Aviz negativ de la CSM pentru Ioan Irimie si Tiberiu Nitu. Decizia finala ii apartine lui Basescu

CSM

Sectia pentru procurori a CSM a avizat negativ, joi, numirea lui Ioan Irimie si a lui Tiberiu Nitu la conducerea DNA, respectiv in functia de procuror general, ambii inregistrand cinci voturi "impotriva" si unul favorabil.

Avizul CSM este consultativ, decizia finala apartinand sefului statului.

In 13 noiembrie, ministrul Mona Pivniceru a spus, intr-o emisiune televizata, ca nu stie ce va face in cazul respingerii propunerilor sale pentru functiile de procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA, dar ca "probabil" ii va desemna pe urmatorii doi in ordinea nominalizarilor pe care le-a facut: Elena Hach si Claudiu Dumitrescu.

Daniel Morar, fostul sef al DNA, delegat pe functia de prim-adjunct al procurorului general, aceeasi pozitie pe care a ocupat-o Tiberiu Nitu, in perioada 2007-2011, l-a intrebat pe acesta ce il califica pentru functia de procuror general al Romaniei, iar el i-a raspuns ca buna-credinta.

Totodata, Morar l-a intrebat pe Nitu, candidat pntru functia de procuror general al Romaniei, ce dosare a instrumentat, iar acesta a refuzat spunand ca nu vrea sa faca diferente intre procurori, respectiv intre cei care fac urmariri penale si cei de judiciar. "De ce faceti diferente, domnule Morar?", l-a intrebat Nitu. "Nu ne bateti!", i-a replicat Morar candidatului.

Citește și
Adrian Nastase
Judecatorii care l-au condamnat pe Nastase la inchisoare, reclamati la CSM. "Asteptam de 4 luni"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Nitu a precizat insa ca a condus timp de sase ani o unitate de parchet de judecatorie care a inregistrat rezultate foarte bune, apoi a lucrat la o structura specializata.

Desi i s-a reprosat la un moment dat ca ar fi arogant, Nitu si-a cerut scuze, insa tirul intrebarilor, mai ales cele venite din partea lui Morar, a sugerat o procedura partinitoare.

Disputa intre Nitu si membri ai CSM pe tema programului de lucru: Ma jigniti. E puerila intrebarea

Procurorul Tiberiu Nitu, candidat la functia de procuror general al Romaniei, a declarat, joi, ca are capacitate de efort, raspunzand unei intrebari in acest sens pusa de vicepresedinta CSM, Oana Schmidt Haineala, pe care a intrebat-o apoi daca incearca sa-l jigneasca.

Schmidt Haineala i-a spus lui Nitu ca preluarea conducerii Ministerului Public implica un sacrificiu personal, acesta replicandu-i: "Orice procuror in tara asta se sacrifica".

Anterior audierii lui Tiberiu Nitu, membrii CSM l-au intervievat pe Ioan Irimie, care, intrebat ce program are, a spus ca lucreaza si dupa ora 16.00, raspuns ce a generat rumoare. Intrebat de Schmidt Haineala despre capacitatea de efort, Nitu i-a raspuns vicepresedintei CSM ca are capacitate. "Am capacitate de efort. Incercati sa ma jigniti ?", a continuat Nitu. Replica lui Tiberiu Nitu l-a determinat pe Daniel Morar sa intervina: "Sunteti candidat, nu ne dati lectii!".

Morar l-a intrebat ce program de lucru are, iar Nitu a spus ca pana tarziu. "Nu exista un program normal. Cel mai tarziu. Mi se pare puerila aceasta intrebarea", a conchis Nitu. Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a intervenit, spunand ca daca are nedumeriri, ar trebui sa i se raspunda.

Irimie: Morar nu a fost acid, suntem prieteni

Ioan Irimie a declarat ca interviul in fata membrilor Sectiei pentru procurori a CSM s-a desfaurat conform regulamentului. Chestionat de jurnalisti cu privire la tirul intrebarilor lui Daniel Morar, Irimie a declarat, dupa interviul in fata membrilor CSM: "Nu a fost acid, suntem colegi, suntem prieteni, nu m-a facut zob".

