Portretul actriței Olga Tudorache: puternică, neiertătoare, magnifică

×
Codul embed a fost copiat

Olga Tudorache, una dintre cele mai mari actriţe ale României, este de miercuri o amintire.

O amintire care striveşte şi doare, precum i-a fost jocul scenic, o viaţă întreagă. La 88 de ani, regina dramei a plecat dintre noi, lăsând trişti colegi pe care i-a învăţat să-şi poarte rolul cu eleganță, atât pe scenă, cât şi în lume.

În peste 60 de ani de carieră, Olga Tudorache ne-a dăruit bucăţi din ea, în sute de piese şi filme, a câştigat zeci de premii şi a format generaţii întregi de artişti, dar şi de spectatori.

"Portretul Doamnei T", pe scena Teatrului Mic, a fost ultima piesă în care a jucat Olga Tudorache la 84 de ani. La final, a primit, pe lângă aplauze îndelungi, şi decoraţia regală "Nihil Sine Deo", din partea principesei Margareta a României. Rolul sau de mentor al unor actori deveniţi între timp modele a mers mai departe. Doar că şi actorii au trup din carne şi sânge, iar despărţirea de Olga Tudorache a venit miercuri noapte ca o arsură.

Ca profesor de drama, Regina teatrului românesc nu putea pleca de la catedră. Sala de clasa e sala de spectacol, iar catedra e scenă. Deşi problemele de sănătate au ţinut-o departe de viaţa publică, Olga Tudorache a rămas alături de colegii actori, mai ales că toţi râvneau să primească sfaturi din vasta ei experienţă. Era, pentru toţi, la fel că într-o pelicula ce împlineşte o jumătate de secol, puternică şi neiertătoare. Magnifică!

Citește și
Olga Tudorache
Actriţa Olga Tudorache, internată la Spitalul Elias
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Olga Tudorache credea cu tărie că actorul este un fel de tunel al timpului. Merge, cu spectatorii alături, dintr-o epoca în altă... glisează între lumi. Îmbracă o haină, un personaj. Şi-l asumă, îl prezintă şi apoi se întoarce la zero. Florin Călinescu i-a fost student în prima să promoţie.

Florin Călinescu: ''Eu am trăit mai mult cu Olga decât cu mama mea naturală, ăsta e adevărul. Ca să facem meseria asta, să ne înveţe, de la curăţenie, până la mâncare, şi de la ceartă până la medicamente, a fost mama noastră mai mult decât profesoara noastră. A fost că şi cum lucrăm la reactorul nuclear de la Cernavodă. Te strivea, pur şi simplu. Am căutat resurse, îi plăcea chestia asta, să o înfrunt artistic pe scenă. Şi am jucat în cel mai adânc act pe care îl poţi face că actor, am jucat într-o piesă în două personaje: doamna Olga, pe scenă, şi cu mine.

Mare interpretă de dramă, Olga Tudorache a jucat cu succes Dickens, Tolstoi, Shakespeare, Cehov şi George Bernard Show. Era convinsă că, după ce cade cortina, niciun actor nu pleacă zâmbind către casă. Pentru că parte din viaţa sa reală rămâne pe scenă. Nu e uşor să abandoneze starea de graţie şi să lase eroul imaginar să se întoarcă în paginile unui scenariu.

Ultima sală în care a jucat Olga Tudorache, la Teatrul Metropolis, va purta numele sau în memoriam. 

George Ivașcu: ''Chiar şi atunci când tăcea pe scenă vorbea emoţional. Ee am văzut public care plângea atunci când doamna Olga Tudorache tăcea. Tăcerea ei de acum este dura pentru teatrul românesc. Tăcerea ei de acum e gravă şi tristă.

Şi totuşi, viaţa chiar este o piesă de teatru. Din întuneric eşti inundat în lumină, îţi laşi amprenta în lume, dar în final reflectorul se stinge.

Reacții după moartea Olgăi Tudorache

"Familia Regală a României a aflat cu mare tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Olgăi Tudorache, unul dintre stâlpii teatrului românesc", se arată în comunicatul Casei Regale.

Totodată, actorii Carmen Tănase, Oana Pellea şi Florin Busuioc i-au mulţumit Olgăi Tudorache pentru tot ce a însemnat în teatrul românesc şi au transmis mesaje emoţionante la despărţirea de "marea doamnă".

