Ciolos: "S-au luat toate masurile pentru consolidarea securitatii interne". Mesajul lui Iohannis, dupa atentatul din Belgia

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a transmis marti condoleante Belgiei, dupa atentale de marti dimineata. Premierul Dacian Ciolos a spus ca NU exista victime cetateni romani.

Iohannis, despre atacul de la metrou: Europa e sub atac terorist

"Intre timp, au avut loc mai multe explozii la metroul din Bruxelles. Nu mai putem sa vorbim de o probabilitate. Bruxelles este sub atac terorist. Europa este sub atac terorist. Condamnam cu toata fermitatea aceste atacuri teroriste. Ne amintim cu durere de atacurile care au avut loc la Paris.

Europa este sub asediu terorist. Astazi este o zi neagra pentru lumea civilizata. Condamnam aceste atacuri, insa exprim toata compasiunea si solidaritatea cu Belgia, cu autoritatile belgiene. Ne oferim intregul sprijin, impreuna cu Guvernul Romaniei, vom veni in sprijinul autoritatilor belgiene cu tot ce este nevoie", a spus Iohannis marti, la Palatul Cotroceni, la un eveniment dedicat Zilei Internationale a Francofoniei.

El a subliniat ca in aceste momente este nevoie de foarte multa solidaritate. "Este nevoie sa ne exprimam aceasta solidaritate si aceasta compasiune", a aratat Iohannis, care a propus participantilor la eveniment sa tina un moment de reculegere pentru victimele atentatelor de la Bruxelles.

Citește și
bomba metrou Bruxelles
Filmul atentatelor de la metroul din Bruxelles, soldate cu 20 de morti. "S-au spart toate geamurile si s-au deschis usile"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

La inceputul evenimentului, seful statului a transmis condoleante Belgiei si a afirmat ca in cazul in care se confirma ipoteza unui atentat la aeroportul din Bruxelles, acest fapt demonstreaza ca 'terorismul a ramas in inima Europei'.

"In aceasta dimineata la aeroportul din Bruxelles au avut loc explozii care s-au soldat cu morti si raniti. Specialistii spun ca este foarte probabil sa fie un atentat terorist. Noi suntem ingroziti si intristati si folosesc acest prilej pentru a exprima intreaga compasiune si condoleante celor loviti de acest incident - autoritatile belgiene, poporului si cred ca, daca se confirma ipoteza unui atentat, este un eveniment care ne arata ca, din pacate, terorismul a ramas in inima Europei. Suntem extrem de ingrijorati si vom urmari evenimentele de la Bruxelles", a spus presedintele Iohannis.

Mesajul premierului Ciolos: Nu exista victime cetateni romani

“Guvernul pe care il conduc este profund socat si preocupat de situatia grava produsa de exploziile de la Bruxelles, din aceasta dimineata. Guvernul Romaniei condamna cu fermitate aceste manifestari de violenta si isi exprima sprijinul pentru autoritatile belgiene si europene pentru a pune capat unor asemenea situatii si pentru consolidarea securitatii in spatiul european. De asemenea, Guvernul Romaniei transmite condoleante familiilor victimelor si asigura cetatenii ca s-au luat toate masurile necesare pentru consolidarea securitatii pe plan intern.

Guvernul tine in permanenta legatura cu comunitatea romaneasca de la Bruxelles prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si a Ambasadei Romaniei la Bruxelles”

Dacian Ciolos a declarat ca a discutat cu seful Serviciului Roman de Informatii si Ministrul de Interne Petre Toba pentru a se asigura ca in Romania totul este sub control si "nu exista riscuri".

"Doresc sa-mi exprim intreaga compansiune si condoleante pentru victimele atentatelor de la bruxelles de astazi de dimineata si sa transmit toata sustinerea din partea Guvernului Romaniei pentru autoritatile belgiene prin incercarea prin care trec. Imi exprim toata speranta pentru solidaritate din partea intregii UE pentru perioada dificila prin care trece Belgia si prin care trecem", a spus premierul adaugand ca autoritatile romane au luat toate masurile pentru a asigura protectia cetatenilor romani care traiesc in Belgia.

"Am discutat cu ambasadorul de la Bruxelles, acolo ambasada este mobilizata sa dea ajutor romanilor care au nevoie. Nu exista victime cetateni romani nici la aeroport si nici in statia de metrou, romanii sau cetatenii romani care erau in misiune la Bruxelles in diferite vizite de lucru sunt in momentul de fata la reprezentanta permanenta, sunt in siguranta", a afirmat Ciolos.

Seful Guvernului a precizat ca autoritatile romane au creat o celula de criza: "MAE a mobilizat deja la ambasada noastra la Bruxelles celula de crize, precum si numere de telefon pentru oricine are nevoie de informatii oferite de autoritatile romane. Avem deja o echipa la aeroportul din Amsterdam unde a fost deviata cursa Tarom de dimineata. Avem echipa consulara. Din informatiile pe care le avem, cursa Tarom isi luase deja zborul inainte de producerea atentatelor.

"Am avut o discutie cu seful Serviciului Roman de Informatie si cu domnul Toba, in Romania totul este sub control si nu exista riscuri pentru Romania. In schimb, am cerut domnului Toba si domnului ambasador Tinca sa transmita Belgiei disponibilitatea noastra pentru ajutor. Impreuna cu domnul Iohannis am avut o discutie prin care sa ajutam romanii si autoritatile belgiene in cazul in care vor considera ca este nevoie. Facem toate demersurile ncesare pentru a ne asigura protectia cetatenilor romani" a mai declarat premierul Romaniei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul
Explozii in Bruxelles. Raiduri pentru capturarea celui de-al 3-lea suspect. Legatura cu teroristul "MOST WANTED" al Europei

Europa a fost zguduita marti dimineata de exploziile produse in capitala belgiana Bruxelles. Atentatele teroriste au luat cel putin 31 de vieti si au lasat peste 250 de raniti. Tara este in alerta terorista maxima.

Filmul atentatelor de la metroul din Bruxelles, soldate cu 20 de morti.
Filmul atentatelor de la metroul din Bruxelles, soldate cu 20 de morti. "S-au spart toate geamurile si s-au deschis usile"

Teroristii au lovit nu doar principalul aeroport al capitalei belgiene, ci si metroul din Bruxelles. O explozie a avut loc intr-o garnitura de metrou oprita in statia Maelbeek, aproape de cartierul institutiilor europene.

Marturiile romanilor care se aflau pe aeroportul din Bruxelles.
Marturiile romanilor care se aflau pe aeroportul din Bruxelles. "Ne-am inchis in birou si ne-am bagat sub masa"

Mai multi romani au fost surprinsi de explozia teribila de marti de pe aeroportul din Bruxelles. Ei au apelat la Facebook pentru a-si linisti prietenii.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.