Ioan Irimie a sustinut, joi, la CSM, ca moralitatea sa in familie si in societate a fost apreciata, el precizand totodata ca si-a indeplinit atributiile de magistrat si nu a refuzat sarcinile de serviciu.

"Mi-am indeplinit atributiile de magistrat, am respectat dispozitiile sefilor, nerefuzand sarcinile de serviciu", a afirmat, in fata membrilor Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Ioan Irimie, care a fost audiat ca umare a propunerii ministrului Justitiei de numire a sa procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Intre altele, Irimie a sustinut in cadrul audierii, ca nu intentioneaza "diminuarea competentlor DNA, sa distruga asta", el adaugand ca vrea sa completeze schemele de personal din cadrul structurii centrale, cat si la nivelul celor teritoriale.

Irimie a spus ca a lucrat in cauze in care a facut urmarire penala proprie, dar si in domeniul de prevenire, descoperire si sanctionare a faptelor de coruptie, avand experienta astfel incat sa candideze pentru functia de sef al DNA.

Intrebat daca a intervenit vreodata pentru vreo ruda a sa, Irimie a negat.

Morar: Una e sa fii sef la DNA, alta e sa fii procuror la DNA

Daniel Morar, delegat din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie in cea de procuror general al Romaniei, spune ca a fost inconsecvent atunci cand, in anul 2010, l-a adus inapoi la DNA Cluj pe Ioan Irimie, revocat din functia de sef al serviciului clujean in 2005 tot de Morar.

Daniel Morar a sustinut joi, la CSM, ca dintre toti membrii Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii il stie cel mai bine pe Ioan Irimie, pe care il cunoaste de 20 de ani.

"Eu am facut cererea de revocare, eu v-am delegat, am fost inconsecvent in ceea ce va priveste. Dar una e sa fii sef la DNA, si alta e sa fii procuror in DNA", a declarat Daniel Morar, sef al DNA timp de sapte ani, pana in 2 octombrie 2012.

Irimie, niciun rechizitoriu in ultimul an

Intrebat cate rechizitorii a facut in ultimul an, Irimie a declarat: "Niciunul".

Morar a aratat ca, din luna septembrie anul trecut, Irimie nu a facut niciun rechizitoiu, iar dupa ce acesta a fost revocat de la conducerea DNA Cluj, numarul de rechizitorii a crescut. Mai mult, Morar a spus ca, in trei ani, Irimie a facut patru rechizitorii.

Daniel Morar a punctat aspecte din activitatea pofesionala a lui Irimie dupa ce acesta nu a putut da date despre procentul de achitari in dosarele DNA, avand in vedere ca in proiectul de management candidatul a notat faptul ca vrea ca numarul de casari sa fie diminuat.

Desi in raportul de activitate pe anul trecut al DNA este consemnat faptul ca zece la suta din cauzele instrumentate de procurorii anticoruptie au primit solutii de achitare, Ioan Irimie a afirmat ca cifra este de 20 la suta.

De asemenea, Irimie nu putut lamuri aspecte legate de cauzele privind fraudarea bugetului UE sau care ar fi abordarile pentru a solutiona acest gen de dosare.

"Structurile DNA ar fi zero barat"

In acest context, Daniel Morar a indicat vulnerabilitatile DNA pe domenii privind fraudrea proiectelor europene sau pe achizitii publice - prezentate de Ioan Irimie drept prioritati ale sale.

Despre statistica prezentata de Irimie, Morar a spus ca e buna ca banc.

Morar a aratat ca in anul 2004 la DNA Cluj s-au facut doar sase rechizitorii, iar in 2005 unul, acesta fiind si motivul pentru care l-a revocat din functia de sef al serviciului teritorial pe Irimie. Morar a adaugat ca in 2006, dupa plecarea lui Irimie, DNA Cluj a solutionat 18 rechizitorii, iar anul urmator 25.

Intrebat la modul ipotetic cum ar arata activitatea celorlalte structuri ale DNA, daca ar fi similara celei din 2005, de la Cluj, tot Morar a spus: "Zero barat".

