Proiect de lege: antenele GSM, la 500 de metri de scoli si spitale. Deputat: "Sanatatea e mai importanta decat interesele"

Ultimul update: Sambata 26 Martie 2016 06:54
Data publicarii: Miercuri 23 Martie 2016 18:27
Categorie: Actualitate

Antenele de telefonie trebuie sa fie amplasate la 500 de metri distanta de scoli, gradinite, spitale sau centre de plasament. Asa prevede o initiativa legislativa, care a fost adoptata de Senat si trimisa la Camera Deputatilor pentru votul final.

Asociatia Operatorilor Mobili din Romania sustine ca daca se aproba legea, ea va duce la lipsa semnalului in cea mai mare parte a oraselor din Romania.

Lumea e impanzita de antenele operatorilor de telefonie mobila, la care cei mai multi dintre noi suntem abonati. Initiatorii proiectului cred ca este necesar ca retelele sa fie montate la o distanta mai mare de 500 de metri de scoli, gradinite, spitale, centre de plasament sau camine pentru batrani. Motivul? Antenele ar putea afecta sanatatea oamenilor.

Diana Tusa, deputat PNL:"Exista studii, niste masuratori, care certifica aceste valori, iar eu cred ca sanatatea e mult mai importanta decat celelalte interese particulare."

Initiatorii proiectului spun ca masurile de precautie trebuie luate chiar si atunci cand nu exista dovezi directe ca suntem afectati de retelele de comunicatii.

Conform principiului precautiei, inscris in Tratatul Uniunii Europene, atunci cand exista elemente stiintifice suficiente, chiar in absenta unor certitudini sau probe absolute autoritatile
trebuie sa protejeze, inainte de toate, cetatenii

Precauti sunt si parintii, care au copii la gradinita sau la scoala, si care privesc cu ochi buni acest proiect de lege.

Iulian Cristache, presedintele Federatiei de Parinti din Invatamantul Preuniversitar: "Daca se muta la mai mult de 500 de metri de scoala, ceea ce e foarte bine, daca s-a constatat prin masuratori tehnice, afecteaza sanatatea celorlalti. Fara discutie sanatatea copiilor primeaza."

In acelasi timp, reprezentantii operatorilor de telefonie mobila spun ca masura este nejustificata si ea va perturba serios comunicarea mobila: vor fi pierderi de semnal si chiar nu se va mai putea apela numarul unic de urgenta de pe mobil.

REACTIE ASOCIATIA OPERATORILOR MOBILI DIN ROMANIA: Interdictia: in cazul in care va deveni lege, va duce la lipsa completa a semnalului in cea mai mare parte a oraselor mari din Romania.

Proiectul de lege a fost votat de senatori si trimis Camerei Deputatilor, pentru votul final.

Ce este

Ce este "amnezia digitala", sindromul de care sufera peste jumatate dintre oameni. Cercetatorii au descoperit "boala" recent

a2

Blocaj pe A2, după ce un șofer băut a intrat în două autovehicule

Tânăra de 23 de ani, la spital după ce s-a rănit în timp ce se dădea pe tiroliana

Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude

incident

Femeia rănită joi de o bucată de tencuiala a fost externată

Suspiciuni de fraudă la Casa de ajutor reciproc din Abrud. Acuzaţiile clienţilor

Hoţul care şi-a luxat glezna în timp ce încerca să scape, arestat pentru furt