MAE anunță că unul dintre românii declarați morți în urma tragediei din Genova este în viață

Zeci de morți, după ce un viaduct al autostrăzii A10 s-a prăbuşit lângă Genova
AFP

Ministerul Afacerilor Externe anunță că unul dintre cei doi români confirmați morți în urma tragediei din Genova este în viață, fiind internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova.

Comunicatul integral MAE

În continuarea informațiilor referitoare la incidentul produs la data de 14 august 2018, pe autostrada A10, în apropiere de Genova, ca urmare a prăbușirii unei porțiuni din viaductul Morandi, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Având în vedere dificultățile majore întâmpinate de autoritățile italiene la identificarea cu exactitate a fiecărei victime implicate în tragicul incident și ca urmare a extinderii demersurilor de verificare a corectitudinii datelor, inclusiv cu sprijinul familiilor cetățenilor afectați, s-a constatat faptul că primul dintre cetățenii români declarat ca decedat de către autoritățile italiene, la data de 14 august 2018, este în viață și este internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova.

Eroarea a fost sesizată în cursul acestei zile, odată cu sosirea familiei care a constatat că trupul neinsuflețit prezentat de autoritățile italiene pentru identificare nu era cel al cetățeanului român în cauză.

Citește și
accident italia, genova, roman
Portretele românilor implicați în catastrofa din Genova. ”Se ştia de mult că podul avea probleme”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Autoritățile italiene vor efectua procedurile necesare pentru îndreptarea erorii și a deciziei prin care a fost constatat și declarat decesul cetățeanului român. În acest scop, reprezentanții echipei consulare mobile au efectuat mai multe demersuri pe lângă autoritățile locale.

Echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului general al României la Torino acordă asistență familiilor celor doi cetățeni români. Reprezentanții oficiului consular aflați la fața locului își continuă activitatea de asistență și mențin în permanență legătura atât cu autoritățile locale, cât și cu unitățile medicale la care au fost transportate victimele.

Menționăm faptul că operațiunile de scoatere a tuturor persoanelor de sub dărâmături nu s-au finalizat. Dată fiind complexitatea și gravitatea situației, există totodată dificultăți majore în ceea ce privește identificarea exactă a tuturor victimelor și stabilirii identității persoanelor afectate.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale oficiului consular:+39 011 249 57 75; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64; +39 011 235 90 53, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular: +39 338 756 8134.

Cel mai nou bilanţ indică 39 de morţi şi 16 răniţi, însă pompierii susţin au scos zeci de oameni vii de sub dărâmături. Încă în stare de şoc, italienii au început să caute vinovaţii pentru această tragedie despre care tot mai multe voci afirmă că era inevitabilă. Podul a avut probleme încă de la început, iar traficul intens şi lipsa rutelor ocolitoare au agravat lucrurile.

Sub tonele de beton prăbuşite la locul dezastrului de la Genova, echipele de salvatori au găsit şi un român de doar 36 de ani. El este din Gorj şi se afla la volanul unui TIR când viaductul a cedat. Bărbatul venea din Franţa iar în urmă cu câteva zile se fotografiase lângă vehiculul de mare tonaj din care acum au rămas doar nişte resturi. În prezent este internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova, potrivit MAE.

Cea de-a doua victimă ar fi, potrivit presei de la Chişinău, Anatolie Mălai, în vârstă de 44 ani, cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească. Şi el era şofer de TIR iar acasă îl aşteptau 3 copii mici.

O soartă tragică au avut şi doi italieni care mergeau cu băieţelul lor în vacanţă în Sardinia. Aveau maşina plină de bagaje şi de jucării. Trupul copilului de 7 sau 8 ani a fost printre primele recuperate de echipele de salvare.

În jur de 30 de autoturisme şi 5 vehicule de mare tonaj au căzut în gol de la 50 de metri în momentul când o porţiune de 80 de metri din pod a început să se surpe. Fostul fotbalist Davide Capello a scăpat cu viaţă ca prin minune.