Pivniceru, multumita de prestatia lui Irimie

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, s-a declarat multumita de prestatia lui Ioan Irimie, pe care l-a propus pentru functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie, in fata Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Intrebat de procurorul Bogdan Gabor ce instrumente va folosi pentru a stopa scugerile de informatii despre care a vorbit in preambulul audierii sale, Ioan Irimie a declarat ca, in opinia sa, acestea nu sunt de la procurori, putand pleca de la instante, atunci cand cauzele sunt trimise in judecata sau cand se cere arestarea preventiva.

"Este foarte usor, eu pot sa controlez aceste situatii, pentru ca procurorul de caz are acces la suportii magnetici si la cei de redare a convorbirilor. Aceste scurgeri pot sa apara cand dosarul penal se afla la instanta, cand se propune arestarea preventiva sau cand se judeca pe fond. Printr-o ancheta si sa sesizez CSM", a explicat Irimie cum poate stopa scurgerile de informatii catre mass-media, in fata membrilor Sectiei de procurori a Consiliului.

El a adaugat ca prin Serviciul de presa al Directiei Nationale Anticoruptie pot sa fie date publicitatii aspecte din dosare, pentru a fi primite de toti cei din mass-media.

Dosarul Bivolaru, printre rezultatele notabile ale lui Irimie

Procurorul Ioan Irimie a sustinut ca a primit la evaluarea profesionala "foarte bine", indicand la "rezultate notabile" inregistrate pe parcursul activitatii sale solutionarea, impreuna cu Daniel Morar, a cazului Gabriel Bivolaru.

"Pe parcursul activitatii mele am inregistrat si rezultate notabile, cum ar fi dosarul lui Gabriel Bivolaru (fostul deputat PDSR, condamnat pentru fraudarea BRD-n.r.), realizat impreuna cu Daniel Morar, in perioada in care am fost delegati la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie", a sustinut Ioan Irimie, joi, in fata membrilor Sectiei de pocurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ioan Irimie a avut la dispozitie 30 de minute pentru a-si sustine proiectul de management, el vorbind insa despre parcursul sau profesional si despre "dragostea fata de sistemul judiciar".

Irimie a confundat Comisia Europeana cu Consiliul European, cand s-a referit la Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Totodata, el a afirmat ca fenomentul coruptiei afecteaza siguranta nationala, fara alte detalii. Irimie a contimuat spunand ca, "nu in ultimul rand", va actiona "pentru apararea banului public, nemaivorbind de fraude".

Pe de alta parte, procurorul Ioan Irimie a afirmat ca este bine ca anchetatorii sa fie stimulati financiar.

"E foarte bine cand ii dai la om si se bucura, e foarte rau cand ii iei la om din drepturi", a spus candidatul pentru sefia DNA.

Procurorii Tiberiu Nitu si Ioan Irimie - candidatii alesi de ministrul Justitiei, pentru functiile de procuror general al Romaniei si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie - vor comparea, joi, in fata membrilor Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Seful Sectiei pentru procurori este Oana Schmidt Haineala (vicepresedintele CSM), iar membri sunt Florentina Gavadia, George Muscalu, Bogdan Gabor.

Cel de-al cincilea membru, George Balan si-a dat demisia din magistratura, act de care Plenul CSM a luat act in data de 15 noiembrie.

Ca membru de drept in CSM este procurorul general al Romaniei, functie ocupata interimar de catre Daniel Morar (delegat din pozitia de sef al DNA la conducerea Ministerului Public, de catre fostul procuror general Codruta Kovesi care si-a incheiat mandatul in 2 octombrie -n.r.).

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca Gavadia si Muscalu vor ca provizoratul de la conducerea Ministerului public sa inceteze, astfel ca vor vota candidatii propusi de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, fost membru al Consiliul Superior al Magistraturii pana in 23 august cand a demisionat pentru a prelua portofoliul ministerial.

In 23 octombrie, Plenul CSM, cu majoritate de voturi, a decis ca Daniel Morar are dreptul de a vota in Consiliu.

"Plenul CSM a apreciat ca prim-adjunctul procurorului general poate participa la sedintele Sectiei pentru procurori si ale Plenului Consiliului, avand aceleasi atributii, competente si interdictii de a participa sau de a vota - art. 28, alin (2) din Legea 317/2004 - pe care le are procurorul general al Romaniei (membru de drept in Consiliu-n.r.)", informa Consiliul.

