STENOGRAME in dosarul retrocedarilor. Printesa Lia catre Dan Andronic: Este atat de important sa ajungem la omul potrivit

printul paul, printesa lia

Printul Paul a cumparat influenta pretinsa de Remus Truica si asociatii acestuia si a cunoscut fiecare demers facut de membrii grupului infractional, fiind informat periodic, potrivit procurilor DNA.

Faptul ca printul era informat despre evolutia demersurilor reiese si dintr-o convorbire telefonica pe care a avut-o cu Remus Truica in cursul anului 2007, se arata in referatul prin care procurorii DNA cer sambata arestarea preventiva a inculpatului, in dosarul privind retrocedarea nelegala a Fermei Baneasa, scrie Agerpres.

"Paul: Avem un apel de la omul lui Whiteheave (?), nu stiu ce are de gand. Stii de ce vrea sa vorbeasca cu noi?
Truica: Cred ca, din cauza ca am discutat mult cu doamna...
Paul: Da.
Truica: ...si ea a acceptat tot ce i-am spus...
Paul: A, bun!
Truica: Deci cred ca vrea probabil sa te informeze si sa-ti arate ca este foarte flexibil!
Paul: Bine. A zis ca, vineri, cazul pe care il avea, a fost amanat pentru iulie, anul viitor! Este chiar...
Truica: Avem solutii aproape pentru toate, asa ca...
Paul: Bine, pentru ca eu cred ca este un pic depasit, cred ca-si dau seama de situatia adevarata!
Truica: In mod sigur!".

Intr-o alta convorbire interceptata de anchetatori, Remus Truica primeste de la printesa Lia asigurari ca sotul ei este "un bun coechipier".

"Truica: Printesa! Buna ziua! Ce faceti?
Lia: Foarte bine, astept cu nerabdare sa impartasim niste... (?) bune, dar cred ca motivul pentru care Paul te-a sunat a fost sa te instiinteze ca, orice decizie ai lua, nu doar pentru a fi in fundal, Paul este un bun coechipier!
Truica: Eu sunt foarte entuziast cu privire la aspectul asta!".

Citește și
israelieni
Cine sunt cei trei israelieni care au facut afaceri cu Printul Paul. Unul dintre ei, printre cei mai bogati oameni din lume
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Potrivit procurorilor, printul Paul a acceptat promisiunile lui Truica privind demersurile pentru retrocedarea Fermei Baneasa, deoarece cunostea influenta pe care acesta o avea asupra unor functionari publici.

"Fiind constient de influenta reala pe care o avea inculpatul Truica Remus asupra functionarilor publici, direct sau prin intermediul asociatilor sai, datorita pozitiei sale politice si potentei financiare pe care o afisa, acesta pretinzand ca are relatii in lumea politica la cel mai inalt nivel, respectiv in calitate de fost sef al cancelariei primului ministru cunoaste politicieni de top si functionari publici la nivelul institutiilor centrale, inculpatul Al Romaniei Paul a acceptat promisiunile acestuia, facute in sensul ca va interveni oriunde va fi necesar pentru solutionarea favorabila a cererilor de retrocedare, cedand in schimb o parte considerabila, intre 50 - 80% din fiecare bun care va fi obtinut", se arata in referat.

Printesa Lia catre Dan Andronic: Este atat de important sa ajungem la omul potrivit

Printesa Lia i-a vorbit jurnalistului Dan Andronic despre necesitatea gasirii unui "om potrivit" pentru a avea succes in demersurile de recuperare a bunurilor revendicate, potrivit referatului DNA. Afirmatia este facuta intr-o convorbire pe care cei doi au avut-o in anul 2011, ceea ce, potrivit procurorilor, demonstreaza ca discutiile intre cumparatorul de influenta si ceilalti membri ai grupului infractional nu s-au purtat doar prin intermediul lui Remus Truica, ci si direct:

"doamna: Buna dimineata! Bine. Deoarece timpul trece repede, am avea vreo posibilitate ca azi sa-ti dau originalele si sa vorbim despre... sau tu stii cel mai bine ce sa faci pentru a gasi pe cineva despre care a zis partenerul ca avem nevoie imediat.
Andronic: Azi... de la 12,00 am o multime de intalniri, dar... i le poti da lui Marius... Marius...
doamna: Este atat de important! Este atat sa important sa ajungem la omul potrivit si sa...
Andronic: Sa-mi trimiti lucrurile...
doamna: Prefer sa ti le dau tie, personal. Acestea sunt originale. Ai vrut sa vezi originalele si atunci ti le dau.
Andronic: Da... Ok.
doamna: Si vreau sa stiu ca incepi sa te ocupi sa il gasesti pe acest tip si noi putem sa ajutam ca sa-l pregatim!
Andronic: Ok, dar nu pot sa-ti dau raspunsul azi in legatura cu toate aspectele. Mai intai, trebuie sa vad si apoi sa incerc sa gasesc tipul".

Tot in anul 2011, anchetatorii au interceptat un mesaj transmis lui Dan Andronic de printul Paul: "Am vorbit cu Robert. Va avea loc o intalnire cu partenerul maine. Poti sa vii sau pot sa te vad inainte sa plecam".

