Oprescu: In adaposturile Capitalei se afla 520 de persoane, alte 46 sunt monitorizate in strada

×
Codul embed a fost copiat

Sorin Oprescu a declarat ca, in cele trei adaposturi municipale, se afla 520 de persoane, iar trei echipe mobile ale Directiei de Asistenta Sociala monitorizeaza alte 46 de persoane adulte care au refuzat adapostirea.

 

"In cele trei adaposturi municipale se afla 520 de persoane. Duminica doua bucatarii mobile au parcurs Capitala, oferind asistenta persoanelor surprinse de viscol in statii sau pe strazi, care au distribuit 600 litri de ceai si supa. De sambata pana duminica, 25 de persoane fara adapost au fost transportate de agentii Politiei Locale la adaposturi", a declarat Sorin Oprescu la comandamentul de iarna tinut duminica seara la Primaria Capitalei.

Potrivit primarului general, trei echipe mobile ale Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti monitorizeaza, la intervale regulate, cele 46 de persoane adulte care au refuzat adapostirea de la inceputul codului portocaliu in Capitala.

Tot echipele DGASMB au solicitat plasament in regim de urgenta pentru un numar de sase minori ai caror parinti nu isi pot asuma protejarea lor directiilor de asistenta sociala si protectia copilului din sectoarele in care au fost gasiti si din doua judete.

Citește și
deszapezire
Starea drumurilor blocate dupa ce ANM a dat avertizare nowcasting de COD ROSU
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Avand in vedere faptul ca fenomenele meteo se vor derula si in zilele urmatoare, incepand de luni, orele 10.00, se vor organiza puncte de distributie de ceai cald in zece locuri din Capitala", a mai spus Sorin Oprescu.

Acestea sunt pe Calea Grivitei nr.216 in Sectorul 1, pe strada Agricultori nr.105 in Sectorul 2, pe strada Maximilian Popper nr. 17 A, strada Nerva Traian nr. 8, strada Foisorului nr.56-58 si strada Dristorului nr.81-88, in Sectorul 3, pe Calea Serban Voda nr.48 si strada Mitropolit Filaret nr.41 in Sectorul 4, pe Calea Ferentari nr. 191 si Soseaua Viilor nr.44 in Sectorul 5.
Sorin Oprescu a mai precizat ca la Dispeceratul Politiei Locale a Municipiului Bucuresti au fost primite in cursul zilei 32 sesizari privitoare la 57 de artere pe care se circula cu greutate.

26 IANUARIE

Dupa doua zile si doua nopti in care au curs perdele de zapada, Bucurestiul arata ca o cazemata imensa. Viscolul s-a mai domolit insa strazile dintre blocuri raman impracticabile.

Utilajele s-au ocupat strict de marile bulevarde. Probleme sunt si pe trotuarele necuratate dar si in locurile de parcare blocate de niste ziduri albe. In acest context in care se circula extrem de greu, autoritatile au hotarat ca toate scolile si gradinitele din Capitala sa fie inchise luni si marti. Asadar, copiii au doua zile nesperate, de vacanta.

In Bucuresti ninge din ce in ce mai tare si parca de la o ora la alta circulatia devine tot mai greoaie. Intr-un astfel de viraj e suficient sa atingi frana si risti sa derapezi. In plus, ca sofer, trebuie sa fii atent si la pietoni. Pentru ca trotuarele sunt inzapezite, oamenii circula pe strazi printre masini.

Situatia nu a fost mai buna nici pe bulevardele care au fost curatate. In urma utilajelor a ramas prapad, asa ca cei care au vrut sa iasa cu masina au asudat nu gluma.

Cine nu pune mana pe lopata zilele astea ramane cu siguranta cu masina intepetina cel putin o saptamana. utilajele noatre in loc sa ia zapada o muta de pe carosabil langa trotuar si astfel se formeaza acesti munti inghetati care blocheaza sute de locuri de parcare.

In frenezia generala, o bunica de 80 de ani a stat in parcare ore bune ca sa-si ajute fiul sa scoata masina de sub nameti.

Putere a crezut ca are si un sofer care a incercat sa intoarca pe linia de tramvai. Din cauza stratului gros de zapada care deja inghetase, a ramas suspendat. Dupa lungi incercari, si zeci de tramvaie blocate, masina a fost ridicata.

Grava a fost situatia si pe strazile secundare, dintre blocuri. Ca in alti ani, prin astfel de locuri nu a trecut nicio vola si s-au format sleauri uriase. Cine a avut masina cu garda joasa si-a dat numai batai de cap.

