Prognoza ANM pentru perioada iulie-septembrie: canicula si seceta in majoritatea zonelor. Prognoza detaliata pe luni

Ultimul update: Miercuri 22 Iunie 2016 01:19
Data publicarii: Duminica 19 Iunie 2016 12:12
Categorie: Vremea
Seceta - GETTY

Ultimele doua luni de vara si prima luna de toamna din acest an vor sta sub semnul unor valori termice ce vor depasi mediile climatologice ale perioadei, in majoritatea zonelor tarii.

Mai mult, precipitatiile vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului, reiese din prognoza de specialitate valabila pentru intervalul iulie - septembrie 2016, publicata de ANM.

LUNA IULIE

Temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei in sud-estul tarii si local in sud, est si in vestul extrem, iar in rest vor fi valori termice apropiate de media climatologica. Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna iulie este de 20,2 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori de temperatura intre 15 si 23 de grade Celsius, in Moldova, respectiv intre 18 si 24 de grade Celsius, in Oltenia si Muntenia.

Precipitatiile totale prognozate pentru luna iulie vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuala a precipitatiilor este de 77,8 litri/metrul patrat, pentru luna iulie. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Moldova (112 l/mp), Muntenia si Maramureş (pană la 102 l/mp) si Transilvania si Oltenia (pana la 100 l/mp).

Furtunile au lovit cu grindina in toata tara. Locul in care din cer au cazut bucati de gheata de dimensiunea unui ou

LUNA AUGUST

In august 2016, temperatura aerului se va situa peste medie in sud-est si local in sud si vest. In restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal, media multianuala a lunii fiind de 19,7 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Transilvaniei (intre 16 si 20 de grade Celsius), in timp ce valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Dobrogea, Banat, Oltenia, Muntenia si Moldova, de pana la 23 de grade Celsius.

In privinta precipitatiilor, prognoza ANM arata ca, in luna august, cantitatile totale se vor mentine deficitare in cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuala lunara, conform masuratorilor, este de 64,7 litri/metrul patrat. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Muntenia (95 l/mp), Transilvania (90 l/mp) si Oltenia (88 l/mp).

LUNA SEPTEMBRIE

Potrivit ANM, in prima luna de toamna a anului, valorile termice vor fi mai ridicate decat media climatologica (stabilita la 14,8 grade Celsius), in sud si sud-est, precum si local in restul teritoriului. Temperaturile medii vor fi de pana la 18-19 grade Celsius, in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

Pe de alta parte, cantitatile de precipitatii vor fi sub media lunii, in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia regiunilor nordice si centrale, unde, local, se vor apropia de normal, respectiv de 55 litri/mp. In zonele Crisanei, Banatului si Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 70 - 78 l/mp. In acelasi timp, in Moldova si Dobrogea, estimarile variaza intre 23 si 59 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Seceta - GETTY Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

COD GALBEN de ploi torentiale si grindina in vestul si centrul tarii, vreme frumoasa in rest. Cand facem o pauza de canicula

COD GALBEN de ploi torentiale si grindina in vestul si centrul tarii, vreme frumoasa in rest. Cand facem o pauza de canicula

Bucuresti

Vreme deosebit de caldă pentru această perioadă. În Vest temperaturile vor atinge 29 de grade

Vreme deosebit de caldă, cu temperaturi ce ajung la 28 de grade, marti. Prognoza pe 3 zile

Vreme frumoasă, cu maxime de 26 de grade. Prognoza pentru următoarele zile

Vremea rămâne plăcută în majoritatea zonelor. Prognoza meteo pentru următoarele trei zile

Vremea se răcoreşte sâmbătă. Maximele vor fi de la 13 la 23 de grade

Vremea 13 octombrie 2017: pe creste ar putea apărea lapoviță. Cum va fi vremea în weekend

vreme

Vremea 12 octombrie 2017: vreme caldă, cu intensificări ale vântului. Unde va ploua

Vremea 11 octombrie 2017: se încălzește ușor. Prognoza pe următoarele 3 zile

Vreme răcoroasă, marți, în toată țara. Prognoza pentru următoarele 3 zile

Vremea începe să se încălzească. Zonele unde continuă să plouă

Zăpadă de aproape un metru în unele zone montane

Atenționările de cod galben și portocaliu, prelungite. Județele vizate