Profesor din Capitala, condamnat dupa ce a umilit in mod repetat un elev. Baiatul ar fi amenintat chiar ca se va sinucide

Ultimul update: Miercuri 21 Iunie 2017 07:18
Data publicarii: Duminica 18 Iunie 2017 17:45
Categorie: Actualitate

Decizie fara precedent data de judecatorii bucuresteni intr-un caz de bullying in scoala.

Un profesor de limba romana de la un liceu din Capitala a fost condamnat la un an de inchisoare dupa ce si-a jignit si umilit de nenumarate ori un elev de clasa a 5-a. Scandalul s-a declansat in urma cu cinci ani, dupa zeci de abuzuri care, spun psihologii, l-au adus pe copil in pragul sinuciderii. Ca sa scape de chin, copilul a fost nevoit sa isi continue studiile intr-o scoala privata.

Judecatorii Curtii de Apel au decis sa sanctioneze comportamentul abuziv al profesorului. Chiar daca e o decizie majoritara, unul dintre magistrati crezand ca dascalul poate fi iertat, verdictul e definitiv: profesorul de limba romana si diriginte in acelasi timp trebuie pedepsit penal.

Inregistrarile audio reprezinta una dintre dovezile aduse de parinti in proces, insa magistratii au retinut ca zeci de asemenea situatii sunt dovedite, mai ales ca, spun parintii elevului, profesorul l-ar fi amenintat, intimidat, marginalizat, stigmatizat si chiar lovit. Ba chiar i-ar fi antrenat pe colegii de clasa sa adopte aceeasi atitudine fata de Matei. Profesorul nu a negat niciodata conflictul, insa a apreciat ca s-a ajuns mult prea departe.

Bogdan Sevastru, profesor limba romana: "Nu folosesc acest limbaj, dar poate la un moment de nervi. Eu trebuie sa fac pe politistul sa nu se ia de alti copii."

Ce pot face parintii ai caror copii sunt agresati la scoala. Solutiile gasite in alte tari pentru bullying

Asa ca i-a fost scazuta nota la purtare, ba chiar obligat sa paraseasca scoala. Si cum scandalul devenise cunoscut in invatamantul bucurestean, afirma surse apropiate de familie, nu mai putin de 11 scoli au refuzat inmatricularea lui si a fost obligat sa isi continue studiile intr-o scoala privata.

Toate aceste actiuni premeditate si comportamente agresive repetate ale dirigintelui Sevastru - sustine familia baiatului - au condus la traumatizarea si afectarea psihica si emotionala a lui Matei, care ar fi amenintat la un moment dat ca se sinucide. Doar interventia psihologilor l-a salvat.

Profesorul a avut de partea sa conducerea scolii, cel putin pana cand scandalul a ajuns in justitie, iar el a fost obligat sa se pensioneze. Sanctiunile pe care i le-a dat elevului au fost totusi validate nu doar de conducerea liceului, ci si de o instanta de judecata.

Dupa ani si ani de exptemporale in salile de judecata, profesorul a fost gasit vinvoat de purtare abuziva si condamnat la un an de inchisoare. Insa judecatorii i-au dat o lectie de clementa, cum ar fi putut arata si el in sala de clasa, si nu l-au trimis dupa gratii: i-au suspendat executarea pedepsei.

Dar conflictul este departe de a se fi stins. Parintii lui Matei vor ca profesorul condamnat de-acum definitiv sa le plateasca si daune: vreo 90 de mii de euro, cat i-a costat scolarizarea copilului dupa ce a parasit liceul Lovinescu. Pentru asta e insa nevoie de un nou proces, unul civil.

Copiii agresati la scoala sau bullying-ul, fenomen la nivel mondial. Cum trebuie sa reactioneze parintii

Copiii agresati la scoala sau bullying-ul, fenomen la nivel mondial. Cum trebuie sa reactioneze parintii

Proteste în Iași

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din țară: "Rezistăm, nu plecăm"

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 17 decembrie 2017. 45, 46 și 47, printre ele

Peste 200 de persoane au protestat, legate la ochi, în Piața Victoriei. VIDEO

Șapte fermieri români, acreditați să producă alimente cu etichetă montană: „Totul e natural”

Designerii români care vor să ne convingă să importăm mai puține haine

Magazinele, speriate de hoți. Pun doar poza produselor la raft și au paznici îmbracați civil

Revoluția Română izbucnită la Timișoara

28 de ani de la Revoluțe. Sute de tineri au mărșăluit pe străzile Timișoarei

NY Times: Regele Mihai, văzut de români în opoziție cu o clasă politică asociată cu corupția

Accident pe DN 65, Olt: 2 persoane au fost rănite

Sute de sibieni au adus trolere, la sediul PSD din Sibiu, în semn de protest

Satul fals de la graniţa nord-coreeană. Ce se petrece aici de peste 60 de ani

Poliţia Română a distrus peste o tonă de droguri. Captură uriaşă de frunze "khat"