Dosarul fermei din Baneasa transformata in mall se complica din cauza CCR si a lui Becali. "S-au facut presiuni psihice"

Ultimul update: Joi 17 Martie 2016 07:01
Data publicarii: Luni 14 Martie 2016 10:53
Categorie: Actualitate

Curtea de Apel Bucuresti ar trebui sa dea luni publicitatii sentinta in dosarul lui Gabriel "Puiu" Popoviciu, insa e posibil ca aceasta sa fie amanata.

UPDATE 13:15 Se complica lucrurile in dosarul de coruptie al omului de afaceri Puiu Popoviciu, dupa ce George Becali a revenit pentru a doua oara in ultimele saptamani asupra propriului denunt. Procurorul de sedinta a cerut luni reaudierea latifundiarului din Pipera. Aparatorii lui Puiu Popoviciu spun insa ca s-ar fi facut “presiuni psihice” asupra luI Becali si nu este cazul ca el sa fie audiat. O decizie in acest sens va fi luata la sfarsitul zilei. De asemenea, decizia CCR privind interceptarile ar putea duce la eliminarea probelor de acest fel din dosar, daca ele au fost stranse de SRI.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 31 martie, urmand ca instanta sa decida daca il mai audiaza pe George Becali.

Pe 15 februarie, Becali a fost chemat la Curtea de Apel Bucuresti, la cererea DNA, pentru a fi reaudiat in calitate de martor, el fiind cel care a facut in 2006 un denunt pe baza caruia procurorii au demarat ancheta in acest caz. La intrebarile puse de procurorul de sedinta, George Becali nu a mai recunoscut ce a scris in acel denunt, sustinand ca nu isi mai aduce aminte si nu doreste ca Puiu Popoviciu si ceilalti inculpati sa fie condamnati din cauza lui, pentru ca el a fost in inchisoare si "stie ce inseamna suferinta".

Omul de afaceri este judecat pentru ca ar fi pus mana fraudulos pe sute de hectare de teren in Baneasa, unde a dezvoltat un centru comercial, dar si un ansamblu rezidential. Este si dosarul care i-a dat emotii lui George Becali pentru ca la finalul procesului a revenit asupra unor declaratii ce il incriminau pe Popoviciu.

Procesul in care Puiu Popoviciu este acuzat ca a prejudiciat statul cu 360 mil. euro a inceput

Nu este exclus ca magistratii Curtii de Apel Bucuresti sa-l condamne in dosarul in care se vorbeste despre o frauda de proportii, ce ar fi inceput acum mai bine de 15 ani, cand o companie controlata de Popoviciu s-a asociat cu Universitatea de Stiinte Agricole Bucuresti. S-au pus la bataie 224 de hectare de teren in nordul Capitalei, pentru activitati de cercetare in pomicultura si ferme zootehnice. Doar ca in zona s-a dezvoltat un centru comercial si cateva ansambluri rezidentiale.

Citeste si: Gabriel Popoviciu incaseaza lunar prin Baneasa Shopping City chirii de 1,5 milioane de euro. Cine plateste cele mai mari sume

Procurorii DNA spun ca acest lucru a fost posibil gratie “coruperii unor functionari de la Universitatea de Stiinte Agricole”. Prejudiciul produs este evaluat la peste 300 de milioane de euro. Sentinta de luni nu este definitiva si poate fi contestata la Instanta Suprema. De altfel, in 2009 Popoviciu sustinea ca amplasarea pe acel teren a unor sedii de firme nu constituie nicio ilegalitate, din moment ce chiar Ambasada SUA va fi construita acolo.

Scandalul s-a declansat in urma unui denunt facut de George Becali, care ulterior a revenit asupra declaratiilor, spunand ca nu isi mai aminteste nimic. Ca urmare, procurorii DNA au anuntat ca il vor cerceta pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului iar Becali si-a amintit brusc vineri absolut tot. "Spre surprinderea unora nu il mai vedeti pe Becali la puscarie, iar aia care cred asta sa isi puna pofta in cui”, a declarat latifundiarul din Pipera.

In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei alti inculpati care ocupau respectivele functii la data comiterii faptelor: Ioan Niculae Alecu, rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti, Mihai Ion Florin Luican, prefect al municipiului Bucuresti si presedinte al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000, Gabriel Toader, secretar Prefectura Bucuresti si membru al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiras, viceprimar al Primariei Sectorului 1 Bucuresti, Lizeta Minea, secretar Primarie Sector 1 si membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primariei Sectorului 1 Bucuresti, Gheorghe Petrulian, sef OCOOTA Bucuresti si membru al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000, Stefan Diaconescu, secretar stiintific si rector in cadrul USAMV Bucuresti, toti pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata, Petru Pitcovici, sef Divizie Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie din MAI pentru complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului, si Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Gigi Becali, juratul pe Biblie si razganditul. Cum s-a transformat latifundiarul din martor in acuzat printr-o declaratie

Gigi Becali, juratul pe Biblie si razganditul. Cum s-a transformat latifundiarul din martor in acuzat printr-o declaratie

masina pompieri

Aproape 70 de persoane, evacuate dintr-o pensiune din Sibiu

Momentul în care sicriul Regelui Mihai este coborât în criptă, pe sunetul salvelor de tun. VIDEO

Înmormântarea Regelui Mihai, în imagini. Momentele emblematice. FOTO

Scrisoarea principesei Margareta către Regele Mihai: „Există o parte în acest om care nu ne aparţine nouă”

Eroii Revoluţiei de la Timişoara, comemorați de suporterii unei echipe de fotbal

Sondaj: Cetățenii Republicii Moldova, mai apropiați de Rusia decât de România

Regina Maria

Cât de mult au semănat funeraliile Regelui Mihai cu cele ale Reginei Maria, din 1938

Filmul funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai. ”Parcă a murit ceva în mine”

Funeraliile Regelui Mihai, în presa internațională: „A fost o figură importantă în perioadele zbuciumate din istoria României

Curtea de Argeș, locul unde își dorm somnul veșnic Regii României. Motivul din spatele tradiției

Fragmente din mesajele Regelui, transmise din exil poporului român. „Stați uniți într-un gând și într-o simțire”

Christian Science Monitor: „Regele Mihai, un simbol al demnității, într-o lume politică zgomotoasă și derutantă”