Greva la Tarom cu 10 curse anulate. De ce au refuzat pilotii de pe cursele interne sa se ridice de la sol

×
Codul embed a fost copiat

Saptamana a inceput extrem de prost pentru sute de calatori, care si-au cumparat bilete la Tarom. Toate cursele interne ale companiei au fost anulate pentru ca pilotii, intrati in greva spontana din cauza salariilor, au refuzat sa mai zboare.

Vestea i-a infuriat teribil pe cei care si-au programat drumuri importante si nu putini sunt pasagerii care spun ca vor cere despagubiri companiei. Probleme similare ar putea aparea si in zilele urmatoare.

Cum au reactionat pasagerii

"Sunt director de firma, am oameni, am probleme...ma tin blocat...totala nesimtire, iresponsabili indivizii astia care fac greva peste noapte. Pentru egoismul lor nesimtit, uite ca blocheaza atata lume."

"Inteleg ca e o greva spontana, doar ca era mai bine sa ne anunte la 8, cand trebuia sa plecam.
- Pai si cand v-au anuntat?
- Pe la 10... 2 ore am asteptat un avion si un echipaj."

Citește și
Tarom
Trei angajati ai TAROM, retinuti pentru ca ar fi furat din bagajele pasagerilor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Unii de-a dreptul iritati, altii ceva mai intelegatori, sute de calatori, romani si straini, au asteptat astazi doua ore un raspuns de la reprezentantii Tarom.

Intr-un final: ''10 curse tarom au fost anulate in aceasta dimineata. Vorbim de zborurile interne cu plecare din Bucuresti spre diferite orase din tara dar si avioanele care veneau spre Capitala. Pilotii nu au mai venit la munca, invocand diverse motive, si cum echipaj de schimb nu au avut, avioanele au ramas la sol", a fost precizarea oficiala.

Motivele "crizei" nu sunt greu de ghicit. Pilotii de pe cursele interne au un salariu fix, cu 50% mai mic fata de colegii lor din alte tari europene. In plus ei nu primesc diurne. In aceste conditii vor sa primeasca o leafa mai mare sau sa fie lasati sa zboare si pe cursele externe ca isi completeze veniturile. Diurnele pot sa dubleze sau chiar sa tripleze castigurile.

Greva de luni a afectat si o ruta externa cea de Budapesta. Comandantul aeronavei zboara in general pe intern deci e platit ca atare.

In afara de despagubiri, care pot ajunge, in functie de distanta, pana la 600 de euro, in astfel de situatii companiile aeriene sunt obligate sa le restitutie oamenilor banii sau sa le schimbe biletul pentru o alta cursa.

De altfel, asta a fost si solutia pentru zborul Bucuresti-Iasi. Un Boeing a preluat pasagerii a doua curse anulate.

Este a doua zi cu probleme in orarul TAROM. Ieri 12 zboruri au avut intarzieri si 3 au fost anulate.

UPDATE 15:00 
Tarom: Sapte zboruri sunt anulate, inclusiv externe, iar doua au intarzieri

Tarom precizeaza ca "depune toate eforturile pentru desfasurarea normala a zborurilor".

Zborurile anulate sunt:

- ROT651 Bucuresti - Cluj;

- ROT347 Cluj - Vien;

- ROT621 Bucuresti - Oradea;

- ROT615 Bucuresti - Baia Mare;

- ROT231 Bucuresti - Budapesta;

- ROT605 Bucuresti -Timisoara;

- ROT701 Bucuresti - Iasi.

Potrivit Tarom, pasagerii cursei ROT 701/2 Bucuresti - Iasi - Bucuresti vor calatori cu zborul ROT 705/6 Bucuresti - Iasi - Bucuresti, iar pasagerii cursei ROT 231 Bucuresti - Budapesta, cu zborul ROT 235 Bucuresti - Budapesta.

De asemenea, cursa ROT226 Praga - Bucuresti a fost rerutata Praga - Budapesta - Bucuresti, in timp ce pasagerii cursei ROT 232 Budapesta - Bucuresti vor calatori pe cursa ROT 226 Praga - Bucuresti si ROT 236 Budapesta - Bucuresti, mai precizeaza compania.

Cursele care au intarzieri sunt ROT 363 Bucuresti - Amsterdam si ROT343 Bucuresti-Viena.

"Aceste neregularitati ale zborurilor au aparut din cauza unor actiuni spontane ale echipajelor TAROM (piloti si copiloti). Momentan, compania nu a primit o informare oficiala din partea acestor echipaje. Compania TAROM regreta situatia creata si depune toate eforturile pentru desfasurarea normala a zborurilor", se mai arata intr-un comunicat remis Mediafax.

Compania mai precizeaza ca pasagerii curselor Tarom care au fost intarziate sau anulate beneficiaza de asistenta conform Regulamentului EC261/2004 privind drepturile pasagerilor.

Tarom informeaza si ca sta la dispozitia pasagerilor in agentiile sale sau prin call center: luni-vineri 8:00 - 20:00, sambata 9:00 - 14:00, la numerele 9361 (valabil pentru apeluri din Bucuresti), 021.204.64.64, 021.303.44.00 si 021.303.44.44.