Davide Capello, fost fotbalist: ”Conduceam pe pod şi la un moment dat am văzut strada prăbuşindu-se în faţa mea şi am căzut cu tot maşină. Am rămas agăţat de un pilon, nu ştiu exact, de asta n-am căzut până jos. A fost o scenă aproape de film.”

Extrem de norocos a fost şi un bărbat aflat lângă camionul lui, oprit sub pod.

Şofer: "Am auzit o bubuitură puternică şi am fost împins în spate. Am fost proiectat la 10 metri distanţă şi m-am lovit de un zid. Atât îmi amintesc."

Operaţiunile de salvare, la care participă peste o mie de poliţişti şi pompieri din mai multe ţări europene, nu s-au oprit o clipă. Salvatorii cercetează ruinele centimentru cu centimetru, căutând semne de viaţă sub bucăţi de beton de mărimea unui camion.

Luca Cari, purtător de cuvânt al pompierilor: ”Am scos zeci de oameni în viaţă. Nu am un număr exact al oamenilor salvaţi, dar sunt mulţi. ”

Între timp, şocul şi durerea s-au transformant în mânie, mai ales printre genovezi, care spun că podul avea probleme şi acest lucru se ştia de mult. Proiectantul ar fi calculat greşit ritmul de îmbătrânire al betonului armat. Tocmai din această cauză, podul a necesitat lucrări de întreţinere extrem de costisitoare aproape imediat ce a fost terminat, în 1967. Lucrări de mentenanţă aveau loc şi în momentul prăbuşirii.

Încă de acum doi ani, un inginer din Genova îl numea un "eşec al ingineriei" şi avertiza că podul va trebui înlocuit. Însă proiectele care ar fi asigurat o alternativă pentru acest pod care preia traficulul din Italia spre Franţa şi Spania au fost amânate zeci de ani la rând. Ministrul de interne, lider al formaţiunii de extremă dreaptă Liga Nordului, spune că Uniunea Europeană e vinovată indirect.

Matteo Salvini, ministrul italian de Interne: ”Următorul buget trebuie să fie gândit pentru a asigura securitatea italienilor, dreptul lor la viaţă, la muncă, la sănătate, iar angajamentele europene vin după, o spun cu tot respectul."

Auzind zgomotul asurzitor, locatarii blocurilor din imediata vecinătate au crezut că e cutremur. Mulţi insistă că au văzut un fulger lovind podul chiar înainte de tragedie, dar autorităţile nu s-au pronunţat deocamdată asupra rolului jucat de vreme în această nenorocire.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Un român care a plecat la muncă în Spania și-a luat apartament de 90.000 de euro în Iași. Ce lucrează în străinătate
Un român care a plecat la muncă în Spania și-a luat apartament de 90.000 de euro în Iași. Ce lucrează în străinătate

Mulţi dintre românii care lucrează în străinătate încearcă în această perioadă să îşi plaseze, cu folos, banii câştigaţi cu trudă. După ce şi-au construit case, acum îşi iau apartamente la cheie, pe care le închiriază.

Portretele românilor implicați în catastrofa din Genova. ”Se ştia de mult că podul avea probleme”
Portretele românilor implicați în catastrofa din Genova. ”Se ştia de mult că podul avea probleme”

Numele a doi români au figurat pe lista victimelor din catastrofa petrecută la Genova.

Cine sunt cei doi români implicați în tragedia din Italia. Un fulger ar fi lovit podul înainte de a se prăbuși
Cine sunt cei doi români implicați în tragedia din Italia. Un fulger ar fi lovit podul înainte de a se prăbuși

Veşti sumbre din Italia. Doi români, şoferi de TIR, au fost victime în tragedia petrecută marți la Genova, unde o porţiune dintr-un viaduct de pe Autostrada A10 s-a prăbuşit, cu tot cu maşini.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.