RADU VASILE A MURIT, reactii din lumea politica. Traian Basescu: "Un om care a marcat epoca lui"

×
Codul embed a fost copiat

Inainte de a pleca la Berlin, unde participa la o conferinta gazduita de cancelarul Angela Merkel, presedintele Traian Basescu a tinut sa transmita condoleante pentru moartea fostului premier, Radu Vasile.

Seful statului a spus despre Radu Vasile ca a fost premier intr-o perioada extrem de dificila pentru Romania, insa, cu toate acestea, a reusit sa gaseasca "resurse si inteligenta" pentru a implementa anumite programe extrem de necesare tarii la acea vreme.

Printre aceste programe, a precizat Traian Basescu, au fost cele privind reabilitarea drumurilor nationale, iar la unele dintre ele se mai lucreaza inca si acum.

"A fost un om care a marcat epoca lui, dar si ce a urmat dupa el", a mai spus seful statului.

La randul sau, fostul lider al PNTCD Vasile Lupu spune ca Radu Vasile a fost "un om politic de curaj, care si-a slujit tara", el precizand ca ultima data vorbise cu fostul premier in urma cu o luna, cand acesta se aratase interesat de reformarea PNTCD.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Vasile Lupu a mai spus ca a avut o colaborare de peste 20 de ani cu Radu Vasile. "Ne-am auzit cu o luna in urma si era interesat de reformarea PNTCD si gata sa se reimplice in reconstructia partidului sub rezerva evolutiei starii de sanatate. Era optimist", a afirmat Vasile Lupu.

Fostul lider al PNTCD a mai spus ca Radu Vasile faca parte dintre "intelectualii care dupa 1990 si-au asumat raspunderea constructiei unei drepte in Romania pe linie crestin-democrata, intr-un partid, PNTCD, care a platit cel mai mult in perioada comunista si postcomunista, in timpul tranzitiei".

Partidul Democrat Liberal isi exprima, intr-un comunicat, regretul fata de decesul lui Radu Vasile, fost premier al Romaniei, si transmite sincere condoleante familiei si apropiatilor acestuia. "Partidul Democrat Liberal isi exprima regretul fata de decesul lui Radu Vasile, fost premier al Romaniei, si transmite sincere condoleante familiei si apropiatilor acestuia. Dumnezeu sa-l odihneasca!", se arata intr-un comunicat al PDL.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, declara ca Guvernul condus de Radu Vasile a facut reforme curajoase, intr-un context social dificil, cel al anilor 1998-1999, el adaugand: "Este o pierdere pentru intregul popor roman. Sincere condoleante familiei".

Antonescu afirma ca a primit cu tristete vestea trecerii la cele vesnice, in noaptea de 2 spre 3 iulie 2013, a fostului prim-ministru Radu Vasile.

"Imi amintesc de perioada complicata si de reformele curajoase facute de Guvernul condus de Radu Vasile intr-un context social dificil, cel al anilor 1998-1999. Este o pierdere pentru intregul popor roman. Sincere condoleante familiei. Sunt cu gandul alaturi de cei ce l-au avut aproape iar eu ma numar printre romanii norocosi care a avut privilegiul de a-l cunoaste. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", a subliniat Crin Antonescu.

Fostul lider taranist Radu Sarbu a declarat, miercuri, ca in perioada guvernului condus de Radu Vasile s-au facut reformele determinante pentru relansarea economiei Romaniei, incepand cu anul 2000. El a precizat ca reformele nepopulare facute in timpul mandatului de premier al lui Radu Vasile au avut consecinte pe care le-a platit si acesta, dar si PNTCD.

"Sunt in masura sa afirm, cu toata raspunderea, ca in perioada Guvernului Radu Vasile s-au facut reformele determinante pentru relansarea economiei Romaniei, incepand cu anul 2000 pana la criza din 2008. In ciuda aparentelor, mandatul de prim-ministru si guvernul condus de Radu Vasile au binemeritat fata de tara mai mult decat oricare alta guvernare, tocmai pentru ca au realizat niste reforme nepopulare, pentru ca erau foarte intarziate si costisitoare din punct de vedere economic si social. Consecintele politice le-a platit nu numai Radu Vasile, ci si PNtCD, al carui lider a fost si care l-a sustinut in demersurile sale pentru reformarea economiei romanesti", a spus Sarbu.

Radu Sarbu a fost numit, in octombrie 1998, presedinte al Consiliului de Administratie al FPS de catre Radu Vasile.

Ciuhandu: Radu Vasile era un om foarte inteligent, probabil mai putea face multe pentru societate

Fostul presedinte al PNTCD Timis Gheorghe Ciuhandu spune ca Radu Vasile "era un om foarte inteligent si probabil mai putea face foarte multe pentru societatea romaneasca".

"Am auzit si eu acum cateva minute despre moartea lui Radu Vasile si, ce pot sa spun, regret profund. Stiam ca era bolnav de cativa ani buni si, din pacate, starea sanatatii nu i-a mai permis sa depuna activitate in partid. Nu pot sa spun ca am avut o relatie profesionala stransa cu el, cel putin in ultima vreme, pentru ca se retrasese din politica. Era un om foarte inteligent si probabil mai putea face foarte multe pentru societatea romaneasca", a afirmat Ciuhandu.

Radu Vasile, in varsta de 71 de ani, a murit in noaptea de marti spre miercuri. Fostul premier taranist Radu Vasile suferea de cancer la colon, iar in urma cu trei ani fusese operat, el tratandu-se atat in tara, cat si in Isreal.

Radu Vasile a fost prim-ministru in perioada aprilie 1998 si decembrie 1999, propus de PNTCD. Radu Vasile a fost senator PD de Arges in legislatura 2000-2004, iar in 2 februarie 2004 a fost ales vicepresedinte al Senatului, la propunerea PD, inlocuindu-l pe senatorul Ion Vela.

Cariera sa politica a fost legata de PNTCD, formatiune careia i-a fost secretar general si membru al Biroului de Conducere.
De asemenea, Radu Vasile a fost profesor la ASE.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
RADU VASILE A MURIT. Fostul premier al Romaniei avea 71 de ani si suferea de cancer
RADU VASILE A MURIT. Fostul premier al Romaniei avea 71 de ani si suferea de cancer

Radu Vasile a murit in noaptea de marti spre miercuri (3 iulie 2013). Anuntul a fost facut de catre Corneliu Vadim Tudor, care este vecin cu fostul premier.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.