Procurorul general al Romaniei: La Dosarul Revolutiei va lucra o echipa noua si "vom stabili adevarul"

Revolutia din 1989 tanc

Procurorul general Augustin Lazar afirma ca dosarul Revolutiei a ajuns la Parchet de la Instanta suprema, mentionand ca la el va lucra o echipa noua.

"Dosarul a ajuns si se organizeaza desfasurarea anchetei la Sectia parchetelor militare. Va fi o echipa noua care va lucra si vom stabili adevarul si in acest dosar", a declarat Lazar, marti, la sediul CSM, intrebat daca dosarul Revolutiei a ajuns la Parchet, conform Agerpres.

In luna iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat decizia Parchetului General de redeschidere a urmaririi penale in dosarul Revolutiei.

Judecatorii de la Instanta suprema au admis o sesizare a procurorilor de la Parchetul General si au confirmat redeschiderea anchetei in dosarul Revolutiei.

Pe 5 aprilie, Bogdan Licu, care asigura atunci interimatul in functia de procuror general, anunta redeschiderea anchetei, pe motiv ca solutia de clasare data in octombrie 2015 de Parchetul Militar este netemeinica si nelegala, "fiind adoptata pe baza unor cercetari incomplete, cu ignorarea unor informatii, date si documente esentiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situatii de fapt incomplete si, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecinta, la o gresita incadrare juridica a faptelor, toate acestea zadarnicind aflarea adevarului si identificarea tuturor faptuitorilor, precum si a faptuitorilor din spatele faptuitorilor".

Citește și
Revolutia din Decembrie 1989 - FOTO Romeo Diaconescu
Dosarul Revolutiei poate fi redeschis. "Romania s-a aflat in stare de razboi, pe 22 decembrie s-a declansat diversiunea"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Bogdan Licu arata ca din modul de desfasurare a anchetei la Parchetul Militar rezulta ca nu a existat o preocupare pentru stabilirea unor aspecte esentiale referitoare la evenimentele din perioada 17 - 30 decembrie 1989.

In opinia lui Bogdan Licu, stabilirea corecta a situatiei de fapt in aceasta cauza nu se poate face fara analizarea in detaliu a tuturor circumstantelor anterioare, concomitente si ulterioare evenimentelor si fara luarea in considerare a factorilor externi, care au contribuit la caderea guvernelor comuniste din Europa de Est.

Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 persoane, ranirea a 1.855 de persoane prin impuscare, ranirea a 343 in alte imprejurari si retinerea a 924 de oameni.

Parchetul Militar a dispus atunci clasarea dosarului sub aspectul infractiunilor de propaganda de razboi, genocid, tratamente neomenoase, infractiuni de razboi contra proprietatii si altor drepturi, respectiv infractiuni contra umanitatii, retinandu-se ca faptele cercetate nu sunt prevazute de legea penala, nefiind caracterizate de tipicitate in raport cu normele legale incriminatoare.

Totodata, s-a dispus clasarea sub aspectul infractiunii de omor, tentativa de omor si instigare la infractiunea de omor, retinandu-se, dupa caz, implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale sau existenta autoritatii de lucru judecat, dar si faptul ca decesul nu s-a datorat unei fapte prevazute de legea penala sau ca fapta nu exista.

Dupa aceasta decizie de clasare, sute de revolutionari au depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie plangeri impotriva solutiei date de procurori.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Instanta Suprema a decis sa redeschida Dosarul Revolutiei. Microbuzul plin cu documente trimis de procurori
Instanta Suprema a decis sa redeschida Dosarul Revolutiei. Microbuzul plin cu documente trimis de procurori

Dosarul Revolutiei va fi redeschis, dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au admis, luni, cererea procurorilor de confirmare a redeschiderii cauzei. Decizia instantei supreme este definitiva.

Dosarul Revolutiei poate fi redeschis.
Dosarul Revolutiei poate fi redeschis. "Romania s-a aflat in stare de razboi, pe 22 decembrie s-a declansat diversiunea"

Dosarul Revolutiei din decembrie 1989 va fi redeschis, la jumatate de an de la clasarea sa de catre procurorii militari. Ancheta acestora este contestata acum.

Dosarul Revolutiei: Senatul refuza sa-i ajute cu documente pe procurori.
Dosarul Revolutiei: Senatul refuza sa-i ajute cu documente pe procurori. "Am mai avut o solicitare, am raspuns la fel"

Documentele comisiei senatoriale de ancheta asupra Revolutiei din Decembrie 1989 nu pot fi trimise Parchetului, care incearca sa faca lumina in cazul acestor evenimente.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.