Si totusi sunt si oameni care abia asteptau iarna. Acesti doi tineri profita de situatie si se ofera sa deszapezeasca masini contra cost. Ghinion insa. "Clientul acela" s-a infuriat rau cand si-a vazut de la geam masina ingropata in zapada.

In functie de client, si de marca masinii bieninteles, o deszapezire costa intre 20 si 50 de lei.

Ninge fara oprire si la aceasta ora in capitala si se pare ca nu se va opri prea curand. Partea buna este ca viscolul astazi s-a mai domolit si la rafala, nu a suflat cu mai mult de 40 de km pe ora, asadar la jumatate fata de ziua de ieri.

Ramanem in continuare sub avertizarea de cod portocaliu pana la ora 22:00 dar asta nu inseamna ca iarna ne cruta. Meteorologii au anuntat ca e posibil ca luni Bucurestiul sa fie sub cod galben, asadar ninsori ceva mai slabe la noapte si luni, insa miercuri si joi se anunta din nou viscol.

In orice caz, unitatile de invatamant vor fi inchise maine si marti in Bucuresti, dar si in 26 de judete, in care a fost emis codul galben, portocaliu sau rosu. Dealtfel premierul a anuntat ca, daca lucrurile sa inrautatesc, perioada de vacanta ar putea fi prelungita pentru cei de la gradinita, scoli, licee si universitati.

Tot in Capitala si probele practice pentru permisul auto, programate maine au fost suspendate.

FILMUL EVENIMENTELOR DE DUMINICA, 26 IANUARIE

ORA 13:30 Oprescu: 342 de apeluri la ambulanta in timpul noptii, 199 urgente

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat ca, in noaptea de sambata spre duminica, intre orele 20.00 si 8.00, au fost inregistrate 342 de solicitari la ambulanta, dintre care 199 de urgente.

Servicul de Ambulanta Bucuresti a preluat in acest interval 24 de cazuri sociale. Totodata, s-au mai inregistrat cinci fracturi si noua lipotimii.

Oprescu a mai spus ca in prezent, in adaposturile Capitalei sunt cazate 628 de persoane, din care 116 la adapostul de la Berceni, 21 in cel de pe strada Viilor si 491 in cel din Palady, iar echipe mobile distribuie produse si hrana calda pentru cei care refuza adapostirea.

Edilul sef a cerut atat reprezentantilor Directiei Generale de Asistenta Sociala, cat si politistilor locali sa continue programul de identificare si adapostire a oamenilor strazii.

Reprezentantii Administratiei Spitalelor au aratat ca pana in aceasta dimineata caile de acces in unitatile sanitare administrate au fost degajate nefiind semnalate probleme.

SAMBATA, 25 IANUARIE

ORA 19:00 Iarna a pornit cu furie inainte de miezul nopti, iar vantul a batut chiar si cu peste 50 de km la ora.

Cu toate avertismentele meteorologilor, putini se asteptau sa ninga atat de puternic. Ca sa-si urneasca masinile din loc, oamenii s-au vazut nevoiti sa dea la lopata.

Peste 300 de utilaje au fost pe strazi in tot orasul si au imprastiat cu materiale antiderapante. Cu toate astea viscolul a fost mai puternic.

Tabloul a fost si mai trist in zonele in care n-au ajuns utilajele de deszapezire. Pe strazile dintre blocuri si pe trotuare oamenii abia s-au putut deplasa.

''Pe stradutele laturalnice se vede clar ca nu a trecut nicio vola. singura cale de acces daca o putem numi asa a fost facuta de rotile masnilor care au trecut pe aici'', a transmis corespondentul Stirilor ProTV, Irina Gologan.

Autoritatile ne sfatuiesc in continuare ca pe timp de viscol sa iesim din casa doar in caz de urgenta, insa pe strazi sunt multi oameni care nu constientizeaza pericolul.

Din cauza vantului puternic mai multi copaci si stalpi au fost doborati la pamanat, iar o cabina telefonica a cazut peste 2 autoturisme.

Pentru orice urgenta aparuta din cauza vremii nefavorabile primaria capitalei a pus la dispozitie un numar de telefon unde puteti suna 24 de ore din 24 pentru a cere ajutor: 0.800.800.868.

ORA 13:41 In Bucuresti vantul a batut si cu peste 50 de km la ora. Ninge neincetat de mai bine de 14 ore.

Inca de aseara au iesit peste 300 de utilaje in tot orasul care au imprastiat 30 de tone de material antiderapant. Chiar si asa lucurile stau rau in realitate.

Autoritatile ne sfatuiesc ca pe timp de viscol sa iesim din casa doar in caz de urgenta, insa pe strazi sunt multi oameni care nu constientizeaza pericolul. Deja mai multi arbori au fost dobarati din cauza vijeliei.

Viorica Dima, sefa centrului de prognoza: Pentru orele urmatoare, vitezele la rafala vor fi mai mari. Pe tronsonul spre Buzau se vor depasi 70-75km/h. Pana acum, n-au fost rafale mai mari de 60km/h. La est de Bucuresti, spre zona Baraganului ninsoarea continua in aceeasi rata. Vor fi mari probleme atat in trafic, cat si in ceea ce priveste aspectul vremii.

In noaptea care a trecut Ambulanta a primit 912 apeluri, dintre care 463 s-au dovedit a fi urgente. Pe strazile principale au actionat 344 de utilaje de deszapezire, cativa copaci au cazut, dar deocamdata RADET, RATB, ENEL, APA NOVA, LUXTEN nu au inregistrat evenimente deosebite si avarii.

In sedinta a comandamentului de iarna al Capitalei, primarul Sorin Oprescu a cerut tuturor autoritatilor sa ramana implicate si eventual sa-si suplimenteze fortele din teren.

De asemenea, primarul Sorin Oprescu le-a cerut cetatenilor sa dea zapada si sa curete trotuarele in fata caselor.

Primarul a subliniat ca este nevoie de mai mult material antiderapant si s-a intrebat daca acesta are concentratia potrivita.

A avut de facut o observatie in legatura cu serviciile Romprest din sectorul 5: „Va faceti de ras in cartierul diplomatilor”, a spus Sorin Oprescu.

El a aratat ca din 912 apeluri la Ambulanta, 463 au fost urgente. Trei oameni au cazut in strada, 28 au fost cazuri de fracturi, au fost 11 victime ale unor accidente rutiere, 16 traumatisme, 25 de lipotimii in locuri publice.

In ceea ce priveste utilajele de deszapezire care au actionat aseara, situatia se prezinta astfel:
Sectorul 1 – 72
Sectorul 2 – 49
Sectorul 3 – 56
Sectorul 4 – 55
Sectorul 5 – 33
Sectorul 6 – 79

Localitati fara curent electric, in judetul Ilfov. Viscolul ingreuneaza circulatia pe soseaua de centura a Capitalei

Viscol puternic si in judetul Ilfov, unde un stalp de telecomunicatii a fost doborat de vant. Doua drumuri au fost blocate si mai multe gospodarii au ramas fara curent electric.

Pe soseaua de centura a Capitalei, intre Afumati si Stefanesti, vantul a doborat un stalp de telecomunicatii care asigura legatura la Internet si televiziunea prin cablu, pentru locuitorii din zona.

Pe soseaua de centura vantul bate cu foarte mare putere, pe o portiune de aproximativ 300 de metri, in care nu exista cladiri, deoarece vantul aduce zapada de pe camp iar vizibilitatea este redusa.

Politia patruleaza prin zona pentru a se asigura ca nu exista probleme. Utilajele de dezapezire intervin pe sosea, dar vantul aduce zapada inapoi pe sosea.

Drumurile dintre Stefanesti si Dascalu si dintre Lipia si Nuci sunt inchise iar autoritatile incearca sa rezolve problema, pentru ca echieple de interventie sa poata sa ajuna in zona
Balotestei, Bragadiru, Buftea, Afumati, Branesti, Margeni si Copaceni au ramas fara energie electrica.
Intre Jilava si Magurele se circula cu dificultate.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
FOTO: Sinaia sub zapada, imagini primite de la utilizatori. Trimite si tu fotografii de la tine din oras
FOTO: Sinaia sub zapada, imagini primite de la utilizatori. Trimite si tu fotografii de la tine din oras

Romania este puternic afectata de ninsoare, vant si ger, in acest final de saptamana. Trimite-ne aici imaginile surprinse de tine cu frigul care a cuprins toata tara noaptea trecuta!

Starea drumurilor blocate dupa ce ANM a dat avertizare nowcasting de COD ROSU
Starea drumurilor blocate dupa ce ANM a dat avertizare nowcasting de COD ROSU

ANM a anuntat miercuri la pranz ca sase din judetele aflate in cod portocaliu de viscol vor intra in cod rosu pana seara la ora 22:00.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.