Raed Arafat, fata in fata cu Corpul de control al premierului, pe tema Colectiv. Medicul contraataca concluziile raportului

Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 28 Martie 2016 15:35
Categorie: Actualitate

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat a stat luni fata-n fata, cu cei de la Corpul de control al premierului.

Miza a fost raportul intocmit la cererea lui Dacian Ciolos, cu privire la modul in care s-a intervenit in clubul ''Colectiv''. In timp ce documentul in cauza arata ca in mare parte interventia a fost una necoordonata si cu elemente de improvizatie, reprezentantul ministerului de Interne spune ca s-a actionat foarte bine si ca au fost mici probleme din care salvatorii au invatat pentru viitor.

 

Raed Arafat a petrecut doua ore si jumatate in sediul Guvernului unde s-a intalnit cu reprezentantii corpului de control. A plecat fara sa faca declaratii.

Intalnirea a fost una fara concluzii. Niciuna dintre parti nu a renuntat la punctul de vedere: inspectorii premierului considera ca la Colectiv a fost o intervenite cu prea multe greseli, in timp ce Raed Arafat spune ca s-a actionat corect - "De exemplu, raportul guvernului arata ca in mare PARTE a fost o actiune necoordonata si cu elemente de improvizatie."

Arafat considera ca exprimarea acesta are carater general si nu indica acele parti ale interventiei in care nu a existat coordonare.

Apoi "Corpul de control al primului ministru a constatat ca inca din primele faze ale intervenitei au fost luate masuri in vederea instalarii posturilor meidcale avansate dar ulterior, resuscitarea victimelor a avut loc in conditii imporprii, direct pe asfalt."

"Decizia de a nu ridica cortul acestui spital mobil a fost luata avand in vedere ca principala misiune a fost de salvarea a cat mai multor vieti, dar si de faptul ca nu era un lucru necesar", a raspuns Arafat.

Raportul mai afirma ca "lipsa aparenta a unei cooronari reale a operatiunii de interventie, a fost evidentiata si de faptul ca unele echipaje s-au panicat si au inceput sa comunice haotic informatii catre dispecereat."

Arafat: "Lipsa aparenta a unei coordonari este exemplul clasic de afirmatie care nu are decat o baza emotionala, se pare ca si autorii Raportului au fost cuprinsi de aceste sentimente cand au preluat anumite informatii."

Raed Arafat a mentionat ca raportul are multe erori si ca va cere clarificari. Cei pentru care analiza facuta de corpul de control este un bun inceput sunt supravietuitorii si rudele celor care au murit in incendiul din Colectiv.

In timp ce analiza administrativa continua, judecatorii au decis ca patronii clubului si cei ai firmei care a organizat focul de artificii pot fi cercetati in libertate. In incendiul de la Colectiv au murit 64 de oameni.

 

"Pacientul zero" din raportul Corpului de Control al premierului. Bacteriile ranitilor din Colectiv au "disparut" in acte

turista

Operațiune de salvare la cota 2.300, în Făgăraș. Ce a pățit o turistă

Incendiu de vegetaţie în Parcul Natural Văcăreşti

25 de sirieni şi trei călăuze bulgare, depistaţi la frontieră. Unde voiau să ajungă

acc a2

Blocaj pe A2, după ce un șofer băut a intrat în două autovehicule

Tânără de 23 de ani, la spital, după ce s-a rănit în timp ce se dădea pe tiroliană

Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude