitate a fost cu deosebire complexa pe durata mandatului sau.

Romania, Republica Moldova si Georgia, ingrijorate de situatia din Ucraina

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, omologul moldovean, Natalia Gherman, si cel georgian, Maia Panjikidze, si-au exprimat, joi, la Bucuresti, ingrijorarea fata de "invazia rusa" din Ucraina, seful diplomatiei romane calificand drept "inacceptabila" violarea frontierelor in Europa secolului XXI, potrivit Mediafax.

Referindu-se la situatia actuala din Ucraina, ministrul roman de Externe a precizat ca Romania considera ca "nu sunt negociabile principiile fundamentale ale dreptului international, care vizeaza integritatea teritoriala, suveranitatea, necesitatea ca toti actorii internationali, incepand cu Rusia, sa respecte integritatea teritoriala, suveranitatea Ucrainei". "Am sperat ca, in contextul reuniunii de la Minsk si ulterior, sa existe o fereastra care se deschide, niste pasi mai degraba pozitivi. Am sperat. Din pacate, cel putin la prima evaluare, din ceea ce vedem inclusiv astazi ca se intampla, nu avem motive in niciun caz sa derogam de la sistemul de sanctiuni pe care l-am stabilit la nivelul UE si Aliantei Nord-Atlantice, ba dimpotriva", a declarat Titus Corlatean, intr-o conferinta de presa comuna cu omologii din R. Moldova si Georgia.

"Suntem extrem de ingrijorati si exprim o extrema ingrijorare din partea autoritatilor romane fata de ultimele evolutii semnalate pe diferite canale", a spus seful diplomatiei de la Bucuresti, evocand declaratia presedintelui ucrainean, care a vorbit de o "invazie rusa" in estul tarii sale. "Se vorbeste de prezenta a mii de cetateni rusi care sunt combatanti in estul Ucrainei, de ajutorul militar care n-a fost stopat, contrar exigentelor foarte clare exprimate de UE si de NATO. Avem toate motivele sa nu ne clintim un centimetru din pozitia noastra ferma si pe care o dorim unitara la nivelul UE si NATO in materia regimului de sanctiuni. Aceste lucruri nu sunt negociabile, nu putem accepta rescrierea dreptului international, rescrierea fundamentului legalitatii internationale si incalcarea unor principii care asigura buna functionare a ordinii internationale. Violarea frontierelor astazi, in Europa secolului XXI, este un lucru inacceptabil", a afirmat Titus Corlatean.

La randul sau, ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, a declarat ca Republica Moldova se pronunta categoric in favoarea solutionarii crizei din estul Ucrainei "in baza respectarii principiilor de suveranitate, integritate teritoriala, neamestecului in afacerile interne ale unui alt stat". "Pentru noi aceasta criza are repercursiuni asupra securitatii, stabilitatii", a punctat Gherman. Sefa diplomatiei de la Chisinau si-a exprimat "solidaritatea si sustinerea" fata de Ucraina, un partener comercial important al Republicii Moldova si o participanta la procesul de solutionare a conflictului transnistrean.

Si ministrul georgian de Externe, Maia Panjikidze, si-a exprimat ingrijorarea fata de evenimentele "alarmante" din Ucraina. "Speram sa-l vad astazi, aici, pe colegul nostru ucrainean (ministrul de Externe de la Kiev, Pavlo Klimkin, si-a amanat vizita la Bucuresti - n.r.). Sosesc vesti alarmante din Ucraina. Impartasesc ingrijorarea colegilor mei, din pacate nu ne-am putut intalni cu ministrul ucrainean pentru a discuta chestiuni legate de securitate si de situatia politica din Ucraina", a declarat Maia Panjikidze. Acesta a exprimat solidaritatea Georgiei cu poporul ucrainean, cu statul ucrainean si a condamnat, totodata, agresiunea militara a Rusiei si anexarea Crimeii.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Rusia avertizeaza ca va raspunde la o eventuala consolidare militara a NATO in estul Europei
Rusia avertizeaza ca va raspunde la o eventuala consolidare militara a NATO in estul Europei

Rusia va lua masuri in vederea "asigurarii securitatii" sale in cazul in care NATO va decide consolidarea prezentei militare in statele din estul Europei, a anuntat Reprezentanta permanenta a Moscovei la NATO, intr-un mesaj postat pe Twitter.

Porosenko s-a razgandit:
Porosenko s-a razgandit: "Situatia este dificila, dar sub control". SUA trimit forte armate in Europa de Est. LIVE UPDATE

28 august 2014. Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a afirmat, joi, ca Rusia a invadat Ucraina, in timp ce premierul Arseni Iateniuk l-a acuzat pe Vladimir Putin de provocarea intentionata a unui razboi in Europa.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.