Raed Arafat, fata in fata cu Corpul de control al premierului, pe tema Colectiv. Medicul contraataca concluziile raportului

Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 28 Martie 2016 15:35
Categorie: Actualitate

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat a stat luni fata-n fata, cu cei de la Corpul de control al premierului.

Miza a fost raportul intocmit la cererea lui Dacian Ciolos, cu privire la modul in care s-a intervenit in clubul ''Colectiv''. In timp ce documentul in cauza arata ca in mare parte interventia a fost una necoordonata si cu elemente de improvizatie, reprezentantul ministerului de Interne spune ca s-a actionat foarte bine si ca au fost mici probleme din care salvatorii au invatat pentru viitor.

 

Raed Arafat a petrecut doua ore si jumatate in sediul Guvernului unde s-a intalnit cu reprezentantii corpului de control. A plecat fara sa faca declaratii.

Intalnirea a fost una fara concluzii. Niciuna dintre parti nu a renuntat la punctul de vedere: inspectorii premierului considera ca la Colectiv a fost o intervenite cu prea multe greseli, in timp ce Raed Arafat spune ca s-a actionat corect - "De exemplu, raportul guvernului arata ca in mare PARTE a fost o actiune necoordonata si cu elemente de improvizatie."

Prima reactie a lui Ciolos dupa publicarea raportului despre interventia de la Colectiv. "Nu e clara responsabilitatea"

Arafat considera ca exprimarea acesta are carater general si nu indica acele parti ale interventiei in care nu a existat coordonare.

Apoi "Corpul de control al primului ministru a constatat ca inca din primele faze ale intervenitei au fost luate masuri in vederea instalarii posturilor meidcale avansate dar ulterior, resuscitarea victimelor a avut loc in conditii imporprii, direct pe asfalt."

"Decizia de a nu ridica cortul acestui spital mobil a fost luata avand in vedere ca principala misiune a fost de salvarea a cat mai multor vieti, dar si de faptul ca nu era un lucru necesar", a raspuns Arafat.

Raportul mai afirma ca "lipsa aparenta a unei cooronari reale a operatiunii de interventie, a fost evidentiata si de faptul ca unele echipaje s-au panicat si au inceput sa comunice haotic informatii catre dispecereat."

Arafat: "Lipsa aparenta a unei coordonari este exemplul clasic de afirmatie care nu are decat o baza emotionala, se pare ca si autorii Raportului au fost cuprinsi de aceste sentimente cand au preluat anumite informatii."

Raed Arafat a mentionat ca raportul are multe erori si ca va cere clarificari. Cei pentru care analiza facuta de corpul de control este un bun inceput sunt supravietuitorii si rudele celor care au murit in incendiul din Colectiv.

In timp ce analiza administrativa continua, judecatorii au decis ca patronii clubului si cei ai firmei care a organizat focul de artificii pot fi cercetati in libertate. In incendiul de la Colectiv au murit 64 de oameni.

 

"Pacientul zero" din raportul Corpului de Control al premierului. Bacteriile ranitilor din Colectiv au "disparut" in acte

masina pompieri

Aproape 70 de persoane, evacuate dintr-o pensiune din Sibiu

Momentul în care sicriul Regelui Mihai este coborât în criptă, pe sunetul salvelor de tun. VIDEO

Înmormântarea Regelui Mihai, în imagini. Momentele emblematice. FOTO

Scrisoarea principesei Margareta către Regele Mihai: „Există o parte în acest om care nu ne aparţine nouă”

Eroii Revoluţiei de la Timişoara, comemorați de suporterii unei echipe de fotbal

Sondaj: Cetățenii Republicii Moldova, mai apropiați de Rusia decât de România

Regina Maria

Cât de mult au semănat funeraliile Regelui Mihai cu cele ale Reginei Maria, din 1938

Filmul funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai. ”Parcă a murit ceva în mine”

Funeraliile Regelui Mihai, în presa internațională: „A fost o figură importantă în perioadele zbuciumate din istoria României

Curtea de Argeș, locul unde își dorm somnul veșnic Regii României. Motivul din spatele tradiției

Fragmente din mesajele Regelui, transmise din exil poporului român. „Stați uniți într-un gând și într-o simțire”

Christian Science Monitor: „Regele Mihai, un simbol al demnității, într-o lume politică zgomotoasă și derutantă”