Rus cere sefilor Tarom ca activitatea sa revina la normal

"In urma actiunilor unor piloti ai Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Romane Tarom ce au dus la anularea mai multor zboruri Tarom, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a solicitat conducerii companiei, ce este sub autoritatea Ministerului Transporturilor, sa ia masurile ce se impun pentru deblocarea acestei situatii. Ministrul Transporturilor face apel atat la conducerea companiei, cat si la sindicatele din Tarom ca pana cel tarziu la sfarsitul acestei zile sa se aseze la masa negocierilor si sa gaseasca rapid solutii, astfel incat activitatea Companiei Nationale de Transporturi Aeriene Romane sa revina la normal", se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Ministrul Transporturilor a solicitat celor doua parti implicate sa urgenteze procedura de negociere pentru ca pasagerii sa nu aiba de suferit si a atras atentia ca "solutiile se pot gasi doar intr-un cadru institutional adecvat, nu de pe pozitii de forta", potrivit sursei citate

Jumatate din aeronavele Air France sunt blocate la sol din cauza grevei pilotilor

Cel putin jumatate din avioanele Air France au fost blocate la sol luni, o cifra ce s-ar putea ridica la opt aeronave din zece, potrivit unuia dintre sindicatele pilotilor implicate in greva, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Opunandu-se proiectului de dezvoltare a filialei sale low cost, Transavia, SNPL (majoritar) a facut apel la greva in perioada 15-22 septembrie, Spaf, al doilea sindicat ca marime, si Alter (nereprezentativ) pana pe 18.

Aproximativ 20 de persoane asteptau in liniste luni dimineata la un ghiseu al Air France de pe aeroportul din Paris pentru a schimba biletele.

"M-am saturat de nivelul ridicat al grevei in Franta, intotdeauna este o problema cand te intorci in aceasta tara", a declarat un pasager, Jean-Marc Ragot pe aeroportul Roissy, in timp ce zborul sau de legatura catre Lyon (sud-est), unde locuieste, a fost anulat.

Unei alte pasagere, Zoé Decally care pleaca in vacanta la Tirana, i s-a propus deja o solutie. "Mi-au schimbat zborul de legatura, voi ajunge cu doar o ora intarziere. Nu este moarte de om".

Anticipand dificultati importante, intarzieri si perturbari ale traficului, in afara de anulari, compania le-a cerut clientilor sa "isi amane calatoria, sa schimbe biletul fara taxe" sau "sa primeasca banii inapoi" si le-a recomandat celor "al caror zbor va fi anulat sa nu mearga la aeroport".

Pentru aceasta prima zi de greva, ea estimeaza ca va putea asigura aproape jumatate din zboruri (48 la suta).

Ultimele negocieri, duminica, inainte de inceperea miscarii sociale, intre SNPL AF Alpa si conducere, nu au permis deblocarea situatiei. O miscare de o saptamana ar fi cel mai lung conflict de munca al pilotilor Air France (grupul Air France-KLM) din 1998.

Conducerea a evaluat la "10 pana la 15 milioane" pierderile zilnice din cauza acestei greve. Pentru clienti, carora le-a trimis 65.000 de mesaje telefonice, compania a evocat posibilitatea unor "despagubiri" si afirma ca "programul de zbor va fi actualizat cu 24 de ore inaintea plecarii".

Pilotii Lufthansa intra in greva marti, fiind afectate zborurile de lung curier

Pilotii Lufthansa vor intra in greva, marti, pe aeroportul din Frankfurt, aceasta fiind a patra miscare de acest tip in mai putin de doua saptamani, care se va concentra pe zborurile de lung curier, relateaza AFP, care citeaza Mediafax.

Dupa o miscare sociala a pilotilor Air France luni, greva de la Lufthansa va afecta zborurile de lung curier cu plecare si sosire la Frankfurt si efectuate cu avioane Airbus A380, A330, A340 si Boeing B747, in intervalul orar 09.00-17.00 (10.00-18.00 ora Romaniei), a anuntat un comunicat emis luni de sindicatul pilotilor Cockpit, aflat in conflict cu conducerea grupului german in legatura cu regimul de prepensionare.

Dupa esecul negocierilor la sfarsitul lui august, Cockpit a organizat deja trei greve de mai multe ore care au condus la anularea a 475 de zboruri in total, care asigurau in special legaturi interne si europene.

Ultima a avut loc la 10 septembrie la Munchen. Pasagerii fiind in general informati cu suficient timp inainte, aceste greve nu au generat haos in aeroporturi.

Ele costa insa scump compania, ale carei conturi au fost deja afectate in acest an de o pierdere de 60 de milioane de euro generata de o miscare sociala de trei zile in aprilie.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Agentia europeana pentru siguranta aeriana recomanda evitarea zborurilor spre Israel. Tarom a suspendat zborul spre Tel Aviv
Agentia europeana pentru siguranta aeriana recomanda evitarea zborurilor spre Israel. Tarom a suspendat zborul spre Tel Aviv

Agentia europeana pentru siguranta aeriana recomanda companiilor europene sa evite cursele aeriene spre Israel pana la stabilizarea situatiei, din cauza riscului unor atacuri cu racheta.

Trei angajati ai TAROM, retinuti pentru ca ar fi furat din bagajele pasagerilor
Trei angajati ai TAROM, retinuti pentru ca ar fi furat din bagajele pasagerilor

Trei angajati ai Tarom au fost retinuti, luni, pe motiv ca ar fi furat haine, incaltaminte, aparatura IT, cosmetice si mancare din bagajele depuse la Biroul Bagaje Pierdute, potrivit unor surse din Politie.

Secrete din bucatariile Tarom, Air France, KLM sau Qatar Airways. Ce trebuie sa stiti despre mancarea servita in zbor
Secrete din bucatariile Tarom, Air France, KLM sau Qatar Airways. Ce trebuie sa stiti despre mancarea servita in zbor

Lupta pentru pasageri in randul companiilor aeriene se da si in bucatarie. Micul dejun, pranzul sau cina la peste 10 kilometri inaltime pot fi o experienta interesanta, iar companiile ofera meniuri variate.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.