Ciolos atentioneaza Italia, in cazul alertei alimentare despre branza cu E.coli. Romania a facut insa o greseala si mai mare

Ultimul update: Joi 24 Martie 2016 07:08
Data publicarii: Luni 21 Martie 2016 11:10
Categorie: Actualitate

Italia a gresit alerta alimentara despre branza cu Ecoli, iar eroarea poate afecta exporturile de produse lactate din Romania, spune premierul Dacian Ciolos.

Italienii nu au indicat marca Bradet si au spus ca produsul este din lapte de oaie, desi era... din lapte de vaca. Insa greseala noastra este si mai mare: trebuia sa raportam primii, de la bun inceput, contaminarea cu E.coli.

Premierul Dacian Ciolos a cerut Comisiei Europene sa clarifice situatia, dupa ce italienii ne-au aratat cu degetul. Branza de Bradet a ajuns pe rafturile lor, infestata cu E.coli, dar autoritatile italiene au gresit atunci cand au incriminat branza din lapte de oaie, in termeni generali, fara sa precizeze produsul.

Dacian Ciolos: "A fost o alerta gresit data de autoritatile italiene. Au vorbit de laptele de oaie si nu de vaca. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generala si am cerut clarificarea."

In sistemul rapid de alerta, la care au acces autoritatile sanitar veterinare din toate statele membre UE, Italia a incriminat branza din lapte de oaie, fara sa specifice numele fabricii Bradet. O a doua greseala e legata de faptul ca produsul contaminat cu e coli era din lapte de vaca si nu de oaie. Italienii au revenit asupra notificarii. Dar si in a doua precizare, au mentionat tot la modul general branza si nu brandul.

Controverse in cazul lactatelor Bradet. Directorul firmei: "Daca pleca de la noi un aliment periculos, era epidemie"

Cert e ca pana acum autoritatile europene au cerut retragerea produselor Bradet din 4 tari: Spania, Italia, Germania si Belgia, In total 20 de tone de branza. Patronul sustine ca nu a fost acuzat in mod direct.

Marius Badea, patronul firmei Bradet: "Partenerul nostru din Italia ne-a spus ca nu exista nicio alerta generata de catre statul italian pe produsul nostru."

Problema e ca pana vin clarificarile, exporturile romanesti au de suferit pe termen scurt, sustine ministrul Agricuturii.

Poate nu s-ar fi ajuns insa aici, daca Autoritatea Sanitar Veterinara de la noi ar fi anuntat ea prima infectia cu E coli, asa cum suntem obligati de Uniunea Europeana.

Dacian Ciolos: "Nu pot sa accept astfel de erori"

Prezent la Alba Iulia, premierul Ciolos a precizat, in cazul produselor romanesti depistate cu E.Coli: “Nu e vorba de toata productia. Am cerut inca de vineri clarificarea situatiei cu Comisia Europeana vizavi de alerta facuta de italieni. Si am inteles ca problema acolo a fost, ca a fost o alerta gresit data de autoritatile italiene, care o data ca au vorbit de laptele de oaie si nu de laptele vaca si mai mult, domnul ministru poate sa va confirme, in sistemul acesta de alerta, statele membre introduce elementele de alerta, ele doar sunt centralizate la Comisie iar apoi trimise la toate statele membre. Si inteleg ca alerta a vizat exact produsele de la Bradet si nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generala si am cerut clarificarea lucrurilor acestora.

 

 

Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare: alerta a vizat gresit initial produsele din lapte de oaie si inteleg ca a fost corectata apoi cu lapte de vaca. Si nu la nivel national pentru toate produsele romanesti ci pentru produsele care intr-adevar au fost identificate. Asta e pozitia mea si daca se intampla sa fie lucrurile altfel eu am transmis prin reprezentanta noastra la Bruxelles ca daca aceste lucruri nu sunt clarificate eu voi lua o pozitie foarte clara. Pentru ca nu pot sa accept astfel de erori care au impact asupra economiei agro-alimentare romanesti. Si stiu foarte bine despre ce vorbesc, pentru ca cunosc foarte bine modul in care functioneaza sistemul

Pe 16 martie, Italia a alertat intreg spatiul comunitar asupra pericolului pe care l-ar reprezenta branza romaneasca de oaie , iar presa din peninsula a mentionat fabrica ''Bradet''. Ulterior, alerta a fost corectata – era vorba despre branza de vaci.

In urma analizelor facute, si cei de la Agentia Sanitar Veterinara din Romania au anuntat ca au gasit E. Coli inclusiv intr-un cascaval obtinut din lapte de vaca. Patronul fabricii Bradet spune ca a cerut si el analize in Italia, din acelasi lot, dar rezultatele se contrazic.

Mai grav, exporturile de lactate dinspre Romania catre tarile europene ar putea fi afectate pe termen scurt, sustine nu doar premierul, ci si ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Numai in Italia mergeau anul trecut 1.600 de tone de lactate din tara noastra.
 

Autoritatile italiene au lansat o alerta in UE avertizand populatia sa nu consume produse Bradet. Reactia producatorului

Autoritatile italiene au lansat o alerta in UE avertizand populatia sa nu consume produse Bradet. Reactia producatorului

liceu, arad, pistol,

Un elev a pătruns cu un pistol într-un liceu din Arad

Audi A4 Avant, confiscat de inspectorii ANAF, scos la licitație

O femeie de 85 de ani, înşelată cu peste 70.000 de lei prin metoda "accidentul"

Bărbat din Galați plecat să vâneze o vulpe și-a împușcat, din greșeală, fiul

Alertă falsă cu bombă la Curtea de Apel București. FOTO

Reacția la critici a româncei din Anglia șocată de prețurile de acasă: Nu vă arătați patriotismul înjurându-mă

usa incendiata

Incident violent în Baia Mare. Soţul unei femei, revoltat că ea vrea să divorţeze, i-a incendiat uşa

Premiul cel mare la Loto 6/49, revendicat. Ce va face cu cele 2 milioane de € câștigătorul

Bărbatul care a bătut un salvator montan din Borșa, pus în libertate

Copil de 15 ani prins la volan, în Craiova. Minorul a încercat să-i mituiască pe agenți

Pereți mucegăiți și plini de bacterii în clinica Pediatrie 4 din Cluj. Imagini cu clădirea

Şapte turişti au plecat pe schiuri pe un traseu neschiabil din Masivul Bucegi şi au rămas blocaţi