Dreptul de vot dat lui Morar practic inclina balanta in favoarea celor care nu vor sa accepte numirile pentru functiile de procuror general si procuror sef al DNA pana dupa alegerile parlamentare, sustin sursele citate.

Pe de alta parte, voci din sistemul judiciar sustin ca artificiul judiciar prin care i s-a dat drept de vot lui Daniel Morar ar fi nelegal, iar acesta s-ar afla intr-o stare de incompatibilitate in cazul in care si-ar exprima optiunile.

Mai mult, in septembrie 2006, la momentul cand Codruta Kovesi a fost nominalizata pentru functia de procuror general al Romaniei, in locul lui Ilie Botos (care demisionase ca urmare a fugii lui Omar Hayssam din Romania-n.r.), reprezentantul in CSM a fost adjunctul procurorului general Marcel Sampetru, care nu a avut drept de vot. El a participat la sedinta Consiliului, dar nu a avut dreptul sa adreseze intrebari candidatei si nici sa participe la deliberari.

Pentru joi, de la ora 10.00 pana la ora 12.00, a fost anuntat ca procurorul Ioan Irimie, candidat la sefia DNA (in locul lui Daniel Morar), isi va prezenta proiectul de management (30 de minute) si va raspunde intrebarilor membrilor Sectiei pentru procurori a CSM.

De la ora 13.00 pana la ora 15.00, procurorul Tiberiu Nitu, candidat pentru pozitia de procuror general al Romaniei (in locul Codrutei Kovesi), isi va prezenta proiectul de management (30 de minute) si va raspunde intrebarilor membrilor Sectiei pentru procurori a CSM.

Membrii Consiliul Superior al Magistraturii sunt obligati sa dea un aviz, care este consultativ, nu obligatoriu, decizia CSM urmand a fi transmisa presedintelui Romaniei, care are dreptul de a refuza numirile.

In 1 noiembrie, Mona Pivniceru a anuntat ca pentru functia de procuror general au fost selectati Elena Hach si Tiberiu Nitu, iar pentru conducerea DNA au fost selectati Claudiu Dumitrescu si Ioan Irimie.

In final, ministrul Justitiei a precizat ca l-a propus pe procurorul Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar pe procurorul Ioan Irimie l-a nominalizat pentru functia de procuror-sef al DNA.

In 1 noiembrie, Pivniceru a inaintat propunerile sale CSM.

Potrivit regulamentului de numire a procurorilor sefi, CSM are termen 60 de zile pana la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea inaintata de ministrul Justitiei, decizia finala urmand a fi luata de presedintele Romaniei.

In 13 noiembrie, ministrul Mona Pivniceru a spus, intr-o emisiune televizata, ca nu stie ce va face in cazul respingerii propunerilor sale pentru functiile de procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA, dar ca "probabil" ii va desemna pe urmatorii doi in ordinea nominalizarilor pe care le-a facut: Elena Hach si Claudiu Dumitrescu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Seful DNA cere MJ sa solicite Parlamentului arestarea deputatului Trasculescu
Seful DNA cere MJ sa solicite Parlamentului arestarea deputatului Trasculescu

Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut, marti, Ministerului Justitiei sa solicite Parlamentului arestarea deputatului Alin Trasculescu, sub acuzatiile de trafic de influenta si fals.

Judecatorii care l-au condamnat pe Nastase la inchisoare, reclamati la CSM.
Judecatorii care l-au condamnat pe Nastase la inchisoare, reclamati la CSM. "Asteptam de 4 luni"

Judecatorii care l-au condamnat pe Adrian Nastase la inchisoare vor fi reclamati la CSM. Asta intentioneaza avocatii fostului premier, nemultumiti ca magistratii nu si-au motivat de mai bine de patru luni decizia de a-l condamna la inchisoare.

Ponta vrea ca serviciile de informatii, parchetele si CSM sa functioneze sub control parlamentar
Ponta vrea ca serviciile de informatii, parchetele si CSM sa functioneze sub control parlamentar

Serviciile de informatii ar trebui sa functioneze sub un control parlamentar, procedura care sa fie aplicata si in cazul parchetelor si al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), afirma premierul Ponta.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.