Proiect al Ministerului de Justitie: Detinutilor li se scad 20 de zile din pedeapsa indiferent cate carti scriu

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Justitiei a facut public, sambata, proiectul de ordonanta de urgenta prin care detinutilor li se scad 20 de zile din pedeapsa, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau al inventiilor realizate.

Proiectul care ar urma sa intre in vigoare la 31 august, in conditiile in care, pana la 1 septembrie, este suspendat articolul de lege care prevedea ca se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie, scrie news.ro.

Ministerul Justitiei prezinta spre consultare publica proiectul de ordonanta de urgenta, inainte de a-l prezenta in sedinta de guvern de marti.

Potrivit ordonantei, articolul 96 alineatul (1), litera f) din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate se modifica si se completeaza astfel: "f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate, se considera 20 de zile executate pe intreaga durata a executarii pedepsei, inclusiv in cazul pedepselor contopite, indiferent de numarul lucrarilor stiintifice sau al inventiilor realizate.”

Guvernul a suspendat in 2 februarie, pana la 1 septembrie, articolul de lege care prevedea ca, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetata.

Citește și
Dan Voiculescu
Dan Voiculescu a iesit vineri din penitenciar. Unde a fost dus omul de afaceri, condamnat la 10 ani de inchisoare
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

In afara de modificarea articolului 96, noua ordonanta mai introduce un articol privind procedura elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii brevetate de detinuti.

Potrivit noului articol, caracterul stiintific al lucrarilor elaborate de catre detinuti este stabilit de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).

"Lucrarile stiintifice sau inventiile brevetate pot fi elaborate de catre detinuti in conditiile stabilite in prezenta lege si prin regulamentul de aplicare a prezentei legi, care se completeaza, dupa caz, cu prevederile legale privind evaluarea lucrarilor stiintifice de catre CNCS cu sprijinul logistic al UEFISCDI, respectiv procedurile efectuate de OSIM cu privire la cererile de brevet de inventie", mai prevede ordonanta.

De asemenea, pe durata elaborarii de lucrari stiintifice sau de inventii, detinutii pot desfasura activitati lucrative, fara ca acestea sa se suprapuna si fara ca, insumata, durata desfasurarii tuturor acestor activitati sa depaseasca durata prevazuta de legislatia muncii.

Legea mai prevede ca lucrarile stiintifice se pot elabora numai in domeniile si specializarile universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare.

Totodata, in cazul lucrarilor stiintifice sau inventiilor brevetate realizate in coautorat, numarul zilelor considerate ca executate se imparte proportional la numarul de coautori.

Ordonanta ar urma sa intre in vigoare la 31 august 2016. Propunerile, sugestiile si opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ pot fi transmise in scris la adresa de e-mail [email protected] pana luni, 27 iunie 2016, ora 13.00.

Din datele Administratiei Nationale a Penitenciarelor, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti in ultimii doi ani, printre acestia fiind Gigi Becali, George Copos, Dinel Staicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Zsolt Nagy si Ioan Niculae.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput in ianuarie o ancheta care vizeaza profesori universitari care au coordonat sau validat lucrarile stiintifice ale detinutilor, pentru care acestia au primit reducerea pedepselor, reprezentantii editurilor care le-au publicat si functionari ai ANP care au propus eliberarea.

DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune savarsirii infractiunii de favorizare a faptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnati pentru coruptie. Anchetatorii sustin ca fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie eliberate conditionat.

In acest dosar a fost audiat la DNA, pe 10 iunie, Dan Voiculescu, care a scris, de cand se afla in detentie, din august 2014, cel putin zece carti, printre care: "Omenirea, incotro?", "Dezvoltarea economica durabila", "A patra cale", "Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014", "Economia romaneasca", "Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice", "Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene", "Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala", "Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale" si "Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale".

La audieri a fost chemat, pe 8 iunie, si Gigi Becali, care a scris, in doi ani de detentie, cinci carti: "Muntele Atos, patria ortodoxiei", "Steaua si Becali", "Becali si politica. Inceputurile", "Iubirea milostiva si mantuitoare" si "Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei".

Omul de afaceri Dinel Staicu a scris si el 10 volume in detentie: "Reforma bancara si fiscala", "Creditul social fiscalizat", "Piata de capital fiscalizat", "Foreign policy", "Raportul de cauzalitate dintre creditare si criza economico-financiara", "Ascensiunea si prabusirea bancilor in contextul globalizarii", "Noul bon fiscal - etalon", "Barterul fiscal", "Economia fiscala de piata", "Economie si idei fiscale de autodefinire a epocii moderne".

De asemenea, omul de afaceri Ioan Niculae a scris, de cand se afla in inchisoare, mai multe carti, cu o medie de un volum la 29 de zile: "Bioetanolul, combustibilul viitorului", "Biodieselul motorina ecologica", "Valorificarea energetica a biomasei", "Orientari moderne in productia vegetala", "Tehnologii moderne de producere a utilizare a alcoolului metilic".

Fostul ministru Miron Mitrea a scris, in detentie: "Amintiri… Subiective. Moment de istorie imediata" si "Noi nu facem politica! Sindicate 1990-1994", in timp ce un alt fost ministru, Relu Fenechiu, a semnat "Itinerarii duhovnicesti in judetul Iasi" si "Ingineria avanasata solutie strategica pentru o dezvoltare durabila a regiunii de nord-est".

Fostul ministru Zsolt Nagy a semnat, dupa gratii, lucrarile "Un oras de pe Mures - drumuri prin timp", "Managementul campaniei electorale" si "Uniunea Europeana in era digitala - optiuni si proiecte", iar fostul ministru Ioan Codrut Seres a scris "Contractul colectiv de munca - aspecte practice".

Si Gheorghe Copos a scris mai multe lucrari in detentie: "Aliante matrimoniale in politica ale principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova", in cazul careia a fost formulata o plangere pentru plagiat, "Turismul ca vector de interculturalitate", "Franciza vs. management in industria hoteliera", "Tasnadul medieval" si "Turismul european durabil si provocarile lui".
 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Procedura recompensarii detinutilor
Procedura recompensarii detinutilor "scriitori" se va relua, dar cu alte reguli. Cate zile de libertate se vor obtine

Ministerul Justitiei este gata sa reia procedura recompensarii detinutilor care scriu carti in puscarie. Vor beneficia insa de cel mult 20 de zile, nu 30, ca pana acum cateva luni, cand DNA a sesizat posibile abuzuri.

Dan Voiculescu a iesit vineri din penitenciar. Unde a fost dus omul de afaceri, condamnat la 10 ani de inchisoare
Dan Voiculescu a iesit vineri din penitenciar. Unde a fost dus omul de afaceri, condamnat la 10 ani de inchisoare

Dan Voiculescu a fost scos sub escorta din Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova, unde ispaseste o pedeapsa de 10 ani.

Guvernul va construi cel putin 2 inchisori noi in urmatorii ani. Promisiunile Ministrului Justitiei pentru detinuti
Guvernul va construi cel putin 2 inchisori noi in urmatorii ani. Promisiunile Ministrului Justitiei pentru detinuti

O viata mai demna si reintegrare sociala pentru detinuti, dar si penitenciare noi si moderne: acestea sunt cateva dintre planurile autoritatilor.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.