Profesoara care a criticat-o pe Gabriela Firea, concediata. Dragnea: "Cum este posibil asa ceva?"

cristina tunegaru

Profesoara de limba romana Cristina Tunegaru de la o scoala generala din Capitala, care a avut mai multe declaratii critice la adresa sistemului de invatamant anunta, joi, pe Facebook, ca a fost data afara din scoala.

Profesoara a mai avut declaratii critice si despre amestecul Primariei Bucuresti in activitatea scolara. Desi nu a venit nimeni sa o vada la ore, sa se intereseze de progresele elevilor ei sau sa vorbeasca cu parintii si cu copiii.

Ea a precizat pentru News.ro ca a aflat de pe Internet ca nu va mai avea ore incepand cu 1 septembrie, iar cand a mers pentru a-si depune cererea de prelungire i s-a transmis ca o depune degeaba.

"Nu m-au inspectat, nu a venit nimeni sa ma vada la ore, sa se intereseze de progresele elevilor mei, dar ma dau afara! Fara sa intrebe parintii sau elevii, fara sa ma anunte macar, un functionar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor. Si m-am trezit scoasa din scoala. Da, pot sa faca asta in sistemul public in anul 2017", afirma Tunegaru intr-un mesaj postat joi pe Facebook.

Ea mai spune ca nu o intereseaza locul de munca in sine, in conditiile in care, ca profesor cu nota 9.67 la titularizare (a treia pe Bucuresti anul trecut), poate gasi oriunde un loc intr-o scoala publica sau privata.

Citește și
balcon
Gabriela Firea lanseaza un concurs pentru cel mai frumos balcon din Bucuresti: "Am luat exemplu de la marile capitale"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Dar eu am lucrat alaturi de elevii mei atat de frumos, am investit emotional, am luptat si am muncit pentru progrese uimitoare, neasteptate care au surprins scoala intreaga. Nu ii pot lasa sa regreseze, sa piarda totul. E o responsabilitate pe care vreau sa o duc pana la capat. Si totusi, nimic din toate astea nu are vreo relevanta pentru inspectorat. Interesul elevilor e calcat in picioare. Nu vor decat sa scape de mine, profesorul care vrea sa schimbe sistemul de la baza", adauga Cristina Tunegaru.

Contactata de News.ro, profesoara a spus ca a aflat ca orele ei de limba romana au fost transferarte altui cadru didactic, ea nefiind titular.

"Am aflat de pe Internet ca nu o sa mai am ore incepand cu data de 1 septembrie. Cand m-am dus astazi la secretariat sa imi depun cererea de prelungire, mi-au spus ca o depun degeaba deoarece orele mele au fost transferate altcuiva. Este o practica des intalnita. Din pacate, nu se tine cont de parerea parintilor, a elevilor, deciziile se iau de catre inspectorat fara niciun fel de analiza", a mai spus Tunegaru, pentru News.ro.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Bucuresti au declarat, pentru News.ro, ca vor solicita un punct de vedere din partea conducerii scolii la care preda Tunegaru, pentru ca in astfel de cazuri deciziile se iau la acest nivel.

Profesoara de limba romana Cristina Tunegaru a avut mai multe declaratii critice la adresa sistemului de invatamant si a modului invechit in care unii dintre colegii ei inteleg sa predea. Ea este sustinatoarea ideii ca inainte de a li se preda copiilor texte literare in care ei nu se regasesc sa li se deschida apetitul pemntru lectura prin carti care sa le starneasca interesul si pe care sa le citeasca cu placere.

Ea a criticat inclusiv actiuni ale primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

In luna ianuarie, profesoara i-a transmis primarului general ca nu va da curs dispozitiei acesteia, pe fondul traficului dificil din cauza viscolului, de a nu pune absente elevilor pana la ora 9.30, argumentul fiind ca "primarul nu are atributii de manager al procesului didactic". "Ca profesor, eu nu pot sti motivul pentru care un elev absenteaza: din cauza zapezii sau pentru ca fumeaza etnobotanice in toaleta scolii. Ca parinte, nu trebuie sa las la latitudinea copilului daca sa mearga sau nu la scoala pentru ca nu i se pun absente", spunea Cristina Tunegaru.

O reactie extrem de critica a avut profesoara fata de actiunea primarului general la Scoala 164 din Bucuresti, in contextul masurilor de preventie fata de jocul "Balena Albastra", criticand in egala masura actiunea colegilor sai care "au participat cu slugarnicie la circul desfasurat de Gabriela Firea sub pretextul constientizarii pericolelor internetului". Ea a calificat actiunea drept un "show comunistoid grotesc". "Sa nu uitam, dragi colegi, ca scoala nu e troaca unor animale politice!", era mesajul sau catre profesorii de la Scoala 164.

In contextul nemultumirilor fata de textele greoaie pe care elevii trebuie sa le studieze, ea a scris si o declaratie in care anunta ca in mod premeditat nu respecta programa scolara de limba romana. "Subsemnata, profesoara de romana, declar ca nu respect, in mod premeditat, programa scolara de limba romana, asemenea unui element dusmanos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creanga, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc in brate interpretari si nu le cer sa invete pe dinafara teorie literara despre genuri si specii. Declar de asemenea ca, in schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universala ca „Micul Print” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersam lectura activa, ne exprimam opiniile, le motivam, invatam sa fim sinceri, asertivi", spunea ea.

Dragnea: Cum este posibil asa ceva?

Seful PSD Liviu Dragnea a dat share la postarea profesoarei, mentionant ca a discutat cu Ministrul Educatiei si i-a cerut explicatii pentru situatie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Vedeta Alina Laufer, pusa de Firea la conducerea uneia din societatile Primariei Capitalei. Opozitia reclama nepotisme
Vedeta Alina Laufer, pusa de Firea la conducerea uneia din societatile Primariei Capitalei. Opozitia reclama nepotisme

Primaria Capitalei si-a infiintat 20 de societati pe actiuni, care se vor ocupa de la constructii de pasaje la publicitate stradala. Primarul Gabriela Firea sustine ca asa va reusi sa rezolve problemele orasului.

Gabriela Firea lanseaza un concurs pentru cel mai frumos balcon din Bucuresti:
Gabriela Firea lanseaza un concurs pentru cel mai frumos balcon din Bucuresti: "Am luat exemplu de la marile capitale"

Bucurestiul, un oras plin de gropi, gunoaie si in care miroase des a canal se pregateste pentru concursul "cea mai frumoasa fatada", "cel mai frumos balcon". Este dorinta, Gabrielei Firea.

GALERIE FOTO cu iepurii giganti din Bucuresti, lansati de Gabriela Firea cu ocazia sarbatorilor de Paste
GALERIE FOTO cu iepurii giganti din Bucuresti, lansati de Gabriela Firea cu ocazia sarbatorilor de Paste

In aceasta perioada, Bucurestiul este iluminat festiv pentru Paste, iar in Piata Constitutiei a fost deschis targul "Traditii si Flori de Sarbatori".

Gabriela Firea si Carmen Dan au pornit razboiul cu
Gabriela Firea si Carmen Dan au pornit razboiul cu "Balena Albastra". Psihologii avertizeaza insa ca ar putea agrava situatia

Autoritatile romane vaneaza ''Balena Albastra''. Primaria Capitalei si Ministerul de Interne au inceput o campanie impotriva acestui presupus joc care ar fi facut victime in randul adolescentilor din estul Europei.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.