Potrivit procurorilor, atragerea lui Andronic in grupul infractional a fost decisa de Remus Truica pentru a-l convinge pe printul Paul ca recuperarea bunurilor revendicate ar putea fi facilitata de presiunile exercitate prin mass-media, dar si de relatiile la nivel inalt pe care le avea jurnalistul.

"Pentru ca imaginea publica conteaza foarte mult pentru print, membrii grupului, in special inculpatul Remus Truica, intuind o cale pentru a obtine mai mult de la inculpatul Paul Al Romaniei, in anul 2007 i-a fost prezentat acestuia inculpatul Andronic Dan, ca o persoana influenta in lumea media, dar si in lumea politica, fiind consultant responsabil de campania electorala a primului ministru. A fost folosit in cadrul grupului pentru a-i da printului Paul convingerea ca reusita demersului se va datora si presiunii media exercitata prin intermediul publicatiilor coordonate de acesta. De asemenea, a contribuit la intarirea convingerii printului Paul in influenta reala a grupului la nivel politic cel mai inalt in statul roman, prietenia lui Andronic cu primul ministru fiind de notorietate", se arata in referat.

DNA: Printul Paul a avut o contributie esentiala la savarsirea faptelor de coruptie

Printul Paul a avut o contributie esentiala la savarsirea faptelor de coruptie din dosarul privind retrocedarea nelegala a Fermei Baneasa, fiind cel care a generat intreaga activitate infractionala, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer sambata arestarea preventiva a inculpatului.

"Pe parcursul urmaririi penale a rezultat ca inculpatul Paul Philipppe Al Romaniei a avut o contributie esentiala la savarsirea acestor fapte (cumparare/ trafic de influenta, grup organizat, dare de mita, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave) si la producerea rezultatului, avand in vedere ca intreaga activitate infractionala in cauza a fost generata de inculpat, care a dorit prin orice mijloace sa intre in posesia respectivelor bunuri, pentru care insa nu indeplinea conditiile legii pentru a le putea revendica", se arata in referat.

Potrivit procurorilor, in acest caz se impune luarea masurii arestarii preventive, deoarece inculpatul, motivat de obtinerea unor importante avantaje de natura financiara, a dat dovada de perseverenta in incalcarea legii si a creat statului un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro.

"Modalitatea de savarsire a faptelor, prin angrenarea unui numar mare de persoane, prin coruperea functionarilor de la nivelul institutiilor publice, prin avansarea unor sume importante de bani, durata activitatii infractionale justifica de asemenea luarea celei mai aspre masuri preventive", se mentioneaza in referatul DNA.

Paul al Romaniei, adus cu duba la instanta

Paul al Romaniei a fost adus sambata dimineata la Curtea de Apel Brasov, unde magistratii vor analiza propunerea DNA privind arestarea sa preventiva.

Vineri seara, el a fost retinut in dosarul retrocedarilor ilegalee la Ferma Baneasa si procurorii au cerut arestarea acestuia.

Acuzat de cumparare de influenta, Printul Paul sustine ca este victima unui grup format din oameni de afaceri, care l-ar fi folosit ca sa obtina proprietati ale Coroanei. In cazul acestui dosar, anchetatorii vorbesc insa despre mita, trafic de influenta si abuzuri. Printre cei vizati se numara omul de afaceri Remus Truica, plasat in arest la domiciliu, si jurnalistul Dan Andronic, pus sub control judiciar.

Procurorii sustin ca acest grup, condus de Truica, ar fi incercat sa il ajute pe Printul Paul sa obtina ilegal proprietati ale Casei Regale. Drept rasplata, inculpatii ar fi trebuit sa primeasca, potrivit intelegerii intre 50 si 80 la suta din fiecare afacere. Prejudiciul este de aproximativ 136 de milioane de euro.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Schema retrocedarii Fermei Baneasa. Procurori: Printul Paul viza averea Casei Regale, proprietati de 500 de milioane de euro
Schema retrocedarii Fermei Baneasa. Procurori: Printul Paul viza averea Casei Regale, proprietati de 500 de milioane de euro

Cu un blazon afisat cat mai la vedere, Printul Paul a cerut 48 de proprietati care au apartinut in fapt, Casei Regale a Romaniei'. A avut drept ajutoare, sustin procurorii anticoruptie, oameni de afaceri, avocati de renume si un jurnalist.

Cine sunt cei trei israelieni care au facut afaceri cu Printul Paul. Unul dintre ei, printre cei mai bogati oameni din lume
Cine sunt cei trei israelieni care au facut afaceri cu Printul Paul. Unul dintre ei, printre cei mai bogati oameni din lume

Procurorii anticoruptie noteaza 3 nume in dosarul scandalos al retrocedarilor ilegale in care apar numele Printului Paul de Romania si al lui Remus Truica.

Printul Paul, retinut in dosarul retrocedarilor, spune ca este victima unor oameni de afaceri. Truica, in arest la domiciliu
Printul Paul, retinut in dosarul retrocedarilor, spune ca este victima unor oameni de afaceri. Truica, in arest la domiciliu

Unul dintre cele mai rasunatoare cazuri de coruptie din Romania a dus vineri dupa-amiaza la retinerea Printului Paul.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.