Incidente între protestatari și forțele de ordine, în București. Patru persoane, duse la secția de poliție

PROTEST
Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 2.000 de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta împotriva votului dat de Camera Deputaţilor pe modificările aduse Codului penal.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 23:00 Numărul protestatarilor adunați în Piața Victoriei din capitală a început să scadă considerabil. 

UPDATE 22:40 Patru persoane au fost conduse la secția de poliție, miercuri seară, după ce un grup de protestari a forțat dispozitivul de jandarmi și a aruncat cu diverse obiecte către forțele de ordine.

Citește și
Violente Franta
Violențe în Franța, după ce un tânăr de 22 de ani a fost împușcat în timpul unui control
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Doi jandarmi au fost răniți în urma acestor altercații și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Jandarmii au acționat cu bună credință tocmai pentru evitarea creării unei stări de pericol și pentru a opri acțiunile violente care puteau pune în pericol viața și integritatea corporală sau sănătatea persoanelor. În legătură cu cei 2 jandarmi răniți se vor face acte de constatare sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj și vor fi înaintate parchetului competent. Se vor face verificări în vederea identificării autorilor”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei.

Cele 4 persoane care au fost conduse la secția de poliție au fost sancționate cu câte 500 de lei fiecare pentru instigare și recurgere la acțiuni violente.

UPDATE 21:55 Protestatarii i-au adus un omagiu lui Călin Farcaș, tânărul de 29 de ani care a protestat cu aparatul de oxigen lângă el, pentru a-şi apăra dreptul la viaţă. El reuşise să strângă cei 200.000 de euro necesari transplantului de plămâni, însă prin tergiversarea actelor şi a procedurilor s-a pierdut timp preţios.

protest

UPDATE 21:20 Manifestanții adunați în Piața Victoriei din capitală protestează pașnic și nu au mai fost înregistrate incidente. 

UPDATE 21:20 În Piața Victoriei câteva persoane s-au îmbrâncit cu jandarmii. Cel puțin o persoană a fost ridicată de oamenii legii. Se pare că unii manifestanţi au încercat să forţeze cordonul de jandarmi.

Cel puțin 2.000 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei.

Manifestanţii au blocat traficul pe arterele principale care duc în Piaţa Victoriei, respectiv bd. Lascăr Catargiu, bd. Aviatorilor şi bd. Kiseleff.

La Timişoara peste 200 de persoane au ieşit în Piaţa Operei să protesteze împotriva adoptării de către Camera Deputaţilor a proiectului privind modificarea Codului penal.

Câteva zeci de persoane au protestat şi la Braşov, Arad şi Iaşi.

La Cluj au ieșit în stradă câteva sute de persoane.

UPDATE 20:10 Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că s-a impus restricţie de trafic dinspre Şoseaua Kiseleff, pe breteaua către Titulescu, şi de la semaforul central către Titulescu. De asemenea, este restricţionată circulaţia pe soseaua Kiseleff, de la str. Arh. Ion Mincu şi pe bulevardul Aviatorilor către Piața Victoriei.

Oamenii au steaguri, fluiere şi vuvuzele şi cer şi altora să iasă în stradă cu maşini, motociclete şi alte vehicule.

Mai mulţi jandarmi sunt în piaţă şi le-au cerut protestatarilor să se manifeste paşnic şi să nu blocheze străzile din zonă.

Şi în alte oraşe din ţară se desfășoară proteste.

La Sibiu, comunitatea ”Vă vedem” a organizat o prezentare a modificărilor la Codul Penal, astfel încât toată lumea să înţeleagă care sunt efectele intrării în vigoare a acestor modificări.

La Braşov, protestatarii au blocat pentru un sfert de oră o trecere de pietoni din centrul oraşului.

Și la Cluj au ieșit oamenii în stradă.

 

Noua formă a Codului Penal, în care infracţiunea de abuz în serviciu a fost redefinită, a trecut de votul Parlamentului.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Lege pentru curățarea „dinozaurilor” din instanțele poloneze. Guvernul a scos lumea în stradă
Lege pentru curățarea „dinozaurilor” din instanțele poloneze. Guvernul a scos lumea în stradă

În Polonia se înteţeşte conflictul dintre guvernul conservator şi justiţie. Şefa Curţii Supreme, care, conform unei noi legi urma să iasă miercuri la pensie, a venit la serviciu în aplauzele a sute de susţinători.

Violențe în Franța, după ce un tânăr de 22 de ani a fost împușcat în timpul unui control
Violențe în Franța, după ce un tânăr de 22 de ani a fost împușcat în timpul unui control

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, în orașul francez Nantes, după ce a fost împușcat de un agent de poliție, în timpul unui control de rutină. În urma acestui incient, oamenii au ieșit în stradă în semn de protest.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.