Actriţa Carmen Tănase de la Teatrul Odeon a scris pe Facebook un mesaj emoţionant despre "regina mamă" a teatrului românesc: "Acum e linişte, Regina mea mamă! Va mulţumesc pentru tot!". Mesajul a fost însoţit de o fotografie cu cele două artiste ţinându-se de mână.

"Să ne gândim la doamna Olga Tudorache. Să ne gândim ce a făcut în teatru şi film şi ce a facut pentru şcoala românescă de teatru. O mare, mare doamnă”, a spus actorul Florin Busuioc.

Oana Pellea a scris pe Facebook: "Doamna Olga, ... Vă iubesc. Mulţumesc. Dumnezeu să vă ţină sufletul în palma Lui!".

Actriţa Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit în noaptea de marţi spre miercuri, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internată din 9 octombrie.

"Români, a murit OLGA TUDORACHE...! O ARTISTĂ cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!", a scris Florin Călinescu. "Noapte bună, Olga!", a scris mai târziu actorul.

Actorul Florin Piersic își aduce aminte de Olga Tudorache 'cu plăcere și cu emoție' și spune că simte, la moartea acesteia, 'o picătură de otravă în inimă'.

”Am aflat cu foarte mare tristețe de plecarea marii artiste care a fost, este și o să rămână, Olga Tudorache. Mi-aduc aminte cu foarte mare plăcere, pot să spun, deși nu-mi place cuvântul, cu foarte mare emoție, mai bine, când a venit să mă vadă jucând în piesa lui Visnevski, Tragedia optimistă — în care ea juca comisarul, femeia comisar — la Craiova, în regia lui Vlad Mugur. Dar aflând că noi facem același spectacol, tot în regia lui Vlad Mugur, la București, la Teatrul Național, a venit la spectacol, piesă în care eu îl jucam pe Alexei, marinarul nemulțumit și foarte, să spun, pozitiv, la urma urmei. Partenera mea era Marcela Rusu, și pe ea Dumnezeu să o ierte! Și Olga a venit în cabină la mine și mi-a spus niște cuvinte pe care n-am să le pot uita niciodată”, a declarat, pentru Agerpres, Florin Piersic.

Acesta a mai spus că Olga Tudorache era foarte legată de profesia sa și de actori.

”Atât era de legată de profesia, de actorii care se produc pe scenele românești, era omul care aparent părea dur, dar de fapt avea o inimă mare....Bineînțeles că am văzut-o în multe spectacole și, când am aflat dimineață că a plecat dintre noi, am simțit, așa, un fel de 'picătură de otravă', o picătură de otravă în inima mea, care întotdeauna îi aparținea. Cei care mă citiți acum probabil că înțelegeți ce senzație și ce curent m-a cuprins pe mine știind-o nu numai ca artistă, ci și ca vecină de bloc. În Piața Palatului locuia și eu tot acolo până într-o vreme. Ne vedeam destul de rar, dar când ne vedeam era o atmosferă, un fel de adiere de prietenie, de bunătate, de înțelegere, de.... Știa absolut tot. Chiar și fiului ei, care nu e în țară, după câte știu, i-a pus numele după personajul pe care îl jucam eu în piesa de care am vorbit. Dumnezeu s-o odihnească!”, a adăugat Florin Piersic.

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, transmite condoleanţe familiei şi celor care au apreciat-o pe actriţa Olga Tudorache, despre care spune că a încântat generaţii întregi cu talentul şi vigoarea sa.

„La doar câteva zile de la împlinirea vârstei de 88 de ani, Olga Tudorache, marea Doamnă a teatrului românesc, a părăsit în linişte această lume. A încântat generaţii întregi cu talentul şi vigoarea sa şi, deşi a plecat dintre noi, o parte din sufletul său a rămas, cu siguranţă, pe scenă. Condoleanţe familiei îndurerate, prietenilor şi tuturor celor care au iubit-o şi apreciat-o. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, este mesajul lui Romaşcanu publicat pe Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
A murit Olga Tudorache. Actrița se afla în spital, la Terapie Intensivă
A murit Olga Tudorache. Actrița se afla în spital, la Terapie Intensivă

Actriţa Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit. Informaţia a fost anunţată pe Facebook de actorul Florin Călinescu.

Actriţa Olga Tudorache, internată la Spitalul Elias
Actriţa Olga Tudorache, internată la Spitalul Elias

Actriţa Olga Tudorache a fost spitalizată, luni, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, pentru evaluarea stării de sănătate, au transmis reprezentanţii unităţii medicale.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.