Prognoza ANM pentru perioada iulie-septembrie: canicula si seceta in majoritatea zonelor. Prognoza detaliata pe luni

Ultimul update: Miercuri 22 Iunie 2016 01:19
Data publicarii: Duminica 19 Iunie 2016 12:12
Categorie: Vremea
Seceta - GETTY

Ultimele doua luni de vara si prima luna de toamna din acest an vor sta sub semnul unor valori termice ce vor depasi mediile climatologice ale perioadei, in majoritatea zonelor tarii.

Mai mult, precipitatiile vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului, reiese din prognoza de specialitate valabila pentru intervalul iulie - septembrie 2016, publicata de ANM.

LUNA IULIE

Temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei in sud-estul tarii si local in sud, est si in vestul extrem, iar in rest vor fi valori termice apropiate de media climatologica. Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna iulie este de 20,2 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori de temperatura intre 15 si 23 de grade Celsius, in Moldova, respectiv intre 18 si 24 de grade Celsius, in Oltenia si Muntenia.

Precipitatiile totale prognozate pentru luna iulie vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuala a precipitatiilor este de 77,8 litri/metrul patrat, pentru luna iulie. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Moldova (112 l/mp), Muntenia si Maramureş (pană la 102 l/mp) si Transilvania si Oltenia (pana la 100 l/mp).

Furtunile au lovit cu grindina in toata tara. Locul in care din cer au cazut bucati de gheata de dimensiunea unui ou

LUNA AUGUST

In august 2016, temperatura aerului se va situa peste medie in sud-est si local in sud si vest. In restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal, media multianuala a lunii fiind de 19,7 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Transilvaniei (intre 16 si 20 de grade Celsius), in timp ce valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Dobrogea, Banat, Oltenia, Muntenia si Moldova, de pana la 23 de grade Celsius.

In privinta precipitatiilor, prognoza ANM arata ca, in luna august, cantitatile totale se vor mentine deficitare in cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuala lunara, conform masuratorilor, este de 64,7 litri/metrul patrat. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Muntenia (95 l/mp), Transilvania (90 l/mp) si Oltenia (88 l/mp).

LUNA SEPTEMBRIE

Potrivit ANM, in prima luna de toamna a anului, valorile termice vor fi mai ridicate decat media climatologica (stabilita la 14,8 grade Celsius), in sud si sud-est, precum si local in restul teritoriului. Temperaturile medii vor fi de pana la 18-19 grade Celsius, in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

Pe de alta parte, cantitatile de precipitatii vor fi sub media lunii, in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia regiunilor nordice si centrale, unde, local, se vor apropia de normal, respectiv de 55 litri/mp. In zonele Crisanei, Banatului si Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 70 - 78 l/mp. In acelasi timp, in Moldova si Dobrogea, estimarile variaza intre 23 si 59 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Seceta - GETTY Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

COD GALBEN de ploi torentiale si grindina in vestul si centrul tarii, vreme frumoasa in rest. Cand facem o pauza de canicula

COD GALBEN de ploi torentiale si grindina in vestul si centrul tarii, vreme frumoasa in rest. Cand facem o pauza de canicula

Furtunile au lovit cu grindina in toata tara. Locul in care din cer au cazut bucati de gheata de dimensiunea unui ou

Furtunile au lovit cu grindina in toata tara. Locul in care din cer au cazut bucati de gheata de dimensiunea unui ou

Canicula in Sudul tarii: temperatura resimtita a fost de 45 de grade. Ce ne asteapta in zilele urmatoare

Canicula in Sudul tarii: temperatura resimtita a fost de 45 de grade. Ce ne asteapta in zilele urmatoare

vremea bucuresti

Vremea 17 decembrie 2017. Duminică seara, în Capitală va ninge

Vremea 16 decembrie 2017. Sâmbătă, maxima va atinge 15 grade C în Capitală

Cod galben de ploi, vânt şi ninsori viscolite în 15 judeţe, începând de vineri seară

Temperaturile se mențin ridicate în aceste zile. Când vine frigul și începe să ningă

Vreme neobişnuit de caldă pentru luna decembrie. Zonele unde va ploua

Explicația meteorologilor pentru vremea neobișnuit de caldă

Nori

Vreme neobișnuit de caldă pentru această perioadă. Prognoza pentru următoarele zile

Temperaturile cresc ușor luni, iar de marți se încălzește semnificativ în toate regiunile

Copaci și stâlpi rupți de vânt, trafic îngreunat după ninsorile din weekend. Cât costă lemnele pentru o iarnă

Cod galben de ninsori şi vânt puternic la munte, duminică. Prognoza meteo până marți

Vreme rea în toată ţara. Copaci căzuţi şi trenuri blocate în urma ninsorilor abundente

Ninsori şi viscol la munte, precipitaţii mixte şi vânt puternic în restul regiunilor, până duminică seara